De Moodle Community en LT&C

Moodle is vrij te downloaden en te gebruiken als een software product, omdat bedenker Martin Dougiamas de code onder de GPL (General Public Licences) heeft gepubliceerd.

Wat de meeste mensen niet weten is dat de naam “Moodle” in verschillende landen in de wereld een trademark is. Op de website van Moodle kun je lezen op welke manier Moodle wel gebruikt mag worden door derden.

Als gespecialiseerd Moodle Functioneel Beheer, Adviseur en ZZP-er heeft het een aantal jaren geduurd voordat ik voor mezelf een balans had gevonden tussen het promoten van mezelf en de “regels”.

Hoewel het makkelijker zou zijn om te gaan voor een Moodle Partner, blijf ik – met het gevoel van steun vanuit Moodle HQ – het doen zoals ik het de afgelopen jaren heb gedaan.

Waarom? Niet zo zeer omdat ik enkel eigenwijs kan zijn, maar met name omdat ik oprecht geloof dat een Moodle Open Source LMS alleen kan blijven bestaan vanuit een actieve community gedachte.

Daarmee zeg ik niet dat de rol van Moodle partners en Integratie partners onbelangrijk zijn. Ook zij spelen hun rol en plek in het zorgen voor een stabiel en betrouwbaar product.

Wil je weten hoe ik het Moodle Project ondersteun? Lees dan hieronder verder.

De algemene Moodle Community

 • Donatie: https://moodle.org/donations/
 • Training:
  Vanuit mijn bedrijf begeleid ik organisaties in het gebruik van Moodle. De wijze waarop we dit doen stemmen we met elkaar af.

  Ben je op zoek naar een algemene training over Moodle? Ik kijk met je mee of een van de onderstaande opties voldoen:
 • Plugins :
  • Ik gebruik met name plugins die te vinden zijn in de Moodle plugin databank.
  • Aanpassing nodig? Ik neem graag contact voor je op met de ontwikkelaar. Aanpassingen worden altijd gedeeld met de community!
  • Maatwerk: ik werk met community ontwikkelaars, Moodle Partners of Moodle Integratie Partners.
  • Overige ondersteuning:
   Via mijn nieuwsbrief attendeer ik je op crowdfunding acties. Daarnaast kies ik elk jaar een community plugin uit waar ik extra aandacht aangeef.
 • Tester: 2x per jaar komt er een nieuwe versie van Moodle uit. Een aantal weken voordat de versie beschikbaar komt, zijn er Community Quality Testen.
 • Ondersteuning, bugs of andere zaken: Je vindt mij op het Moodle Fora, Tracker en Telgram kanalen.
 • Vertaler: De voertaal van Moodle is Engels, samen met andere Nederlandse Moodlelaars doe ik een bijdrage om te zorgen dat Moodle en/of Moodle community plugins naar het Nederlands vertaald worden.

De Internationale Moodle Community Moodle User Association (MUA)

Moodle User Association Individueel Lid

Sinds 14-1-2016 ben ik individueel lid van de Moodle User Association.

Als individueel lid heb ik in 2016 het project “My Dashboard – MUA project” aangedragen. Het nieuwe dashboard is onderdeel van de Moodle 3.3 standaard code geworden.

Daarnaast ben ik sinds november 2019 onderdeel van het MUA bestuur.

Als MUA lid kun je op projecten stemmen of zelf projecten aandragen. Het doel is dat deze projecten uiteindelijk in de Moodle code terechtkomen. Daarnaast werkt de MUA druk aan andere doelstellingen. Wil je meer weten over de MUA? Hier vind je meer informatie.

De Nederlandstalige Moodle Community
Stichting Mnet Benelux

Stichting Mnet Benelux is een nieuwe “persoonlijk” project dat ik gestart ben met Arnout Vree – directeur van Avetica B.V. Moodle Partner.

Het doel van Stichting Mnet Benelux is om één keer per jaar een community gedreven MoodleMoot te organiseren voor de Nederlandstalige community in de Benelux regio.

Wil je meer weten over Stichting Mnet Benelux? Ga dan naar: https://mnet.nl/