Lid vanaf het begin

Op 21 januari 2016 kondigde Shannon Johnston – Projectmanager bij Moodle Pty Ltd  (hoofdkantoor) – officieel aan dat het mogelijk was om je aan te melden als lid voor Moodle User Association Inc.

Waarom wilde ik lid worden?

Eén van de redenen dat ik dit wilde, was omdat ik vanaf het begin van mijn bedrijf op zoek was naar andere manieren waarop ik mijn steentje kan bijdragen aan dit project.

Ik was al actief in de gemeenschap en deed zo nu en dan een donatie aan het Moodle project. Maar voor mijn gevoel, kon ik meer bijdragen dan dat ik op dat moment deed.

Wat sommige niet weten is dat het zelfs één van de doelstellingen is in mijn bedrijfsplan. Mijn doel was namelijk nooit om uiteindelijk een groot bedrijf te worden, maar juist om:

  • Bezig te zijn met dingen die ik leuk vond.
  • Een maatschappelijk bijdrage te leveren.

Voor sommige mensen staan die 2 doelen haaks op elkaar: ik vraag een vergoeding voor mijn werk dat is gericht op Moodle, wat een vrij softwarepakket is.

Regelmatig krijg ik de vraag waarom ik dan géén Moodle partner ben geworden. Het simpele antwoord is, omdat ik daar niet voor in aanmerking kom. Dit komt omdat ik een eenmansbedrijf ben. Een zzp’er in de volksmond. En tja, dat was ook één van de zaken die voor mij belangrijk zijn: ik wilde géén personeel onder mij hebben.

Dus toen de Moodle User Association aangekondigd was, zag ik een nieuwe optie om op vrijwillige basis een maatschappelijk bijdrage te leveren.

Een goed begin is het halve werk…

De Moodle User Association – ook wel kort afgekort naar MUA – had net zijn eerste pilot cyclus achter de rug, toen de tweede gelanceerd was. Toen ik lid werd, werd deze net gestart en ik zag mijn kans schoon om een lang gekoesterde wens in vervulling te laten gaan. Namelijk: een beter dashboard voor de lerende. Tot mijn verbazing bleek aan het einde van de cyclus dat dit project verkozen werd als het eerste project dat door Moodle Hoofdkantoor in opdracht van de Moodle User Association uitgevoerd zou gaan worden. Na een lang traject zag de eerste versie in mei 2017 het licht in Moodle 3.3.

Over mijn ervaringen rond dit project kun je alles lezen in deze blog én het bijbehorende interview.

En toen..

Daarna ben ik eigenlijk niet opgehouden. Inmiddels heb ik in totaal 5 projecten ingediend. Sommige eindigden wat hoger op de ranglijst dan andere. Sommige projecten gaven andere leden inspiratie om in dat onderwerp verder te gaan. Het mooiste vind ik nog wel dat ieder initiatief dat je doet telt. Wanneer jouw project in deze cyclus aangemerkt wordt als hét project, dan zal het niet snel vergeten worden. Alle projecten blijven zichtbaar in de Moodle tracker (de tool van het Moodle hoofdkantoor om te zien welk werk op hun zit te wachten), waardoor de kans bestaat dat het alsnog opgepakt wordt.

Hoe weet ik nu dat mijn idee echt in Moodle komt?

Zoals je kunt lezen is er geen enkele garantie. Maar wat ik wel aan den lijve heb ondervonden, is dat het niets uitmaakt of je nu een individueel lid bent of een lid met heel veel stemmen. Iedereen die een idee indient, maakt kans.

Ik moet vast een techneut zijn om een idee naar voren te brengen

Dat is nu het mooie van de MUA – dat hoef je dus niet te zijn. Hoewel jij een idee aandraagt, zijn er genoeg leden – zeker op individuele basis – die jou willen én kunnen helpen om je idee te finetunen.

Daarnaast wordt er een bestuurslid aan jouw idee gekoppeld, die jou sowieso helpt en ondersteunt bij het finetunen van je voorstel.

Moet ik als lid voorstellen doen?

Nee, het is zeker niet nodig om als lid voorstellen in te dienen. Je kunt ook lid worden én alleen gebruikmaken van je stem recht. Dat laatste adviseer ik je wel te doen, zodat je optimaal gebruik maakt van het lidmaatschap.

Hoe weet ik nu zeker dat mijn lidmaatschapsgeld daadwerkelijk besteed wordt aan het Moodle project?

Allereerst is de MUA een non-profit organisatie én heeft dus géén winstoogmerk. Al het geld dat vanuit donaties en lidmaatschappen binnen komt, worden dus daadwerkelijk besteed aan het zorgen dat plannen van de leden in de Moodle core terecht komen.

Hoeveel invloed heeft Moodle hoofdkantoor op de stemmen?

Dit blijft een discussiepunt, want het Moodle Hoofdkantoor zal laten weten in welk project zij het meeste zien. Uiteindelijk bepalen de leden welk project de meeste stemmen krijgt. Daarnaast beslissen de leden ook wie in het MUA-bestuur komt. Hier heeft het hoofdkantoor géén invloed op. Daarnaast zijn de twee organisaties juridisch van elkaar gescheiden.

 MUA is uiteraard wel het “geesteskindje” van Moodle CEO Martin Dougiamas, omdat hij graag een platform wil creëren waar de Moodle gemeenschap samen de volgende stap voor Moodle bepalen.

Ik zie de “invloed” van het hoofdkantoor meer als een nauwe samenwerking tussen beide organisaties om zo te zorgen dat Moodle een product blijft dat docenten alle tools geven om online leren te verzorgen.

Als afsluiting

De onderstaande video werd door het Moodle Hoofdkantoor in maart 2016 op YouTube heeft gezet als introductie voor de Moodle User Assocation.

Wil jij lid worden van de Moodle User Association of meer weten?

Helaas is er nog géén Nederlandse vertaling van deze pagina’s, maar mocht je vragen hebben, neem dan rechtstreeks contact met mij op en ik help je graag verder!