Digitaal Toegankelijkheid. Op 10 november 2020 ontving de Moodle Open Source Software de WCAG 2.1 Level AA certificering. De eerste stap naar een digitaal toegankelijke leeromgeving. 

In dit artikel vertel ik wat meer over wat digitale toegankelijkheid nu eigenlijk is. En wat dit nu inhoudt voor jouw Moodle content. 

Wat is digitale toegankelijkheid?

Digitale toegankelijkheid is wil zeggen dat alle online content, te raadplegen moet zijn voor mensen met een functiebeperking. Dit houdt dus in dat alle content die jij als trainer, docent in je cursussen plaatst dusdanig beschikbaar wordt gemaakt dat bijvoorbeeld een blinde gebruikers de content kan beluisteren (Readspeaker) of een slechthorende de video’s kan volgen met behulp van ondertiteling. 

Digitale toegankelijkheid en Moodle

Het fijne nieuws is dat de Moodle ontwikkelaar in januari 2020 al begonnen waren met het beoordelen van het platform. De beoordeling werd gedaan aan de hand van de WCAG 2.1 (Web Content Accessibility Guidelines).

Uit deze beoordeling kwamen een aantal aandachtspunten. Voor Moodle 3.9 en 3.10 heeft het ontwikkelteam samengewerkt met een onafhankelijke externe toegankelijkheidsexpert om aan de eisen te voldoen. 

Het resultaat is dat Moodle op 10 november 2020 de officiële WCAG 2.1 Level AA accreditatie heeft gekregen. En dat sommige verbeteringen tevens beschikbaar zijn in Moodle 3.7.5+ en Moodle 3.8.2+!  

Zelf aan de slag met toegankelijkheid!

Hoewel Moodle als software het nodige gedaan heeft om standaard aan de eisen te voldoen. Is dit niet voldoende om als organisatie aan de eisen te voldoen.

We zagen dit ook al eerder met de AVG regels. En net zoals toen, vraagt een goede Digitale Toegankelijkheid van leercontent een bewustwording binnen je ontwikkelorganisatie.

De volgende stap is dus aan jouw! Ga in gesprek met jullie ontwikkelteam, en bekijk samen wat nodig is om jullie content Digitaal Toegankelijk te maken voor iedereen!

Hieronder vind je al vast wat tips en tricks van Moodle en andere sites die ik heb gevonden. 

Ben je al bezig met digitale toegankelijkheid?

Dan horen wij graag jouw verhaal tijdens de MoodleMoot Benelux Online op 16 maart 2021.Â