In Moodle 3.8 zag de eerste H5P integratie het daglicht in de Moodle core. In Moodle 3.9 werd het een serieuze activiteit. En toen kwam de vragen. ‘Gebruik ik de blauwe of zwarte H5p icoon?’ ‘Hoe ga ik mijn content over zetten?’

We zijn nu een aantal jaren en Moodle versies verder, voor mij een goed moment om deze situatie weer te evalueren.

H5P blauw of zwart: Wat gebeurde er bij upgrades?

Om verwarring te voorkomen heeft menig sitebeheerder en hostingpartner besloten bij een upgrade van de leeromgeving waar de H5P plugin stond de H5P core versie uitgeschakeld. Want ja, je had ineens een blauw en een zwart icoontje van H5P!

Met de komst van Moodle 3.9 als LTS-versie, besprak ik de situatie met mijn klanten. Een aantal organisaties besloot met mijn advies mee te gaan en daar lieten we beide opties open staan. Zowel het zwarte als het blauwe icoontje. Docenten en contentmakers lieten we alvast experimenteren met het nieuwe blauwe icoontje.

Reden van dit advies was, dat ik al snel zag dat de integratie Moodle met het blauwe icoontje veel beter geregeld was. Niet alleen het embedden van H5P content in activiteiten was gemakkelijker, maar ook het puntenboek van Moodle kon veel beter om gaan met H5P.

Mijn conclusie was dus al snel dat zeker organisaties die helemaal nieuw waren met H5P, uiteindelijk beter eerst konden starten met het blauwe H5P icoontje.

Wat zijn de ervaringen tot nu toe?

Het belangrijkste probleem wat we moesten oplossen was: hoe gaan we de H5P contenttypes beheren met dat blauw icoontje?

Het bleek namelijk dat Moodle hoofdkantoor wel goed had nagedacht over dat je de contentbank via Boost thema’s kon benaderen, maar het stond nog niet bij de cursusinstellingen.

Daarnaast viel ons ook op dat je geen sub-mapjes kon maken, zodat je goed moest nadenken over hoe je het contenttype ging noemen. En ook het delen tussen verschillende cursussen bleek wel een uitdaging met zich mee te brengen.

Het goede nieuws: al deze problemen hebben we op de welbekende, pragmatische wijze van LT&C ondervangen. Maar nog beter nieuws, in de nieuwere Moodle versies is dit allemaal al stukken beter geregeld.

In Moodle 3.10 kwam bijvoorbeeld al de mogelijkheid om H5P content bank bestanden te vervangen, te downloaden en H5P styles aan te passen aan je huisstijl.

In Moodle 3.11 zagen we de mogelijkheid om H5P contenttypes uit te schakelen. Als docent kun je vervolgens zien:

  • aan welke cursussen en hoevaak je content is gelinkt;
  • wie de auteur is van de content;
  • heb je de optie om je eigen content te unlinken zodat het niet voor andere docenten zichtbaar is;
  • krijg je een alerts als je content verwijdert die gekoppeld is aan 1 of meerdere cursussen.

En in Moodle 4.0 wordt het mogelijk om je H5P content inline aan te passen. Met andere woorden, je hebt een H5P core activiteit – klikt hierop en je kan (mits je de rechten hebt) direct je content aanpassen. Je hoeft dus niet naar de content bank te navigeren! En kun je vanuit je cursus inhoudsbank naar andere niveaus navigeren om H5P content te vinden en bewerken of aan te passen.

Mijn conclusie

Het Moodle H5P core team bewijst zichzelf door in elke Moodle versie de H5P integratie verder te verbeteren en te zorgen dat de grootste issues van gebruikers worden opgelost.

Mijn advies is dan ook: werk je nog in Moodle 3.9 met het zwarte H5P icoontje, begin vast met je team te kijken hoe je kan overstappen naar het blauwe icoontje. Want tegen de tijd dat jullie team klaar is voor een upgrade naar bijvoorbeeld Moodle 4.1, wordt het echt interessant om het zwarte icoontje te gaan verwijderen van de omgeving. Zodat je hele beheer- en content proces te versimpelen met het blauwe icoontje. 

Zijn er dan helemaal geen redenen meer om met de H5p plugin te werken?

De H5P Oer hub

Organisaties die van plan zijn om de H5P Oer hub te gaan gebruiken of al gebruiken, kunnen het beste gebruik maken van de H5P plugin.

Toch is het niet helemaal verloren als je dat niet wilt, want … de H5P Oer hub is eigenlijk niet veel anders dan de visie die Moodle Hoofdkantoor heeft met MoodleNet.  Eén centraal punt waar onderwijzers, trainers en content makers met elkaar content kunnen delen, om op deze manier content openbaar beschikbaar te maken. Maar dan alleen voor H5P content. MoodleNet gaat een stap verder en ondersteunt alle vormen van content. Dus ook H5P content!

Content save

In de Moodle H5P plugin heb je de mogelijkheid om de lerende terug te laten gaan naar de pagina waar ze het laatst zijn verbleven. Er is hier wel een tracker van in Moodle maar eigenlijk zien we hier nog weinig activiteit op. 

Ik vraag me wel echt af of deze optie zo gemist wordt door de community. Er zijn zeker berichten op de Moodle fora die erom vragen. Maar mijn vraag is meer of de gebruikers deze optie missen, of dat beheerders denken dat het goed werkt?

Heeft de organisatie van jouw lerende op de geïnstalleerde webbrowser het opschonen van cookies bij afsluiten aan staan, dan zal de lerende deze ervaring nog steeds niet hebben. Dit geldt uiteraard ook voor de lerende die zelf  – vanuit goed beleid – cookies opschoont!

Daarnaast ervoer ik deze optie zelf ook wel eens als erg irritant, zeker als ik aan het einde van CoursePresentation was gekomen. Als ik klaar ben met het doornemen van de H5P content, dan zou ik juist verwachten dat ik weer automatisch terug naar het begin gaat.

Denk jij dat deze optie echt nodig is? Vergeet dan niet te stemmen op de tracker of je stem te laten horen op het Moodle forum.

Groepen

Bij sommige contenttypes is er een rapportage functie. Als je werkt met docenten in groepen, test dan goed of in jouw omgeving rekening gehouden wordt met de groepsrechten. Zo voorkom je een onnodige datalek.  

Wil je meer weten over H5P? Zou je graag een keer een H5P training willen hebben? Of zoek je hulp bij het “vermoodlen” van je leercontent en integreren van H5P? Neem dan contact op met LT&C.