De bijnaam Moodle Meisje komt nog uit mijn Euroforum tijdperk. Een naam die ik te danken heb, aan mijn toenmalige manager Martijn van Nijnatten.
Hoewel ik het toen helemaal niet grappig vond, ben ik deze naam steeds meer aan het omarmen. Net zoals ik eigenlijk met een andere uitspraak van hem ben ga doen.
Als manager had hij een duidelijk standpunt over dat wij als organisatie niet moesten proberen om 1 systeem alles te laten doen wat wij wilde.
Vanuit zijn visie was het goedkoper, om systemen op een slimme manier aan elkaar te koppelen. Volgens mij is hij de eerste die mij wees op de term: API’s. Of zoals ik ze ook wel eens noem: AAPJES.
Nu denk je natuurlijk? Wat heeft dát nu weer te maken heeft met de Edwiser Bridge. Ook hier gaat ie dan!
De kracht van Moodle, en de kracht van …
De missie van Moodle “Empowering educators to improve our world”, is voor diegene die kijkt naar het Moodle LMS niet verrassend. Want ja, Moodle HQ zorgt ervoor met het Moodle LMS systeem (en Moodle Workplace) dat een docent, trainer , contentmaker alle mogelijkheden heet om leercontent beschikbaar te maken.
Maar wanneer je als organisatie op zoek bent naar een LMS systeem om je leercontent beschikbaar te maken. Zoek je vaak ook een manier om deze leercontent onder de aandacht te brengen bij je doelgroep.
Dit speelt uiteraard minder in het PO of VO onderwijs in Nederland, maar des te meer in het volwassen onderwijs op heel veel verschillende manieren. En laten we dan heel eerlijk zijn: vanuit een (commercieel) Marketing perspectief is Moodle een – laten we zeggen – “onvriendelijk” systeem.
Alleen als administratief moet je de nodige kennis van Moodle hebben om dit voor te geven, laat staan dat ook nog de cursus online wil verkopen.
En heel eerlijk dat is ook niet raar van Moodle, want daar is het LMS in eerste instantie niet voor gebouwd. Met allerlei plugin’s kom je natuurlijk een heel eind, maar is dat allemaal wel nodig?
Ik hoor je denken…. Maar Moodle Meisje, wat heeft dit nu die Edwiser Bridge te maken!!
En dan is de vraag.. welk platform gaat dan dat zijn?!
Wanneer een organisatie bij mij komt met het verhaal dat ze Moodle willen gebruiken om trainingen te verkopen, omdat dit ook hun punt van content is. Stel ik eigenlijk maar een vraag: welk website software gebruik je voor je huidige site?
9 van de 10 keer krijg ik het antwoord: WordPress. En já , dan kom ik op de Edwiser Bridge oplossing.
De Edwiser Bridge – dé koppeling tussen WordPress & Moodle
De Edwiser Bridge heeft een gratis plugin voor WordPress gemaakt, waarmee je via de Moodle API (<=== kijk dat AAPJE!) Webservice een koppeling kan leggen tussen Moodle en WordPress.
WordPress bekent als één van de meest gebruiken OpenSource Website software. Een kracht op zijn eigen manier als het gaat om marketing, gemakkelijk in gebruik, goed aan te passen naar de organisatie etc etc! En uiteraard gekenmerkt door de vele plugins waarmee je best vele kan.
En Moodle LMS software, waarmee jij een veilige leeromgeving kan bieden, achter een gesloten inlog én gericht is op de “empowering” van trainers over de wereld.
Hoe werkt de Edwiser Bridge koppeling met Moodle?
Zoals ik al aangaf maakt de Edwiser Bridge WordPress plugin een connectie met Moodle via de Moodle Webservice.
Edwiser zelf noemt het een “one click WordPress Moodle integratie”. Als Moodle meisje was het voor mij met hulp van de documentatie en de kennis die ik had van andere koppelingen vrij snel geregeld.
Vergeet niet dat nádat je de webservice in Moodle hebt ingesteld, dat je ook nog door de instellingen van de Edwiser Bridge plugin in WordPress moet.
Als je hiermee aan de slag gaat, denk dan vooraf na over:
- Hoe je met gebruikersgegevens om wil gaan, want wanneer een gebruiker een cursus aankoopt op jouw WordPress wordt op beide plekken een account aangemaakt.
- Hoe je mail met inloggegevens eruit moet komen zien.
- Hoe je de aankoop betaling wil regelen.
Nadat je de instellingen aan beide kanten goed hebt staan. Kun je met 1 druk op de knop alle cursussen in Moodle ophalen.
De plugin / WordPress maakt dan voor je per cursus een WordPress pagina uit. Deze pagina ziet er eigenlijk hetzelfde uit als een berichten pagina. Met onderin de pagina de aanvullende instellingen, waar je aangeeft:
- Wat de kosten zijn van de cursus.
- Hoelang een cursist ná aankoop aangemeld mag blijven in je Moodle cursus.
Het fijne van de Edwiser Bridge is dat deze meteen de cursus omschrijving uit Moodle ophaalt. Zo hoef je maar op 1 plek bij te werken.
Wanneer je klaar bent, kun je de cursuspagina publiceren en kun je beginnen met je Marketingacties.
Wat is de ervaringen van de cursist met de Edwiser Bridge?
Alles begint natuurlijk bij het aankopen van een cursus via jouw WordPress site. Nadat de aankoop gedaan is, ontvangen ze een e-mail (die je kan aanpassen) met daarin de login gegevens.
Met deze gegevens logt de cursist in op jouw Moodle Leeromgeving. Daar staat de aangekochte cursus klaar.
Belangrijk om te weten is dat de cursist op de WordPress kan inloggen en daar een overzicht zien van alle aankopen.
Dit proces heb je al alleen met de standaard Edwiser Bridge, wil je meer dat kan? Neem dan en kijkje naar de Edwiser bridge Extensies
Met de Edwiser bridge Extensies kun je de hele ervaring aanvullen met onder ander:
- Een WooCommerce Integratie.
- Single Sign One, hiermee kan de cursist zonder extra inlog navigeren tussen de WordPress & Moodle omgeving.
- Selective Synchronization: Selecteer alleen de cursussen en categorieën in Moodle die je in WordPress wilt tonen.
- De Bulk aankopen extensie, waar een cursist meer dan 1 cursus tegelijk aan kan kopen.
Wil je meer weten over de Edwiser Bridge of heb je ondersteuning nodig bij het instellen? Neem dan contact op met LT&C.
Hieronder nog een korte video over de WooCommer – Edwiser Bridge– Moodle integratie.