Het Moodle Product Team informeerde de Community begin februari hun 3-maandelijkse planningsproces. Marie Archour, Global Head of Product bij Moodle Pty Ltd, legt in het forumbericht van 8 februari jl. uit dat ze in dit proces:

  • De prioriteiten opnieuw beoordelen.
  • De leveringsplannen voor het komend kwartaal formaliseren.
  • De Langer Termijn Roadmap herzien.

Voor het eerste kwartaal zijn de doelstellingen in lijn met de Productvisie van Moodle die gericht is op het instaat stellen van gebruikers om hun creativiteit te ontsluiten, samenwerking te faciliteren en hun leer- & bedrijfsresultaten te optimaliseren.

Moodle 4.4 versie: Moodle LMS Roadmap

Moodle 4.4 versie wordt op 22 april 2024 verwacht. De QA testen zijn inmiddels gestart. In deze versie zit:

Nieuw uiterlijk voor iconen en secties

Het gaat weer gebeuren… De activiteiteniconen gaan weer veranderen. Dit keer met een nieuw kleurenpalet en enkele nieuwe ontwerpen die het voor lerende gemakkelijker maakt om te identificeren waar ze aan werken. Maar er zijn ook al subtiele wijzigingen te zien in de bulk actie en secties. Allemaal met oog en voorbereiding op de toekomst.

Niet in Moodle 4.4 maar in de toekomstige versie zal het ook mogelijk zijn om subsecties te gaan gebruiken. Subsecties zal meer flexibiliteit bieden aan het structuren van cursussen in Moodle zodat navigatie makkelijker wordt.

Ordering Question type plugin in Moodle 4.4 core

Ken je de Orderning Question type al? Deze populaire Moodle Add-on, is gekozen door de Moodle User Association om geïntegreerd te worden in de Moodle Core.   Dit betekent bijgewerkte code voor moderne bruikbaarheid en verbeterde toegankelijkheid. Bovendien is upgraden een fluitje van een cent met een naadloos migratiepad. Een groot applaus voor de Moodle Users Association (MUA) voor het sponsoren van deze fantastische functie en voor onze community contributor, de legende Gordon Bateson, voor het maken ervan!

Maar uiteraard kun je nog meer in 4.4 verwachten

Multi factor authenticatie
De community kan een continue verbeteringen aan de Multi-factor Authenticatie (MFA) tools verwachten sinds de eerste introductie in Moodle LMS. In deze versie wordt het nog eenvoudiger voor gebruikers om beveiliging in te stellen. Bovendien kunnen gebruikers nu MFA-codes toegestuurd krijgen via sms, waardoor veiligheidsbewuste mensen uit nog meer opties kunnen kiezen. Meer weten? Ga dan naar YouTube voor een demo.

Bulk acties en veranderen op de Moodle LMS gebruikers lijst

Dankzij het harde werk van het Moodle Workplace team komen er verbeteringen op de pagina ‘Gebruikers’ in Moodle LMS 4.4. Beheerders kunnen hierdoor makkelijkere filteren en bulkacties uitvoeren. Meer weten? Ga dan naar YouTube voor een demo.

Moodle LMS roadmap: Wat kunnen we nog meer verwachten

Moodle LMS Roadmap

Afbeelding afkomstig van Moodle Pty Ltid

Een AI Subsysteem dat in in de toekomst AI mogelijkheden van Moodle gaan aandrijven. De focus van het AI subsysteem zal liggen op generen van content int en het lanceren van ingebedde tools om lerende te ondersteunen.

Om docerende en lerende efficiënter samen te laten werken en op de hoogte blijven van belangrijke gebeurtenissen. Werkt Moodle Pty Ltd aan een SMS subsysteem als toevoeging op het Moodle notificatiesysteem.

Voor Moodle LMS community ontwikkelaars staan er de nodige veranderingen en ontwikkelingen te verwachten, omdat Moodle Pty Ltd voortdurende inzet om de software te moderniseren. Denk hierbij aan:

  1. De Taak API zal er voor zorgen een technische verbeteringen zodat beheerders gemakkelijker maken om hun sites te beheren in geval van taakfalen en de basis leggen voor verdere technische modernisering in de toekomst.
  2. Het LTI-framework gaat meer mogelijkheden creëren om de kracht van deze gemeenschappelijke standaard in Moodle te benutten.
  3. De webservices & Bootstrap zullen ook de nodige veranderingen ondergaan. In de gelinkte video krijg je hier een beter beeld van.

Om meer te weten te komen over deze aankomende verbeteringen en om te zien wat Moodle Pty Ltd op de lange termijn hebben gepland, bekijk de Openbare Roadmap of Moodle Product Showcase short sneak peek Moodle LMS 4.4.