Update je Moodle plugin én content types!

Een belangrijk ding om te weten is dat de integratie al begonnen is. Trainers, docenten, contentmakers die nu werken met de Moodle H5P plugin én nog niet overgegaan zijn op versie 1.19.1 van de plugin adviseer ik om zo snel mogelijk te updaten.

De redenen hiervoor zijn simpel:

  1. Een aantal content type bibliotheken kun je niet meer bij te werken zonder foutmelding.
  2. Je mist vertalingen of ze lijken niet meer te kloppen.
  3. De combinatie tussen de Moodle H5P plugin update én de content bibliotheek update gaat ervoor zorgen dat je op een prettigere en fijne manier kunt werken in Moodle. In de presentatie hieronder vind je een korte video van hoe het er nu uitziet.

Soms vinden we het oplossen van een “bug” fijn, maar deze even niet
De impact van kleine wijzigingen – of in dit geval zorgen dat de H5P plug-in werkt zoals andere activiteiten – kan onderschat worden. Wist jij bijvoorbeeld dat het beschrijvingsveld dat je in kunt vullen bij H5P Activiteiten in veel gevallen niet getoond werd op de pagina zelf? Je kon toen nog wel de optie aanvinken om het wel op de cursuspagina te tonen.

Een aantal van mijn klanten kwam voor een onaangename verrassing te staan toen ineens de beschrijvende tekst wél getoond werd op de H5P pagina, terwijl dat voorheen niet het geval was. We zijn natuurlijk niet voor 1 gat te vangen, en kunnen hiervoor een praktische CSS oplossing gebruiken. Handig was anders!

Wat kunnen we nog meer verwachten…

Moodle HQ had eigenlijk al voor Moodle 3.7 een integratie tussen H5P en Moodle aangekondigd. De stappen hierboven zijn de eerste stappen naar de integratie, maar de daadwerkelijke integratie leek uit te blijven en stilletjes naar Moodle 3.8 verschoven te worden.

De Moodelaar die weet waar hij of zij moet kijken had in de Moodle tracker al iets zien gebeuren, maar wat houdt dat nu eigenlijk precies in? Tijdens de Town Hall van de Moodle User Association werd het antwoord op die vraag een stuk duidelijker.

Dit zijn de laatste updates:

  1. Moodle pakt de integratie tussen H5P en Moodle projectmatig anders aan, namelijk door middel van kleinere integraties en meerdere testen. De focus ligt meer op het ontwikkelen vanuit gebruikersperspectief. Daarom schakelen ze de hulp van de MUA in en zal er via fora input gevraagd worden.
  2. Ze hebben te maken met uitdagingen omdat H5P een bestaand product is. Om daar rekening mee te houden is er goed overleg tussen Moodle HQ en H5P ontwikkelaars.
  3. Alleen al voor de integratie in Moodle 3.8 werken er 7 tot 8 Moodle ontwikkelaars mee aan dit project.
  4. De integratie in Moodle 3.8 is met name gericht op docenten, trainers en contentmakers die gebruik maken van b.v. https://h5p.com/ of https://h5p.org/.

    Met deze integratie kun je via de ATTO-werkbalk [afbeelding eronder] met behulp van knoppen:
    1. H5P content embedden (dat kun je nu in principe ook via de HTML-editor).
    1. H5P content uploaden

Bekijk hieronder in de video hoe dit er mogelijk uit komt te zien.

Wat kun je niet met deze functionaliteit?

Je kunt beide opties gebruiken om met de Moodle H5P plug-in content te tonen. Maar let op: er is géén connectie met het Moodle cijferboek in deze integratie i.v.m. veiligheidsrisico’s.  

Op dit moment gaat mijn voorkeur uit naar Versie B, mits je de mogelijkheid hebt om rechten te beperken. We hebben nu een standaard rol in Moodle genaamd Content creator. Als deze rol het recht zou hebben om nieuwe H5P content te maken, dan kan een docent alleen maar de content kiezen die al beschikbaar is. Dit maakt het beheren van H5P een stuk gemakkelijker. Uiteraard moet je wel de mogelijkheid hebben dat docenten ook dit recht kunnen krijgen, want er zullen zeker user cases zijn waar dit wel handig bij is.

Wat heeft jouw voorkeur? Laat het mij even weten via een reactie op deze blog!

Wil jij meer weten over H5P in Moodle? Of blijf je graag op de hoogte van de laatste nieuwtjes?

  1. Ga dan naar de MoodleMoot Benelux op 23 oktober a.s. en schuif aan bij de lezing van Göran Kattenberg over H5P.
  2. Stuur een mailtje naar gemma@ltnc.nl en vraag een consultancygesprek aan.
  3. Meld je aan voor mijn nieuwsbrief via: xxxx[KS1]