Een Functioneel Beheerder Moodle als ZZP-er. Hoe dan!

Moodle Functioneel Beheerder als ZZP-er. Hoe dan?! Dat is de vraag die ik vaak genoeg gesteld krijg.

Maar voordat ik ga vertellen wat je van mij als ZZP-er kan verwachten, zijn er een aantal dingen die je moet weten over Functioneel beheerders in het algemeen:

 • Functioneel Beheerders werken voor de gebruikersorganisatie, niet voor de IT afdeling!
 • De beste plek voor een Functioneel Beheerder is NIET op een IT afdeling te zitten.
 • Wat wij doen?! We zijn een schakel tussen de (gebruikers)organisatie én de ICT dienstverlening, waarbij wij ervoor zorgen dat de informatievoorziening goed ingeregeld is.

Onafhankelijk, maar wel samenwerken

Als ZZP-er werk ik voor jouw organisatie (en ruim 20 andere organisaties) als Functioneel Beheerder van Moodle. In die rol adviseer ik dus, onafhankelijk van Moodle, over het gebruik ván de Moodle software.

Ik verkoop dus géén Moodle software. Ik ben ook niet in dienst van Moodle LTd., Moodle gecertificeerde partners en/of andere Moodle Dienstverleners.

Om te zorgen dat ik mijn werk goed kan doen, werk ik uiteraard wel samen met al deze partijen.

Ik als zzp-er

Een groot deel van mijn werk voer ik uit vanuit huis. Waarom? Niet omdat ik mensenschuw ben maar met name omdat dit een plek is waar ik geconcentreerd kan werken.

Wanneer het nodig is – bijvoorbeeld voor een gebruikersoverleg – kom ik uiteraard graag naar je toe. Gelukkig merken steeds meer organisaties dat het gebruik van conferentietools al veel kan helpen.

Zoals je kunt lezen ben ik redelijk direct in mijn communicatie. Dat kan soms wat zakelijk overkomen maar ik probeer hier in mijn dagelijks contact uiteraard rekening mee te houden.

Mocht je op een of andere manier storen aan mijn directheid en/of zakelijkheid, laat het mij dan weten.

Het bovenstaande gezegd hebbende, is het volgende wellicht niet heel erg raar. Om mijn werk goed uit te voeren is openheid en transparantie in ieders belang. Ondanks dat ik voor veel organisaties werk, deel ik niet zonder toestemming informatie en blijft bedrijfsgevoelige informatie, natuurlijk, tussen jou en mij.

Ik als Functioneel Beheerder Moodle

Als je mij leert kennen, dan zul je al snel tot de ontdekking komen dat Moodle niet iets is wat “ik er even bij doe”. Ik ben dagelijks bezig om mijn kennis over Moodle te verbeteren, te vergroten en te delen met de organisaties waar ik voor werk.

Daarom kiezen de meeste organisaties ervoor dat ik naast dat ik hun Functioneel Beheerder ben ook het sitebeheer en/of applicatiebeheer voor mijn rekening neem.

Voor deze organisaties ben ik dan ook vaak een actief onderdeel van het gebruikersbeheer en verantwoordelijk voor onder meer:

 • Het afhandelen van incidenten.
 • Het begeleiden en opleiden van eindgebruikers.
 • Het informeren van de organisatie over belangrijke wijzigingen.
 • Autorisatie.
 • De aansturing van de IT dienstverlening.
 • Applicatiebeheer.
 • Het testen en plannen van Moodle updates, upgrades en plugins.

Veel van deze handelingen lopen via de LT&C servicedesk.

Daarnaast kan iedereen, dus ook niet-klanten, zich aanmelden voor de LT&C nieuwsbrief. Met deze nieuwsbrief hou ik je niet alleen op de hoogte van de laatste Moodle ontwikkelingen, maar bijvoorbeeld ook wanneer ik even niet beschikbaar ben.

Je vind een overzicht van mijn nieuwsbrieven en blogs op deze website.

Contact met Externe ICT leveranciers

In mijn werk als Moodle Functioneel Beheerder heb ik uiteraard te maken met zowel interne als externe ICT leveranciers.

Ben je nieuw met Moodle of op zoek naar een partij? Neem dan contact met mij op voor vrijblijvende informatie over de verschillende mogelijkheden van Moodle hosting en dienstverlening. Of te informeren naar mijn ervaringen met diverse partijen.

