Moodle Plugin advies en ontwikkeling

Een Moodle plugin is een aanvullend stukje code. Deze code zorgt ervoor dat “iets” dat in Moodle gewenst wordt werkt. Sommige organisaties noemen Plugins ook “modules”.

Moodle is een Modular Object Orientated Dynamic Learning Environment

Plugins

Een standaard Moodle leeromgeving bestaat uit verschillende plugins/modules. Bij veel implementaties worden deze standaard uitgezet. Dit is begrijpelijk, aangezien ervaring leert dat Moodle nogal “overweldigend” zijn voor gebruikers.

Waar komen Moodle Plugins vandaan?

Dat is een hele goeie vraag. Het begon allemaal met Martin Dougiamas – de bedenker, hoofdontwikkelaar en CEO van Moodle Hoofdkantoor. Op 20 augustus 2002 lanceerde hij Moodle als een Open Source software te lanceren onder de General Public Licentie.

De General Public Licentie maakt het mogelijk dat iedereen gratis de Moodle software kan gebruiken, downloaden, aanpassen en uitbreiden.

Hierdoor kregen andere ontwikkelaars de kans om voor organisaties modules te maken, die Moodle uit breidde.

Intussen werkt naast een vast team van Moodle Ontwikkelaars, tientallen Moodle Community Ontwikkelaars dag in en dag uit om Moodle te onderhouden en verbeteren.

Waar vind ik deze aanvullende modules?

In de Moodle plugin database. Deze database is erg uitgebreid waardoor het vaak al een passende oplossing heeft.

Er zijn wel een paar dingen om mee rekening te houden:

  1. Je kan de plugins gratis downloaden.
  2. Als je een vraag hebt, kun je deze stellen op het Moodle Fora. Op dit fora vind je andere Moodelaars zoals jij.
  3. Aanpassen, updaten, testen, documentatie… is niet altijd gratis. De meeste ontwikkelaars werken voor organisaties zoals die van jouw. Zolang hun organisatie de plugin gebruik, zal de plugin wel onderhouden blijven. Echter wanneer de organisatie een andere weg in slaat, veranderd de situatie.

Je bent als organisatie niet verplicht om een plugin openbaar beschikbaar te maken. Dat is jammer, maar helaas wel hoe het werkt. De meeste kans om dit soort plugins tegen te komen is op MoodleMoots.

Het kan ook zijn dat je hostingspartij eigen plugins heeft ontwikkelt, die al klaar staan op jouw leeromgeving. Vraag hiervoor de voorwaarden aan, bijvoorbeeld als je van hostingspartij wil veranderen.

Hoe gaat LT&C om met Moodle plugins

Bij LT&C snappen we dat het nodig kan zijn om je Moodle leeromgeving uit te breiden met nieuwe plugins/modules.

Wij snappen ook dat je de vrijheid wil hebben, om je leeromgeving elders te plaatsen.

Daarom geven wij al onze plugins uit onder de General Public Licentie, en zijn deze vrij beschikbaar via de Moodle databank óf Github.

Maar voordat wij voor jouw een plugin ontwikkelen óf laten aanpassen. Lopen wij altijd een aantal stappen met je door:

Is hetgeen dat je wilt mogelijk binnen de Moodle standaard?

De flexibiliteit en veelzijdigheid van Moodle kan je verrassen. Dit maakt het dat soms de oplossing voor jouw vraag, zonder extra plugins of maatwerk al mogelijk is.

Zijn er Moodle Community Plugins die je kunnen helpen?

Als je het een ontwikkelaar vraagt, is alles op te lossen. En 99% van de tijd is zal het maatwerk zijn.

LT&C werkt net iets anders. Wij gaan er juist vanuit dat er een oplossing is. Daarom kijken wij altijd eerst wat er binnen de Moodle community is.

Van LT&C mag je een gedegen advies ontvangen als het gaat om het kiezen, implementeren en beheren van Moodle community plugin.

Op basis van de 80-20 regel bespreken wij de opties met je. Mocht het nodig zijn, nemen wij tevens contact op met de ontwikkelaar om de aanpassing te laten maken.


Geen oplossing? Dan zal het toch maatwerk worden!

LT&C ontwikkelt plugins samen met ontwikkelaars vanuit de Moodle Community. Alle plugins die LT&C ontwikkelt, gaat terug naar de community maar blijft in eigen beheer. Zo hoef je geen zorgen te maken over extra kosten voor bugs of nieuwe versies.

In onze offerte vragen wij je of je lid wilt worden van het “LT&C Community Plugin Programma”. Dit programma financiert o.a. het zorgen dat plugins voor dat bij een nieuwe versies van Moodle de code gecontroleerd en wordt getest.

Als lid van dit programma betaal je een vast bedrag per plugin. Uiteraard ontvang je van ons een mail, wanneer er een update beschikbaar is.
Wil je meer weten over dit programma? Neem dan contact met ons op!

Lees hier hoe LT&C de Moodle community ondersteunt!


Inhoud niet beschikbaar.
Accepteer cookiesdoor op Accepteren in de banner te klikken