Het Moodle cursusformat Grid van Gareth Barnard was bij LT&C – en andere Moodlelaars – voor een lange tijd een van de meest gebruikte cursusformats. Het was dan ook jammer toen Gareth afgelopen jaar aankondigde dat het cursusformat voor Moodle 4.x zal verdwijnen. De reden: om het cursusformat nog in Moodle 4.x te laten werken, kon hij beter opnieuw beginnen. En ja, zonder enige financiële steun zag hij dit niet snel gebeuren.

Geen Grid cursusformat meer? Welk alternatief pak je dan.

Binnen de Nederlandstalige community kreeg ik het signaal door dat het cursusformat Tiles de nieuwe favoriet was.

Van de buitenkant ziet het er inderdaad strak uit, maar ik had mijn twijfel of het wel stand zou houden in Moodle 4.x De eerste versie voor Moodle 4.0 zag er prima uit, en leek ook gewoon te doen. Maar na een Moodle minor update, bleek het toch anders te zitten.

Help het werkt niet meer! Wat doen we nu?

Dat ik dat onderbuik gevoel een volgende keer beter niet kan negeren, bleek dus na de Moodle 4.0.x minor update. Mijn klant Cadix stuurde netjes een ticket in met de vraag waarom een cursist de activiteit niet kon voltooien. In eerste instantie was ik wat verward, want hoezo was dit een probleem. Ik kreeg het ook niet direct geproduceerd op een andere omgeving, totdat ik zorgde dat deze op dezelfde versie zat.

Wat bleek nu? Het stukje javascript dat ervoor zorgde dat na klikken op de tegel de sectie op dezelfde pagina geopend werd, vocht met de Moodle broncode. Dat ging goed zolang je geen activiteiten had waarop de cursist zelf de activiteiten moest afvinken, of wanneer je dat javascript item niet gaat gebruiken, maar ja – daar had Cadix juist voor gekozen.

Als er zoiets gebeurt gaat er bij ons een standaard protocol in werking. Als we het kunnen reproduceren, gaan we eerst uitzoeken of het probleem al gemeld was. Ja zeker, dus gaan we daarop reageren. Als hier na een week nog geen reactie op is, sturen we de ontwikkelaar een berichtje via Moodle.org om te vragen wat wij hierin kunnen beteken. Laten we heel eerlijk zijn: liefste hebben we dat het zo goedkoop mogelijk wordt opgelost, maar uiteindelijk is ons doel zorgen dat de klant krijgt wat hij verwacht. Daarnaast heb ik vanuit LT&C ook een eigen team dat we kunnen inzetten om bijvoorbeeld een patch aan te leveren.

Dan maar zelf oplossen toch?

Na een week of vier via verschillende kanalen vergeefs proberen in contact te komen met deze ontwikkelaar, besloten we in gesprek te gaan met de klant en te vragen wat hij wilde dat we gingen doen. Ik had namelijk gezien dat Gareth intussen toch een Moodle 4.0 versie van Grid had uitgebracht. Er was een lichte hoop dat dit, ondanks dat het wat werk weer is, wellicht wel de meest vertrouwde oplossing was.

Cadix was het met mij eens. Het was beter om met Gareth in gesprek te gaan om te zien wat er nodig was, dan te investeren in een cursusformat waarbij het zo lastig is om de ontwikkelaar te pakken te krijgen.

Cursusformat Grid: kunnen we de ‘pop-up’ functie terugkrijgen in Moodle 4.x?

Gareth had duidelijk aangegeven dat de nieuwe versie van Grid beperkte functionaliteiten had. De functionaliteit die er was, was dankzij de financiering van een andere partij. Maar uiteraard was het mogelijk om het eerdere Gridformat-idee om een sectie als ‘modal’ boven op de tegel terug te halen.

Tegelijk bedachten Gareth en ik ook dat we bij deze ontwikkeling niet alleen rekening moesten houden met toegankelijkheid, maar ook het stukje progressie deze keer getoond moest worden. Gelukkig was Cadix bereid om een bijdrage te doen aan deze nieuwe ontwikkeling.

Grid cursusformat M4

Waar ik weken bezig was om met de ontwikkelaar van Tiles in contact te komen, hadden we binnen 5 werkdagen na akkoord van Gareth een werkend cursusformat.

En de klant? Die is helemaal tevreden!

Wat nu doen met Tiles?

Terwijl wij druk aan het testen waren, kwam er een nieuwe release van Tiles uit. Waar uiteraard het probleem in is opgelost. Zucht…

Uiteraard wil ik even benadrukken dat er niets mis is met Tiles zelf. En dat je NIET van een community ontwikkelaar kan verwachten dat hij/zij zich tomeloos volledig vrijblijvend inzet voor het cursusformat.

Maar dat is ook de reden waarom om ik bij dit soort problemen ALTIJD aangeef bij de ontwikkelaar: wat wil je? Wil je het zelf oplossen – prima hoeveel gaat het kosten en wanneer is het klaar? Of heb je liever een patch en, zo ja, hoe snel kan dit geïntegreerd zijn in de code en hoe wil je dat wij deze aanleveren? Als je daar NIET op reageert, ook niet achteraf, dan heb ik wel mijn vraagtekens.

Dus tja. Ik zal Tiles niet heel snel adviseren bij mijn klanten. En blijf lekker werken met mijn vertrouwde ontwikkelaar en rots in de branding: Gareth!

[su_label type=”info”]Deze nieuwe functie is mogelijk gemaakt door Cadix en LT&C én de snelle hulp van Gareth![/su_label]

Demo Cursusformat Grid in Moodle 4.2

Ben jij op zoek naar een cursusopmaak die past bij jouw organisatie?

Neem dan contact op met LT&C voor een passend advies!