Inmiddels is Moodle 3.11 al een paar maanden uit, maar toch wil ik in mijn blog hier even aandacht aan besteden. Waarom? Omdat ik als Moodlelaar ontzettend trots ben op onze Moodle Community. Want Moodle 3.11 blijkt maar wederom een versie te zijn waarin de Moodle Community haar krachten heeft gebundeld.

Ruim een jaar geleden kwam het nieuws dat ná Moodle 3.9 het even zou duren voordat er een nieuwe versie zou komen. De reden: Moodle Hoofdkantoor ging zich volledig focussen op de nieuwe gebruikerservaring in Moodle 4.0. Terecht overigens, want diegenen die mijn blogs en nieuwsbrieven volgen weten dat hier echt heel hard aan wordt gewerkt.

De Moodle Community ging het gesprek aan met het Moodle Hoofdkantoor, want is het wel verstandig om zo lang te wachten? Gelukkig stemde het Moodle Hoofdkantoor ermee in dat er toch twee, weliswaar wat kleinere versies, tussendoor uitgebracht zouden worden. Versies die met name gedreven zouden worden met aanpassingen vanuit de Moodle Community.

Wat is nieuw in Moodle 3.11 voor sitebeheerders ?

Als sitebeheerder voor verschillende Moodle LMS omgevingen, is dit het onderdeel waarbij ik altijd op het puntje van mijn stoel zit.

  1. Een toegankelijkheidstoolkit dankzij Brickfield Education Lab Starter
    Met deze toolkit kunnen docenten/trainers toegankelijkheidsproblemen identificeren en oplossen in hun cursussen.
  2. OpenBadge versie 2.1 compliance
    Een nieuwe OATH services die helpt met het beheren en connecties naar Backpacks.
  3. Het uitschakelen van H5P Contenttypes
    Op deze manier kun je met je organisatie bepalen welke contenttypes voornamelijk worden gebruikt in H5P, zodat er géén wildgroei ontstaat en het dus beter te beheren wordt.
  4. Een nieuwe PDF converter: Poppler
    Hier zullen heel veel mensen blij mee zijn en zullen Poppler gaan inzetten als vervangen voor de Uniconv PDF converter of de gratis versie van Google.
  5. Gebruikersprofielvelden
    Mijn nummer 1 irritatie van het profielformulier van Moodle. De social media velden, want wie gebruikt er nog in hemelsnaam ICQ in deze tijd! In 3.11 staan ze er niet meer standaard, maar kun je ze toevoegen als custom profielveld. Maar er is nog meer… Het is in 3.11 ook mogelijk dat custom profielvelden geselecteerd worden zodat ze zichtbaar worden in rapportages!
  6. Rechten overschrijvingen meenemen bij het importeren
    Yes! Eindelijk kun je ervoor kiezen om rechten overschrijvingen wel of niet mee te nemen bij het importeren van items van 1 cursus naar de andere cursus.

Nieuw in 3.11 voor docenten en trainers

Ja, ook diegenen met de rol als docent in Moodle zullen in 3.11 nieuwe dingen ervaren. De afbeeldingen zijn afkomstig van doc.moodle.org/311

Moodle 3.11 activiteitsvoltooiing

Activiteitsvoltooiing

Het tonen of verbergen van activiteit deadline of voltooiingscriteria op de cursusoverzichtspagina maakte onderdeel uit van de nieuwe gebruikerservaring in Moodle 4.0. Dankzij de Moodle User Association kunnen we deze functie al in Moodle 3.11 verwelkomen, waardoor studenten een beter overzicht krijgen wat ze nog moeten doen.

Moodle 3.11 Toegankelijkheidschecker

De toegankelijkheidschecker

De toegankelijkheidschecker geeft je als content maker direct inzicht waar nog de nodige verbeteringen zijn.


H5P en de inhoudsbank
in Moodle 3.9 werd H5P onderdeel van de Moodle LMS standaard code. Dit zorgde voor het fenomeen Inhoudsbank. In Moodle 3.10 zagen we al nieuwe functionaliteiten ontstaan waardoor het beter beheersbaar werd, en in 3.11 gaat het Moodle team nog een stap verder. Als docent bepaal jij in Moodle 3.11 of jouw content wel of niet gebruikt mag worden in andere cursussen.

Vraaginstellingen bewaren
Deze aanpassing kan uiteraard alleen maar uit de hoek van de Open Universiteit in het Verenigd Koninkrijk komen. Van het team van Tim Hunt, de ontwikkelaar die de Moodle toetsmodule onder zijn hoede heeft. Vanaf Moodle 3.11 zal het systeem jouw persoonlijke vraaginstelling onthouden, zodat je niet steeds weer opnieuw de standaard instelling hoeft te wijzigen.

Open vraag
Ook deze komt van de Open Universiteit. De open vraag heeft nu een instelling om minimale en maximaal woordlimiet op te geven, waardoor de cursist een melding zien als ze niet aan deze eisen voldoen. De cursist kan overigens nog wel gewoon het antwoord insturen. Daarnaast kan de open vraag type voortaan ook samenwerken met plagiaat systemen.

Moodle 3.11 Activiteitenrapport

Activiteitenrapport
Het kunnen toepassen van meer filter opties was een veel gestelde vraag vanuit de community. En voilà, vanaf Moodle 3.11 kun je nu niet alleen filteren op groepen, maar ook op specifieke activiteiten en de volgorde bepalen.

In Moodle 3.11 vind je ook nog…

  • Je ziet nu als student op de pagina van de toets welk cijfer je moet halen om te slagen.
  • Bepaal je eigen audio/video speelsnelheid.

Als je het mij vraagt, zeg ik dat Moodle 3.11 laat zien wat we samen kunnen bereiken en maakt het ons allen nieuwsgierig naar wat er allemaal in Moodle 4.0 gaat gebeuren!

Wil je meer weten over Moodle 3.11 of Moodle 3.11 eens zien? Neem dan contact met ons op en/of meld je aan voor onze nieuwsbrief!