Moodle en ik: De Community en MUA

Moodle en ik

Medio 2011 kwam ik voor het eerst in aanraking met Moodle. Op dat moment nog in dienstverband, met als opdracht om de Moodle software te implementeren. In de periode 2011 – 2014 werkte ik nauw samen met diverse afdelingen om niet alleen technisch maar ook organisatorisch het optimale uit Moodle te halen. Dat werkte fantastisch, maar er ging een hoop tijd, energie en gepuzzel in zitten. Je kunt mijn relatie met Moodle dan ook wel beschrijven als een haat-liefdeverhouding.

Op softwaregebied waren er zo veel mogelijkheden, en er moesten dus ook zo veel keuzes gemaakt worden! En elke keuze beïnvloedde de organisatie weer.

Die haat-liefdeverhouding is er nog steeds nu ik als zelfstandige met Moodle werk. Dagelijks balanceer ik tussen het gebruiken van de Moodle-naam als officieel trademark en mijn rol als ondernemer. Voor mij als zelfstandig ondernemer is het onmogelijk om Moodle-partner te worden. Daarom kies ik ervoor om zowel vanuit mijn bedrijf als op persoonlijke titel het open source-project te ondersteunen. Met behulp van: blogs/nieuwsbrieven, maar ook via mijn bijdrage op de Moodle fora, als tester, als lid van de Moodle User Association en met mijn bijdragen aan Moodle Community Plug-in of deelname aan design challenges.

Zo zit ik dicht bij de bron van Moodle, en behoud ik tegelijkertijd mijn onafhankelijkheid.

General Public Licence

Moodle is uitgegeven onder een General Public Licence. Dit houdt kortweg in dat voor iedereen de code van Moodle gratis te downloaden is. En dat je deze zelf mag aanpassen.

Elke 6 maanden brengt Moodle hoofdkantoor in Perth Australië een nieuwe Moodle versie uit. Deze code wordt over een periode van 18 maanden (m.u.v. Long Term Support 36 maanden) ondersteund met veiligheid- en bug updates.

Om te zorgen dat dit mogelijk blijft, werkt Moodle HQ met Moodle Partners over de hele wereld die Moodle services aanbieden. Deze Moodle partners dragen jaarlijks een bedrag af aan Moodle HQ. Naast de Moodle partners heeft Moodle ook donateurs, de Moodle User Association en een grote groep vrijwilligers (de Moodle Community) die bijdragen aan bijvoorbeeld testen, nieuwe code en vertalingen.

De Moodle User Association (MUA)

Moodle User Association Individueel Lid

Als MUA lid kun je op projecten stemmen of zelf projecten aandragen. De doelstelling is dat deze projecten uiteindelijk in de Moodle code terechtkomen. Daarnaast werkt de MUA druk aan andere doelstellingen. Wil je meer weten over de MUA? Lees dan hier.

Sinds 14-1-2016 ben individueel lid van de Moodle User Association. Als individueel lid heb ik in 2016 het project “My Dashboard – MUA project” aangedragen. Het nieuwe dashboard is onderdeel van de Moodle 3.3 standaard code geworden.

En meer…

Je kunt mij ook vinden:

Daarnaast houd ik graag de Nederlandse gemeenschap op de hoogte via: