Gepersonaliseerde stijlen H5P in Moodle 3.9!

In Moodle 3.9 werd H5P voor het eerst geïntroduceerd in de Moodle core, maar zonder de mogelijkheid om via het thema gepersonaliseerde stijlen in H5P toe te voegen.

Dit leverde direct vragen op van (community) thema ontwikkelaars, want waarom hadden ze deze mogelijkheid niet meteen toegevoegd.

Gelukkig pakte het Moodle HQ dit direct op, en in de volgende versie van Moodle 3.10 werd het mogelijk om via je thema de H5P core activiteit gepersonaliseerde stijlen toe te passen.

Je zou kunnen denken: was dat dan niet genoeg? Helaas, de vragen bleven komen waarom deze oplossing niet “terug gepatch” was naar Moodle 3.9.

Waarom vind de community het belangrijk om gepersonaliseerde stijlen in Moodle 3.9 te hebben?

Dat is een goeie vraag. En ik kan het alleen maar beantwoorden vanuit mijn eigen visie. Met het zorgen dat de content typens van H5P niet meer als plugin, maar vanuit de Moodle core toegankelijk was. Geef je de suggestie af dat je wilt dat de beheerders en trainers, bij voorkeur van deze activiteit gebruik gaan maken en niet de plugin.

En ja. De Moodle Core functie heeft een aantal voordelen ten opzichte van de plugin, omdat deze veel beter geïntegreerd is met hoe Moodle werkt en denkt. Maar de H5P plugin lijkt nog steeds een grote voorkeur te hebben.

Toen de H5P het mogelijk maakte om de stijlen aan te passen vanuit een thema, toen was ik een van de eerste die bij ontwikkelaar van Essential vroeg of dit geregeld kon worden.

Waarom? Omdat je als organisatie graag herkenning wil hebben. En in eens een andere kleuren, lettertypes etc. op je site is niet gewenst.

Bekijk het ook nog vanuit Toegankelijkheid, dan wil je als organisatie zeker invloed hebben op hoe het eruit ziet. En is een gepersonaliseerde stijling dus ontzettend belangrijk.

Wanneer kunnen we deze aanpassing verwachten?

Aankomende maandag kunnen we de Minor Updates weer verwachten, maar als ik de tracker (MDL-70759), goed lees heeft het deze update net gemist. En kunnen we het verwachten in de minor updates van mei 2021 versie 3.9.6.

Kan ik dan vanuit mijn thema meteen gepersonaliseerde stijlen toepassen?

Helaas zo simpel werkt het ook weer niet. Jouw thema moet wel de mogelijkheid hebben om custom css voor H5P toe te passen.

Heeft jouw thema deze optie niet, neem dan contact op met de ontwikkelaar van het thema en vraag ze een kijk je te nemen naar deze tracker.

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.