Moodle LMS 42 upgrade

Platform Manager Moodle™ LMS Matt Porrit kondigde afgelopen maandag op het Moodle.org forum de release van Moodle™ LMS 4.2 aan. Weer een nieuwe versie die ons weer een stap dichterbij brengt naar een efficiëntere leeromgeving.

In mijn eerdere blog: Upgrade naar Moodle™ LMS 4.1 – Wat doe jij? vroeg ik me al af of sommige organisaties niet beter kunnen wachten op deze versie. Laten we in deze blog hier nog even bij stilstaan.

Inspringen van activiteiten en PHP-versie

Een van de ‘verborgen’ functionaliteiten van Moodle™ LMS was de mogelijkheid om op je cursuspagina een hiërarchie aan te brengen door activiteiten en bron naar rechts te laten inspringen. Toen Moodle Hoofdkantoor besloot om in versie 4.0 deze functie niet langer in het standaard cursusformat te gebruiken, kwam de community in beweging. Dankzij hun reactie en de inzet van ‘key’-communityleden, besloot Moodle Hoofdkantoor deze functie tijdelijk in 4.2 terug te laten komen en te backporten naar de in november uitgebrachte 4.1 versie.

Let op: sitebeheerders dienen deze mogelijkheid bij het onderwerp en weekformat instellingen te activeren. Zij hebben daar ook de mogelijkheid om het inspringen te resetten.

En het mooie is dat het inspringen ook zichtbaar is in de nieuwe cursusindex!

Daarnaast biedt Moodle™ 4.1 net zoals Moodle™ 4.2 ondersteuning aan PHP 8.1. Kortweg: hier hoef je het niet voor te doen. Maar waarom blijft het dan nog steeds een overweging? Lees hiervoor snel verder.

Mijn redenen om Moodle™ LMS 4.1 over te slaan

Sinds Moodle™ 3.11 zien we eigenlijk in elke Moodle™ LMS versie wel nieuwe functionaliteiten of wijzigingen waardoor de omgeving steeds efficiënter wordt. En net zoals vele andere functioneel beheerders heb ik het standaard beleid van LTS naar LTS versie te upgraden en niet steeds tussendoor. Toch zijn er organisaties waar ik beheerder van ben, waar we dit jaar beslissen om de LTS versie te laten voor wat hij is en te gaan naar Moodle™ LMS 4.2. Twee redenen die hierin een rol speelden waren:

H5P core of plugin?

Het gebruik van H5P core integratie of de plugin variant blijft een delicate afweging. En in elke iteratie zie ik de voordelen van de integratie toe nemen, en zo nu ook in Moodle™ 4.2:

  1. Er is geen custom thema of plugin meer nodig om H5P in jouw huisstijl te tonen. Vanaf Moodle™ 4.2 kun je dit gewoon doen via de Boost Raw SCSS optie!
  2. Studenten kunnen nu verder gaan waar ze zijn gebleven. En ik kan je zeggen: het werkt geweldig in de Interactieve Video!

Sneller content verwerken dankzij…

… de Moodle User Asssocation! Dankzij de Moodle User Associaton heb je in Moodle™ LMS 4.2 de mogelijkheid om activiteiten en secties in bulk te bewerken. Verplaats, verwijder, dupliceer en beheer de beschikbaarheid van meerdere activiteiten in een handomdraai.

Vind jij het ook zo irritant dat je in een sectie naar beneden moest scrollen om een activiteit toe te voegen? In Moodle 4.2 hoeft dat dus niet meer dankzij een nieuwe functionaliteit.

Vraag jij je af welke versie het beste past bij jouw organisatie? Neem dan contact op met LT&C voor een onafhankelijk advies.

Wat zit er nog meer in Moodle™ LMS 4.2?

Elke nieuwe functionaliteit en/of wijziging kan een reden zijn voor een organisatie om wel of juist niet te upgraden naar een nieuwe versie. Wil jij weten wat er nog meer veranderd is? Ga dan naar Moodle.org voor meer informatie. Hieronder hebben we de belangrijkste links voor je op een rij gezet.

  1. Wat is nieuw voor docenten.
  2. Wat is nieuw voor studenten.
  3. Wat is nieuw voor admins.
  4. Volledige lijst van wijzigingen.

Klik hieronder op de knop om een leaflet te downloaden met een Nederlandstalig overzicht van de veranderingen die wij tot nu toe hebben gezien.

Hoe zit het nu met de Matrix integratie?

In de Showcase Shorts kregen we mee dat je als docent je cursus kan koppelen aan een Matrixruimte. Echter in de release wordt hier verder niet over gesproken. De reden hiervan was dat bij het testen nog wat problemen naar boven kwamen. En ondanks dat dit een experimentele instelling zou zijn, wilden ze toch deze issues eerst oplossen. Maar… het gerucht gaat dat er een kans is dat deze integratie in Moodle™ LMS 4.2 Minor release alsnog wordt toegevoegd. Spannend… we houden je uiteraard hiervan op de hoogte.

Disclaimer
Informatie en inspiratie voor deze blog is afkomstig van Moodle.org. LT&C en/of het Moodle™Meisje is niet gelieerd, geassocieerd, onderschreven door, of op enigerlei wijze officieel verbonden met Moodle-HQ, of een van zijn dochterondernemingen of zijn gelieerde ondernemingen. De officiële Moodle-HQ website is te vinden op https://moodle.com

De naam Moodle en verwante namen, merken, emblemen en afbeeldingen zijn handelsmerken of geregistreerde handelsmerken van Moodle Pty Ltd of gerelateerde dochterondernemingen.