Wanneer je lesmateriaal aanbiedt in een leeromgeving als Moodle, wil je eigenlijk voorkomen dat je dit verspreidt wordt zonder jouw toestemming.  Natuurlijk weten we allemaal dat als we het in de klas hadden uitgedeeld, dat het ook makkelijk te verspreiden is door een copy te maken of zelfs in te scannen. Maar toch, het voelt anders.

Wat je veel ziet gebeuren in Moodle omgevingen is het verwijzen naar URL’s en bestanden gedeeld worden. Zeker met het delen van bestanden, loop je snel het risico dat een gedownload bestand elders terecht komt.

Met een simpel stukje HTML code genaamd Iframe, kun je het verspreiden een stuk moeilijker maken. Met de Iframe HTML code zorg je voor een scherm binnen je eigen website, zoals hieronder.

In Moodle zou je dit goed kunnen gebruiken wanneer je met content werkt dat je normaal gesproken in als bestand of url zou toevoegen. Door met de iframe HTML code te werken kun je content -bijvoorbeeld een word document – in Moodle plaatsen zonder dat een deelnemer iets kan wijzigen of het bestand kan delen. Iframe is goed te gebruiken bij label, pagina, boek. Maar denk ook aan de activiteiten opdracht of test.

De Iframe HTML voor Moodle is “<iframe height=”600″ width=”900″ src=”https://docs.moodle.org”></iframe>”.  Klik in je teksteditor op de knop “HTML” en plaatst vervolgens deze code.