In Moodle 3.9 zorgde Moodle Hoofdkantoor ervoor dat H5P ook als standaardactiviteit beschikbaar werd in Moodle. Als ontwikkelaar moet je altijd keuzes maken. Zeker wanneer je een complexe activiteit als H5P gaat toevoegen aan de core. Vaak houdt het dan in dat je nog niet alle functionaliteiten in je versie hebt zitten die je graag zou willen.
Het mooie van deze beslissing van Moodle hoofdkantoor is dat er, net als in elke versie, zichtbare en onzichtbare verbeteringen zijn. Wat ik persoonlijk het leukste vind is dat er verbeteringen in komen waar de Moodle gemeenschap ook daadwerkelijk om vraagt.
Laten we eens kijken wat het Moodle H5P ontwikkelteam in Moodle 4.0 voor ons in petto heeft.
H5P direct bewerken
Met de H5P core activiteit werk je in de contentbank aan je H5P content. Vervolgens koppel je contenttype als een bestand aan je H5P activiteit. Dit is uiteraard super ideaal als je bijvoorbeeld regelmatig aanpassingen doet in je H5P content. Want dan kun je namelijk op 1 plek – de contentbank – je aanpassing doorvoeren.
Maar ja… het is nog wel wat gedoe om van je activiteit vervolgens naar de content bank te gaan. Vanaf Moodle 4.0 heb je een knop ‘Edit H5P content’ en kun je de H5P content direct bewerken, mits je (uiteraard!) de juiste rechten hebt.
En het gaat mogelijk zijn – uiteraard ook alleen als je de juiste rechten hebt – om binnen de verschillende contexten van de contentbank te bewegen.
De MUA kreeg van Moodle Core ontwikkelaar Sara Arjona Téllez nog een handige tip. Als je docenten gemakkelijk content van andere docenten wilt laten aanpassen, kun je ze het recht ‘beheer alle inhoud van de inhoudsbank’ (moodle/contentbank:Manageanycontent) geven. Dit recht is standaard alleen voor managers en cursus aanmakers.
H5P Moodle wijzigingen op een rij
Moodle 3.10
- Je kan H5P files downloaden uit de content bank en/of vervangen door een ander H5P contentbestand. (video: https://www.youtube.com/watch?v=1WmygG0hgVY)
- Je kan met behulp van extra code aan je thema de H5P core stijlen aanpassen.
- Bewaren van cijfers in het puntenboek van embedded H5P contenttypes.
- Je ziet wie de oorspronkelijke auteur is.
- De voorbeeld- en handleidinglinken worden getoond in de H5P editor.
Moodle 3.11
- Beheerders kunnen nu H5P contenttypes uitschakelen, zodat deze niet worden opgehaald.
- Je kan nu zien in de contentbank op hoeveel plekken de H5P contenttype is gelinkt.
- Je ontvangt een melding als je een contenttype wilt verwijderen uit de contentbank die al gelinkt is.
- Docenten kunnen eigen H5P content status ‘niet vermeld’ geven, zodat andere docenten/content makers de content niet zien in de contentbank.
Loop je met een Moodle vraag rond waar je het antwoord niet op weet? Of heb je gewoon behoefte aan iemand om mee te sparren? Neem dan contact op met LT&C – wij ondersteunen niet alleen maar zijn er ook om je te inspireren, adviseren en te trainen in het gebruik van Moodle!