Vanuit de Ned-Moove vereniging was er gisteren een casus bespreking over Gamification in Moodle met hulp van Mambo. Deze webinar werd gegeven door Marcel de Leeuwe (didactiek), Maarten Molenaar (gamedesigner) en Arnout Vree (technische implementatie). Op een heldere en beknopte wijze konden de heren de casustiek uitleggen, de keuze voor Mambo en waar je rekening mee moet houden bij zowel technische als didactische implementatie.
Een van de voordelen van het gebruik van Mambo over plugings van Moodle vind ik eigenlijk dat het Mambo platform op zich zelf niet gericht is op de gamification binnen een online cursus of training. Het platform is breed inzetbaar bij voorbeeld klantbinding of motivering van productiviteit van medewerkers.
De twee platformen (Mambo en Moodle) koppel je aan elkaar met een API plugin. Doordat de gegevens over en weer gestuurd worden, werkt een cursist altijd binnen Moodle. Met hulp van widgets (zie bijvoorbeeld het plaatje bij deze blog) ziet een cursist de resultaten. Wil je meer weten over het Mambo platform of de API plugin? Neem dan contact op met Avetica B.V., zij hebben heeft tijdens de webinar en op Moodlefacts aangekondigd om Mambo in Nederland aan te gaan bieden, en dat zij zullen verder werken aan de ontwikkelingen rondom de plugin.
Uiteraard is ook bij gebruik van Gamification belangrijk dat je als cursusontwerpen vooraf goed moet nadenken over het gewenste doel, het daarbij horende gedrag, welke activiteiten je doelgroep zal motiveren voordat je activiteiten gaat formulieren en game-elementen gaat selecteren en implementeren. Zie hier bijvoorbeeld het 6D framework van professor Kevin Werbach.
Mocht je uiteraard niet de middelen hebben, en nog lekker willen experimenteren met Gamification in Moodle? Vanaf Moodle 2.5 kun je werken met Badges of kun je gebruik maken van plugings zoals Level Up of Ranking.
De Ned-Moove vereniging
Deze webinar werd aangeboden aan leden van de Nederlandse Moodle vereniging Ned-Moove.
Ned-Moove is er voor iedereen die vanuit zijn of haar beroep of opleiding werkt of geïnteresseerd is in Moodle. Een ’typisch’ Ned-Moove lid kan een docent zijn, maar evengoed een e-Learning consultant of trainer uit het bedrijfsleven. De NedMoove vereniging heeft als doel kennis te delen, dit doen zij door bijvoorbeeld 1x per jaar de Nederlandstalige MoodleMoot te organiseren, organiseren van seminars of webinars of aanwezig te zijn bij beurzen. De kosten voor een lidmaatschap bedraagt € 25,- per jaar waarmee je de activiteiten steunt, gratis kunt deelnemen aan seminars/webinars en krijgt korting op deelname aan de jaarlijkse MoodleMoot. Wil je meer weten en/of direct aanmelden, ga dan naar www.ned-moove.nl