Moodle plugin: Generico Filter

De Generico Filter , ontwikkelt door Justin Hunt is een van de community plugins die ik beschouw als een “verborgen” juweel. Wellicht is het zelfs wel een van de meest gebruikte filter plugins door Moodle sitebeheerders.

De reden? De plugin is simpel in zijn concept, en zorgt ervoor dat je als Sitebeheerder een “stukje” tekst en code kan gebruiken op alle plaatsten in Moodle waar de filter toegang toe heeft. Met behulp van de Generico Filter ATTO plugin, kun je deze codes zelfs beschikbaar maken voor trainers/content makers zodat zij zich niet hoeven te buigen over allerlei codes.

Als sitebeheerder heb je in de plugin toegang tot een onbeperkt aantal templates maken. Deze template geef je een “string” naam, daarnaast kun je in de plugin tekstvelden, database queries en zelfs javascript toegevoegen. Je voegt de string toe aan je Moodle pagina, en wanneer Moodle deze string naam oppikt, wordt deze code automatisch toegevoegd aan je pagina.

Voorbeelden van de Generico Filter

Toen ik begon met de filter, ging het om wat simpele dingen. Zoals “Welkom, [naam cursist] tonen op een pagina, of standaard teksten die de content maker met een druk op de knop kon toevoegen.

Toen ik door had hoe dat werkte begon ik aan wat lastiger dingen zoals het maken van een voortgangsradar.

Of het vervangen van mijn standaard activiteit icoontjes met afbeeldingen en buttons zoals hiernaast getoond.

Voor een lange tijd heb ik de Generico Filter even gelaten voor wat het was. Totdat ik een vraag van een klant kreeg of het mogelijk was om net zoals met de Taal filter, tekst te tonen op basis van een profielveld.

Ik kan je zeggen dat het me de nodige gepuzzel heeft gekost, maar uiteindelijk is het mij gelukt. Waardoor de trainer op een Moodle pagina multi content kon tonen, door de content tussen 2 “strings” te zetten. Op basis van het custom profiel veld waarde zag de cursist:

  • De cursustitel die paste bij zijn profielveld in de cursus en in Mijn cursussenoverzicht.
  • De tekst die horen bij zijn profielveld, naast de generieke tekst die voor iedereen van toepassing was.

Met deze plugin kun je kortweg als sitebeheerder, zonder hulp van Moodle maatwerk pragmatische oplossingen bieden op plaatsen waar de Moodle filter werkt. Ga naar het Generico Filter forum op Moodle.org om te zien wat andere bedachte.

Wil je meer weten over de Generico Filter, neem dan contact op met LT&C!

Bonus plugin! Generico Filter template blok

Speciaal voor diegene die de filter willen gebruiken voor bijvoorbeeld alleen docenten. Heeft LDesign Media en Lesterhuis Training & Consultancy hun krachten gebundeld en samen het Blok: Generico Filter Template ontwikkeld.

Dit blok is een afgeleide van het standaard HTML blok met 2 aanvullingen:

  • Je kan via rechten & Rollen bepalen wie de content wel/niet mag zien.
  • Je kan op siteniveau standaard de Generico template toe te voegen.

Uiteraard kan het blok ook gebruikt worden als normaal HTML blok met de aanvulling van Rechten & Rollen.

Waar kun je de Generico Filter plugins vinden:

LT&C blogs over de Generico Filter

 
LT&C gebruikt Functionele en Analytische cookies voor website optimalisatie en statistieken. View more
Accept