Thema’s en Moodle 3.7: wat is er aan de hand

In mijn vorige blog en de laatste nieuwsbrief Moodle 3.7 vertelde ik al dat we in 3.7 een begin gemaakt wordt met een nieuw forum. Maar naast dit nieuws is er nu ook wat meer duidelijkheid over wat Moodle gaat doen met de thema’s.

Moodle kondigde al in de loop van vorig jaar aan dat er een verandering op komst was in Moodle 3.7. Alleen tot een paar weken geleden was de impact van deze verandering nog niet voor iedereen geheel duidelijk.

Misschien wat laat, maar voor mij kwam deze duidelijkheid pas tijdens de presentatie van Bas Brands tijdens de Town Hall van de MUA.
Een presentatie die bij mij direct de vraag opriep: wat dit zou inhouden voor mijn plannen met Theme Essential navigatie.

Een ding is heel helder: favoriete thema’s zoals Essential en Adaptable gaan het heel moeilijk krijgen. Dit komt omdat door de wijzigingen die gaan komen, het onderhouden van deze thema’s voor community ontwikkelaars een zware taak gaan worden.

Het tweede ding is dat (community)thema’s die gemaakt zijn als een child-thema van Boost, minimale aanpassingen nodig hebben.

Hoe kan dit nu gebeuren?

Thema’s zoals Essential en Adaptable zijn nog gebaseerd op een “verouderde” basis code van Bootstrap.

Deze code wordt op dit moment nog ondersteund door Moodle hoofdkantoor, maar Moodle heeft besloten dit vanaf Moodle 3.7 niet meer te doen. Een logische stap, want je wil natuurlijk ook zorgen dat Moodle mee blijft gaan met de huidige technieken en inzichten t.a.v. navigatie.

Maar deze stap heeft wel gevolgen voor thema’s die nog werken met als basis de “verouderde” basis code van Bootstrap. Deze thema’s zullen zelf (of gezamelijk) naar een oplossing te moeten gaan zoeken voor Moodle 3.7 en verder.

Het is zeker nog niet duidelijk wat de (community) ontwikkelaars nu gaan doen. Het is wel duidelijk dat Moodle hoofdkantoor het niet gaat regelen dat de “oude thema’s” kunnen blijven doorgaan zoals ze nu doen.

Omdat een van mijn doelstellingen van 2019 was de navigatie te verbeteren in het thema Essential. Ben ik na de presentatie van Bas gezien te hebben, in gesprek gegaan met Gareth Barnard.

Gareth onderhoud al jaren het thema Essential voor de community. Voor menige van mijn klanten heeft nieuwe functies toegevoegd aan het thema. Daarnaast is theme Essential niet zijn enige bezigheid, hij onderhoud en ontwikkelt ook andere thema’s en cursusformatten. Daarnaast is hij actief op de fora van Moodle.

In ons gesprek werd het al snel duidelijk om een complex thema zoals Essential haast een onmogelijke taak gaat worden om nog vanaf Moodle 3.7 in de lucht te houden. Voor nu lijkt het er dan ook op dat Thema Essential in 3.7 niet beschikbaar zal zijn. Althans niet vrijblijvend.

Voor de duidelijkheid: het is niet zo dat als Gareth ermee stopt dat niemand het over kan of mag nemen. Daarnaast zal hij zeker nog de ondersteuning bieden voor de versies van Moodle zoasl 3.5 en 3.6. Het is dus niet dat hij als ontwikkelaar uit zicht verdwijnt.

Wat ga ik nu doen met mijn project

Ook vanuit LT&C zie ik het niet zitten om te gaan investeren in een thema dat veel ondersteuning/hulp nodig gaat hebben om nog te draaien in 3.7.

Al eerder in het jaar hebben Gareth en ik gesproken over de optie om functionaliteiten van Theme Essential stap-voor-stap te gaan implementeren in het theme Foundation. Niet alles, maar de functies die ik met name nodig heb om een goeie dienst te blijven verlenen.

Het voordeel is dat Theme Foundation al beschikbaar voor 3.6.. Nog wel zonder alle Essential-poeha. Maar om dit thema helemaal 3.7 klaar te krijgen met alle functies die wij als community willen…. Dat zal niet 1 op de andere dag geregeld zijn.

Mocht je Theme Essential gebruiken en wil je input kwijt over welke functies jij graag dan in Theme Foundation wil zien: stuur dan een mail naar gemma@ltnc.nl of geef rechtstreeks je input in het google drive document Theme Foundation the new Essential 3.7 theme for Moodle

Hoe zit het met de standaard thema’s?

Als je het standaard thema Boost gebruikt is er niets aan de hand. Dit thema zal ook in Moodle 3.7 blijven bestaan.

Maar gebruik je een van de andere standaard thema’s zoals: Clean of More en je gaat upgrade. Dat je dan zal je moeten kijken wat je gaat doen.

Want zowel Clean als More zullen uit de standaard (bron)code van Moodle gehaald worden én niet terug komen als Community Thema.

Wat wel kunnen verwachten in Moodle 3.7 is een nieuw Classic thema. De ontwikkeling hiervoor is nog vol bezig, ik kan dus helaas nog niets laten zien.

Hoe zit het met maatwerk thema’s?

Over het algemeen is elk thema; maatwerk of community iets om goed te testen bij een upgrade. Maar wanneer je maatwerk thema een child thema van Boost (als voorbeeld community thema Fordson) zal je er weinig last van gaan hebben.

Mocht je maatwerk thema nog op basis van “oude” bootstrapbase zijn, dan heb je dezelfde afweging te maken als de community ontwikkelaars.

Wil je het zeker weten? Dan is het beste advies om contact opnemen met de leverancier. Zij zouden je hierover het beste kunnen informeren.

Hoe kan ik zien welk thema ik gebruik?

Als je zo snel zelf even niet weet welk thema je hebt kun je dit uiteraard navragen bij de Functioneel beheerder en/of sitebeheerder.

Mocht jezelf de rol van Sitebeheerder hebben van je omgeving, dan kun je dit zien door te gaan naar: Sitebeheer > uiterlijk > Thema’s > kies thema’s.

Gepubliceerd door

Gemma

Gemma Lesterhuis is eigenaar van Lesterhuis Training & Consultancy. Zij heeft zich in de afgelopen jaren gericht op het implementeren en integreren van Moodle in organisaties, trainingen en veranderingstrajecten. Gemma schrijft over haar praktijkervaringen met Moodle en de implementatie en integratie hiervan. Volg Gemma op Twitter via @lesterhuisg.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.