Moodle en ik: De Community en MUA

Hoe sta ik in de Moodle community? En hoe ga ik om met de Moodle als Open source?

General Public Licence

Moodle is uitgegeven onder een General Public Licence. Dit houdt kortweg in dat iedereen de code van Moodle gratis te downloaden is. En dat je deze zelf mag aanpassen.

Elke 6 maanden brengt Moodle hoofdkantoor in Perth Australië een nieuwe Moodle versie uit. Deze code wordt over een periode van 18 maanden (m.u.v. Long Term Support 36 maanden) ondersteund met veiligheid -en bug updates.

Om te zorgen dat mogelijk blijft werkt Moodle HQ met Moodle Partners over de hele wereld die Moodle services aanbieden. Deze Moodle partners dragen jaarlijks een bedrag af aan Moodle HQ. Naast de Moodle partners heeft Moodle ook donateurs, de Moodle User Association en een grote groep vrijwilligers (de Moodle Community) die bijdragen aan bijvoorbeeld testen, nieuwe code en vertalingen.

Als ZZP-er is het voor mij niet mogelijk om Moodle Partner te worden. Ik heb daarom ook besloten om mijn bijdrage met name te doen vanuit de Community gedachte en de Moodle User Association.

De Moodle User Association (MUA)

Moodle User Association Individueel Lid

Als MUA lid kun je op projecten stemmen of zelf projecten aandragen. De doelstelling is dat deze projecten uiteindelijk in de Moodle code te komen. Daarnaast werkt de MUA druk aan andere doelstellingen. Wil je meer weten over de MUA? Lees dan hier.

Sinds 1-1-2016 ben individueel lid van de Moodle User Association. Als individueel lid heb ik in 2016 het project “My Dashboard – MUA project” aangedragen. Wat uiteindelijk in Moodle 3.3 (mei 2017) gelanceerd is.

De Moodle Community en ik

schets_orig_transpVanuit de community gedachte zie jij mij met name terug op:

Daarnaast hou ik graag Nederlandse gemeenschap op de hoogte via:

 

Maatwerk vs community plug-ins

Soms biedt de standaard Moodle omgeving niet hetgeen dat we willen. En vele denken dan dat ze direct maatwerk moeten laten ontwikkelen. Gelukkig is dit niet altijd zo.

Op Moodle.org worden tal van plug-ins aangeboden die gratis te downloaden zijn. Uiteraard biedt dit 1 nadeel, namelijk dat je voor het onderhoud afhankelijk bent van deze ontwikkelaars. Het is dan ook belangrijk om altijd een goeie afweging te maken. Maar wat veel mensen vergeten is dat vele handen ook licht werk maken.

Een voorbeeld is het thema Essential. Dit thema zet ik bij veel organisaties in. Niet alleen omdat het makkelijk en flexibel is in instellingen, maar ook omdat het een uitstekend supportsysteem heeft. Samen met andere doneer ik bijvoorbeeld via de jaarlijkse crowdfunding site om zo te zorgen dat dit thema nog lang mee mag blijven gaan.

Een ander voorbeeld is de activiteit: Booking. Deze module zorgt voor een mooie en praktische aansluiting om face-to-face leren te combineren naar een blended omgeving. Maar is ook ideaal als je gewoon een praktische manier zoekt om deelnemers op een Moodle cursus te laten inschrijven.

Inmiddels vanuit ervaring gesproken…

  • 80% van jouw wensen zijn te realiseren met een standaard en/of plug-in.
  • Is een plug-in er bijna maar net niet? Laten we dan even kijken hoe we het met hulp van de community naar 100% kunnen krijgen.
  • Zit je in die 20%? Dan breng ik je graag in contact met programmeurs die gespecialiseerd zijn in het bouwen van Moodle Plug-ins zoals thema’s, blokken, activiteiten of filters.