Activiteit Prikbord: wat kun je ermee?

Afgelopen september schreven we in onze blog over de activiteit Board, of in het Nederlands Prikbord. Gezien de reacties leek het ons leuk om hier nog even door te praten in een vervolgblog; hoe zou je deze nieuwe activiteit kunnen inzetten?

Als introductie!

Dit kan heel simpel zijn. Je kunt bijvoorbeeld je deelnemers vragen een foto van zichzelf te uploaden met een kort stukje tekst, of een link naar hun LinkedIn- of Facebookpagina.

Plannen en organiseren van activiteiten

Laat je deelnemers of cursisten zelf invullen op welk moment wat moet gebeuren. Denk bijvoorbeeld aan het plannen voor het leren van je examen, evenementen maar ook IT-projecten. Dit kan natuurlijk op individueel niveau zijn, maar ok als groepsopdracht. Je kan immers gemakkelijk een prikbord maken voor elke groep met de groepsinstelling ‘gescheiden groepen’.

SWOT of SMART analyses

Het prikbord kan ideaal ingezet worden om bijvoorbeeld doelstellingen SMART (Specifiek, Meetbaar, Acceptabel, Realistisch, Tijdsgeboden) te maken. Maar je kan het ook gebruiken voor een SWOT-analyse, zodat je leerlingen de sterkten, zwakten, kansen en bedreigingen in kaart kunnen brengen.

Tijdens je virtuele klassen

Werk je met virtuele klasruimtes? En eventueel nog met break-out ruimtes erbij? Dan is het wellicht een idee om de activiteit Prikbord te gebruiken als een Post-it bord, zodat bijvoorbeeld acties of brainstormideeën uit deze sessie meteen genoteerd kunnen worden. Of gemakkelijk de uitkomsten op het prikbord te bespreken met behulp van scherm delen.

Verzamelplek voor interessante websites of artikelen…

Je kan uiteraard hier ook de woordenlijst of databank hiervoor gebruiken. Maar in sommige situaties is dit net te veel, bijvoorbeeld omdat het niet om het zoeken gaat of dat je allerlei opties ziet die je niet handig vindt. Wil je het simpel houden? Gebruik dan je prikboard activiteit, zodat je deelnemers/leerlingen op een simpele manier artikelen, websites, afbeeldingen of andere soorten content kunnen delen en verzamelen.

Er zijn vast nog veel meer praktische voorbeelden en manieren om de activiteit Prikbord in te zetten. Heb jij een idee om te delen? Mail deze dan naar gemma@ltnc.nl of plaats je idee als een reactie op onze Social Media kanalen.

Activiteit Board, is in het Nederlands vertaald naar Prikbord! Met dank aan Joost Elshoff (Twitter:@VertalerJoost)

Activiteit Board is ontwikkeld door Brickfield Education Labs, Moodle Certified Integration

Lees ook ons bericht van september: Moodle Board – Samenwerken met Post-its inclusief handige video!Of lees de blog van Mary Coach van 15 oktober

Loop je met een Moodle vraag rond waar je het antwoord niet op weet? Of heb je gewoon behoefte aan iemand om mee te sparren? Neem dan contact op met LT&C – wij ondersteunen niet alleen, maar zijn er ook om je te inspireren, adviseren en te trainen in het gebruik van Moodle!

Comments are closed.