De MUA in gesprek over Moodle Workplace

Tijdens de MUA Town Hall van 6 juli 2021 gingen de MUA leden in gesprek met Product Lead Moodle Workplace TM Emilio Lozano. Het Moodle Meisje greep deze gelegenheid aan om antwoord te krijgen op twee prangende vragen:

  • Waarom heeft Moodle een commerciële versie van Moodle Open Source LMS überhaupt gelanceerd?
  • Wanneer kunnen we de extra functionaliteiten van Moodle Workplace nu in Moodle LMS verwachten?

Waarom een commerciële variant van Moodle?

Moodle Workplace TM is met name ontwikkelt als reactie op de specifieke wensen uit het bedrijfsleven. Het programma heeft een aantal extra functionaliteiten die gericht zijn op het maken en uitleveren van trainingen en onboarding processen. Moodle Workplace TM is dus NIET open source, en is onder een dubbele licentie uitgebracht. De reden van de dubbele licentie is, omdat 95% van de code gebaseerd op Moodle Open Source LMS. Moodle Workplace TM is alleen verkrijgbaar via Moodle Premium Partners.

Moodle Workplace Product Lead in gesprek met de MUA

Tijdens de Town Hall van 6 juli 2021 werden we met name meegenomen in multitenancy, rapportage en dynamische regel functionaliteiten.

Uiteraard is iedereen erg blij om te horen dat we de in november verwachte Moodle 4.0 LMS Open Source versie, de Rapport bouwer, mogen verwachte. Vanaf Moodle 4.0 kun je dus systeem- én maatwerkrapportages maken zonder hulp van plugins. Het is overigens niet dat alle rapportage functionaliteiten direct beschikbaar komen, maar de basis wordt gelegd.

Afgelopen jaar lanceerde het Moodle Workplace TM team al de Moodle Workplace Certificaat manager en Certificaat plugin in de Moodle plugin database. De verwachting is dat deze plugins in Moodle 4.0 deel gaan uitmaken van de Moodle LMS standaard code.

Wat doet het Moodle Workplace team nog meer…

Wat vooral duidelijk wordt tijdens deze Town Hall meeting is dat het team niet alleen bezig is met Moodle Workplace TM functies. Structureel werken ze ook aan lopende issues in de Moodle broncode, zodat vervelende bugs en problemen zo snel mogelijk worden opgelost. Het team heeft zichzelf gecommit ervoor te zorgen dat deze zaken uiteindelijk ook beschikbaar komen in het Moodle LMS.

Wanneer zullen Moodle Workplace TM functionaliteiten in Moodle LMS komen..

We zullen wel echt even geduld moeten hebben voordat functionaliteiten zoals bijvoorbeeld Multi-Tenancy hier terug te vinden zijn (en de vraag is of het überhaupt gebeurd). En heel misschien besluit een van de Moodle User Association leden wel om voor de nieuwe project ronde te vragen om de dynamische regels op te nemen in het Moodle LMS. Wat zou dit veel werk schelen!

Wil jij weten hoe LT&C omgaat in het Moodle LMS met verschillende organisatie lagen en wensen rondom uiterlijk? Lees dan onze nieuwste blog: Werken met meerdere organisaties in Moodle LMS!

Comments are closed.