Moodle plugins 2015 favoriete LT&C

Moodle pluginsVandaag werd bekend welke Moodle plugins het afgelopen jaar het meeste gedownload werden van www.moodle.org. De lijst was niet heel verrassend voor mij, maar ik zag er ook een aantal voorbij komen die totaal onbekend waren. Het artikel is te vinden op de Moodle forums, klik hier om het volledige te lezen. k hier om het volledige te lezen.

Wat waren mijn favoriete in Moodle plugins in 2015? Hieronder een overzicht.

De Activiteit Questionnair is een uitgebreide enquêtetool waarbij je niet alle simpele enquêtes/feedback formulieren kunt maken, maar ook de complexere vormen zoals persoonlijkheidstesten. Op http://moodle.ltnc.nl vind je voorbeelden en de handleiding voor deze activiteit.

Een andere activiteit die zeker de moeite waard is om te bekijken is Attendance. De attendance activteit geeft trainers de mogelijkheid om een log bij te houden van aan -en afwezigheid. Dit kan ter vervanging zijn van de papieren logs die je toch nog vaak ziet.

Op de lijst vind je de plugin Certificate, echter is mijn favoriet juist Simple Certificate. Dit is een variant op de favoriete plugin, maar in een simpeler jasje gestoken waardoor je het als trainer veel meer zelf kunt regelen. Vergeet niet het block Simple Certificate te downloaden zodat je cursist op zijn dashboard een volledig overzicht kan krijgen!

Gamfication is nog steeds een onderwerp die vele van ons aan het denken zet hoe je dit in Moodle kan toepassen. Deze plugins kunnen je een goede start geven: Progress Bar en Level up.

In deze tijd kun je eigenlijk niet meer zonder App. Het afgelopen jaar heeft Moodle dan ook heel hard gewerkt aan een eigen Moodle app, die te downloaden is in de diverse app stores. Gebruikers kunnen dan via de app inloggen op jouw Moodle omgeving. De app biedt de mogelijkheid om ook een eigen custom CSS toe te voegen, zodat het niet helemaal oranje blijft. Wanneer je aan de slag gaat met de app, adviseer ik je wel de plugin Moodle Mobile Additional Features te installeren.

Wanneer je Look & Feel wilt combineren met een UE layout, dan blijft het Moodle thema Essential mijn grote voorkeur hebben. Het thema biedt vanuit een admin rol diverse – overzichtelijke! – opties om je Moodle naar eigen inzicht in te richten.

UE en Look & feel gaat verder dan een thema opzicht. Waar jaren Grid mijn favoriete cursusformat was, ben ik het afgelopen jaar op zoek gegaan naar vriendelijkere opties. En daarbij gecharmeerd geraakt van Collapsed Topics en Flexible Sections Format.Een derde optie – geheel afhankelijk van de content – kan zijn One Topic van David Herney Bernal. Deze biedt juist goede mogelijkheden om in korte blokken/secties te werken op een overzichtelijke manier. Ik vind het overigens wel minder gebruikersvriendelijk voor de trainer wanneer je ook aandacht wilt hebben voor een visueel aantrekkelijke inrichting. Je moet vooraf goed bedacht hebben hoe je het wilt hebben.

Als Functioneel Beheerder ontbreekt het je soms in Moodle om goede rapportages te maken. In mijn top staat dan ook Configurable reports Block.

Als werkbalk editor had TinyMce altijd mijn grote voorkeur, maar aan het einde van het jaar kwam ik steeds meer in aanraking met plugins die speciaal voor de Atto werkbalk editor geschreven zijn. Het komend jaar zal dan ik dan ook zeker de vergelijking blijven maken. Klik hier voor een overzicht van alle ATTO plugins in Moodle. 

 

Gepubliceerd door

Gemma

Gemma Lesterhuis is eigenaar van Lesterhuis Training & Consultancy. Zij heeft zich in de afgelopen jaren gericht op het implementeren en integreren van Moodle in organisaties, trainingen en veranderingstrajecten. Gemma schrijft over haar praktijkervaringen met Moodle en de implementatie en integratie hiervan. Volg Gemma op Twitter via @lesterhuisg.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.