De Moodle Community en ik

De Moodle community is een belangrijk factor in mijn werk als Functioneel Beheerder en helpt mij om mijn werk goed uit te kunnen voeren. In het begin had ik natuurlijk veel vragen over Moodle. Met deze vragen kon ik altijd terecht bij de Moodle community. In de afgelopen jaren merkte ik een omslag en besefte me dat ik nu degene was die, vanuit mijn ervaring, de Moodle community kon helpen. Hieronder vertel ik meer over de Moodle Community en hoe ik hier een bijdrage aan lever.

De Community & Moodle LMS software

De Moodle LMS software is vrij te downloaden en te gebruiken dankzij Martin Dougiamas die de code onder de GPL (General Public Licences) heeft gepubliceerd.

Een van de belangrijkste redenen dat Moodle als software al zolang kan bestaan, is de bijdrage en betrokkenheid vanuit de Moodle Community.

Het Moodle LMS wordt gedragen door, wat wij noemen, het Moodle Hoofdkantoor. Dit hoofdkantoor staat in Perth, Australië waar een groep medewerkers dagelijks werkt aan de Moodle LMS software. Naast de medewerkers in Perth, werken ook wereldwijd tal van mensen aan Moodle vanuit huis.

Naast dit team, zijn er ook nog heel veel andere “Moodlelaars” – de Moodle community -die vanuit hun eigen organisatie een bijdrage leveren aan het Moodle project. Dit kan in vele vormen en vanuit verschillende organisaties zijn. Van universiteiten tot aan ZZP-ers en van multinational tot aan docenten. Iedereen kan – en mag – een bijdrage leven aan de Moodle core.

Als je ook een bijdrage wilt leveren, Kijk dan hier!

Mijn bijdrage aan de Moodle community

 • Donatie: Elke maand doe ik vanuit mijn bedrijf een donatie aan het Moodle Project. Wil jij een donatie doen aan het Moodle LMS project, ga dan naar: https://moodle.com/donations/
 • Opleiden: Vanuit mijn werk als Functioneel Beheerder is het uiteraard ook mijn taak om de gebruikers binnen een organisatie te begeleiden en op te leiden in het gebruik van Moodle. Dit gaat vaak om specifieke training en begeleiding voor de organisatie.

  Ben je op zoek naar een algemene training over het Moodle LMS systeem? Kijk dan naar een van deze mogelijkheden.
 • Plugins :
  • Een aantal van de organisaties waar ik voor werk gebruiken plugins uit de Moodle databank. Deze plugins zijn ontwikkelt en worden onderhouden door Moodle community ontwikkelaars.
  • Wanneer aanpassingen en/of maatwerk nodig is in Moodle, dan werk ik met name met Moodle Community ontwikkelaars. Op deze manier geef ik hen een steuntje in de rug voor al het werk dat ze al jaren doen.
 • Tester: Ik help mee met het testen van een nieuwe Moodle versie en ik test ook regelmatig community plugins. Wanneer ik tijdens het werken een probleem tegen kom, dan meld ik dit bij de ontwikkelaar en/of aan Moodle via de Moodle tracker.
 • Vertaler: Een standaard Moodle installatie komt met vertalingen van ruim 100 talen in de wereld. Het Nederlandse taalpakket wordt “beheerd” door Koen Roggemans. Waar mogelijk draag ik mijn steentje bij het vertalen van het Moodle LMS en/of plugins via het AMOS systeem.

De Internationale Moodle Community Moodle User Association (MUA)

Sinds 14-1-2016 ben ik individueel lid van de Moodle User Association . En in het jaar 2019-2020 ben ik ook bestuurslid geworden.

Als individueel lid heb ik de mogelijkheid om projecten aan te dragen. In 2016 deed ik dat met het “My Dashboard – MUA project

Het project bracht veel discussie over hoe en waar de Moodle Mijn startpagina voor diende. Ook hoe dit zou moet werken vanuit de diverse rollen die een gebruiker kan hebben in een Moodle installatie. Dit was ook precies mijn insteek van het project, en ik ben blij te zien dat in de jaren daarna nog steeds kleine, maar ook grote, wijzigingen worden doorgevoerd.

Wil je meer weten over de MUA? Hier vind je meer informatie of neem contact met mij op!

De Nederlandstalige Moodle Community
Stichting Mnet Benelux

Stichting Mnet Benelux is een nieuw “persoonlijk” project dat ik gestart ben met Arnout Vree – directeur van Avetica B.V. Moodle Partner.

Het doel van Stichting Mnet Benelux is om één keer per jaar een community gedreven MoodleMoot te organiseren voor de Nederlandstalige community in de Benelux regio.

Wil je meer weten over Stichting Mnet Benelux? Ga dan naar: https://mnet.nl/