Wensen en verwachtingen vanuit de organisatie

Ze zeggen wel eens dat niets zo veranderlijk is als het weer. Dit geldt ook voor organisaties en de technologieën die we inzetten. En soms zelfs door een verandering opgelegd vanuit de overheid.

Het is dan wel zo fijn als je op zo’n moment een Moodle Functioneel Beheerder hebt rondlopen in je organisatie waarmee je direct kan schakelen, en die naast het maken van een impact analyse, ook de organisatie kan begeleiden en voorbereiden op deze transitie.

Je zult merken dat het mijn voorkeur heeft om een zo’n kort mogelijk lijntje te hebben met beslissers binnen de organisatie. Daarnaast verdient het aanbeveling om regelmatig een gebruikersoverleg te houden. Op die manier blijf ik voldoende op de hoogte waar jullie als organisatie naar toe willen, en tegen welke zaken je aanloopt. Dan kan ik hier op kan anticiperen als het nodig is.

Moodle maatwerk of Moodle standaard?

Door de flexibiliteit en schaalbaarheid van Moodle loop je als organisatie het risico dat binnen afzienbare tijd je Moodle leeromgeving is uitgebouwd met allerlei maatwerk zaken. Door het, voor jouw organisatie specifieke, maatwerk loop je al snel tegen een aantal problemen aan. De 2 belangrijkste zijn:

 • Je bent als organisatie volledig overgeleverd aan je externe ICT dienstverlener.
 • Je zit met een systeem dat totaal on-“beheerbaar” is geworden.

Als je wilt voorkomen dat dit in jouw organisatie gebeurt, biedt een Functioneel Beheerder Moodle op ZZP basis, een uitkomst.

Een van de stelregels die ik bijvoorbeeld hanteer is de, in de IT wereld, wel bekende 80-20 regel. Met deze regel gaan we ervan uit dat 80% van de software voldoet aan de gestelde eisen en voorwaarden vanuit de gebruikersorganisatie.

Om te zorgen dat we die overige 20% overbruggen heb ik aanvullende werkwijzes opgezet waarmee het voor mij als Functioneel Beheerder Moodle mogelijk is dat ik 90% van de gebruikersvragen oplos met:

 • Informatie over de Moodle standaard mogelijkheden.
 • Moodle community plugins.
 • Niet-geautomatiseerde oplossingen zoals een verandering in het werkproces.

Alleen in zeer uitzonderlijke gevallen lossen we de problemen op met maatwerk plugins. Wil je hier meer over weten? Neem dan contact met mij op.

Hoe zorg ik ervoor dat mijn kennis over Moodle bij blijft?

Als ZZP-er vind ik dat ik zelf verantwoordelijk bent voor het bijhouden van mijn kennis en vaardigheden. Om te zorgen dat ik bij blijf, vind ik het daarom belangrijk dat:

 • Ik voor verschillende organisaties werk als Moodle Functioneel Beheerder.
 • Minimaal 1x per jaar een MoodleMoot in het buitenland bezoek.
 • Actief lid ben van Nederlands- en Engelstalige fora, diverse groepen op Social Media en de Moodle User Association.
 • Trainingen volg die door Moodle HQ aangeboden worden.
 • Blijf verbeteren en trainen op het goed uitvoeren van mijn rol als Functioneel Beheerder.

Wat is mijn bijdrage aan de Moodle Community?

Vanuit mijn rol als Functioneel Beheerder Moodle omarm ik de Open Source kant van Moodle. Ik help en steun het project dan ook waar ik kan. Maar hoe graag ik mensen ook wil helpen, het is ook belangrijk dat ik een stabiel inkomen kan genereren.

Je kunt mij onder ander in de Moodle Community vinden als:

 • Individueel lid van dé officiële Moodle User Association.
 • Voorzitter van de Stichting Mnet Benelux en mede-organisatie van de jaarlijkse Nederlandse MoodleMoot.

Daarnaast doe ik maandelijkse een donatie aan het Moodle LMS project. Het bedrag is afhankelijk van het aantal organisaties dat ik help. Ook ondersteun ik crowdfunding projecten van plugins die gebruikt worden door mijn organisaties.

Wil je meer weten over wat ik doe voor de Moodle community? Lees dan ook https://ltnc.nl/de-moodle-community