Groepen in een Moodle cursus. Voor onderwijskundige een pareltje. Voor beheerders een nachtmerrie. Gelukkig hebben we admin tools die ons kunnen helpen.

Waarvoor gebruik je Moodle groepen?

Het gebruik van groepen in een Moodle cursus is vanuit onderwijskundig een pareltje. Als docent/trainer kun je hiermee:

  • In één cursus verschillende groepen/klassen plaatsen.
  • Bepalen of de groepen elkaar wel/niet mogen zien. Zeer handig als je het materiaal deelt met een collega óf organisaties.
  • Leermateriaal -en activiteiten toegankelijk maken voor een specifieke groep gebruikers.

Voor sitebeheerders zoals ik, is het echter vaak een uitdaging om het beheer en management van groepen zo in te richten dat trainers met hun vak bezig kunnen zijn.

Wat zijn Admin tools?

Admin tools zijn aanvullende Moodle modules waarmee je als sitebeheerder standaard instellingen kunt bepalen.

Hieronder vertel ik over twee admin tools die ik graag gebruik, wanneer het gaat om het beheren van Moodle cursus groepen.

Automatisch aanmelden op een groep

Automatisch aanmelding in een groep is een lokale Moodle module, waarmee is zorgt dat een cursist willekeurig toegewezen wordt aan een groep.

admin tool groepen
Ontwikkelaars: Pascal Maury en Luuk Verhoeven

Deze module zie je onder andere in Moodle cursussen waar gewerkt wordt met verschillende opdrachten voor cursisten. Maar zou zeker niet misstaan in cursussen waar je samenwerken wilt stimuleren.

Vanaf augustus 2020 is deze plugin in beheer van LT&C. Dit is goed overleg met de ontwikkelaar tot stand gekomen.

Automatische groepering op basis van profiel informatie

Auto Group is een lokale module waarmee cursisten op basis van hun profielveld in een groep worden geplaatst.

Daarnaast biedt deze plugin het grote voordeel dat je niet vóóraf groepen hoeft aan te maken. Dit is een automatisch proces!

Ontwikkelaars: Mark Ward, Emma Richardson, Arnaud Trouvé

We zien deze plugin vooral in organisaties die hun leercontent aanbieden aan verschillende klanten. Met hulp van deze plugin kunnen ze ervoor zorgen dat trainers en/of managers alleen de resultaten en gegevens zien van hun eigen medewerkers.

Dankzij de bug fix van LT&C van 27 juli 2020 wordt nu de standaard instelling gerespecteerd bij het aanmaken van een nieuwe cursus.