Op 16 september jl. kondigde Moodle aan dat ze nu officieel gecertificeerd zijn als B Corporation. Een traject waar ze 1,5 jaar mee bezig zijn geweest.  Maar wat houdt dat nu eigenlijk in?

Tijdens de Moodle User Association Town Hall kregen we een persoonlijke uitleg van Martin Dougiamas, CEO van Moodle Pty. Ik deel deze toelichting ook graag met de Nederlandstalige Moodle community.

Wat houdt een B Corporation certificering in?

Toen ik met een andere Nederlandstalige Moodlelaar hierover sprak, werd de vergelijking gemaakt in de richting van Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen.

Toen ik aan Martin vroeg of dat inderdaad te vergelijken was, legde hij uit dat B Corp (de afkorting voor Benefit Corporation), een stapje verder gaat.

Een van de strenge voorwaarden om gecertificeerd te worden als B Corp is dat een organisatie een missie moet hebben die niet alleen om winst draait. Het gaat er dus meer om dat de organisatie een doel heeft en minder focus legt op het maken van winst.  

Zoals jullie wellicht weten is het doel, of de missie, van Moodle: De empowerment van educators om onze wereld te verbeteren, door ze een effectieve infrastructuur te bieden.

Martin benadrukte in zijn uitleg dat Moodle Pty winst wil maken, maar dit niet ziet als doel, maar als middel. Deze winst kan gebruikt worden om de aanname van meer ontwikkelaars te financieren. Zij kunnen werken aan Moodle en/of producten eromheen. Zo kan de missie van Moodle werkelijkheid worden.

Om B Corp status te krijgen en te behouden, moet Moodle Pty elke 3 jaar opnieuw worden gecertificeerd. Tijdens de MUA Town Hall liet Martin ons zien op welke punten Moodle Pty beoordeeld werd.

Hoewel je zou zeggen dat een score van 81/100 niet slecht is, is het niet wat Martin (en wellicht velen van ons) zouden verwachten. Als je ziet welke impact een open source leersysteem als Moodle heeft. De conclusie was dan ook dat het certificeringsysteem nog niet in beeld heeft welk voordeel de wereld heeft bij het gebruik van open source software.

Een ander stukje openheid dat ik zelf kan waarderen, was Martin toelichting op het woord ‘empowerment’ in hun doel/missie. Sommige denken dat Moodle hiermee bedoelt dat docenten vertelt wordt hoe ze moeten lesgeven, of zelfs nog het les geven uit handen nemen. Maar daar gaat empowerment in de Moodle missie niet over. Empowerment van educators gaat om het leveren van een infrastructuur, zodat het recht op educatie voor iedereen toegankelijk is.

Ben je op zoek naar best practices, inspiratie, tips of tricks? Neem dan eens kijkje op Moodle.org!

Waarom heeft Moodle het B Corporation Certificaat aangevraagd?

Om dit uit te leggen neemt Martin ons mee naar het begin. Zijn oorspronkelijke idee was om Moodle als non-profit bedrijf op te zetten. Helaas is dit in Australië (in die tijd) blijkbaar een stuk complexer is dan hier in Nederland. Dit maakte dat hij de keuze heeft gemaakt voor het opzetten van het bedrijf Moodle Pty, waarbij het streven altijd is om te werken als een niet op winst gerichte organisatie.

Inmiddels is het voor Moodle Pty, met name vanwege de structuur, te laat om een non-profit organisatie te worden.

De B Corp status maakt het mogelijk om het doel van Moodle Pty te bewaken. Door een B Corp te worden, heeft Moodle Pty nu in haar statuten staan dat het haar doel om dit te blijven. Hierdoor zorgt Moodle Pty ervoor dat bestuurlijk het algemeen belang altijd boven winst zal gaan.

Hoe zit dat nu met de Moodle aandeelhouder?

Voor een lange tijd was Martin de enige aandeelhouder binnen de Moodle Pty. Maar als Martin zijn doel het empoweren van educators wilde bereiken, was het nodig om Moodle als software een boost te geven.

Tijdens de MoodleMoot Australië in 2017 kondigde Martin aan een investeerder te hebben gevonden in de organisatie Education For the Many (https://www.eftm.net/). Een dochteronderneming van de LECLERCQ familie, onder andere bekend van Decathlon.

Met deze investering werden zij mede-aandeelhouder in Moodle Pty. Martin licht toe dat zij niet de enige twee aandeelhouders zijn. Naast EFTM en Martin, zitten er ook een klein aantal Moodle Partners in het bestuur en medewerkers van Moodle HQ.

Welke bedrijven in Nederland zijn B Corporation?

Voor mij was B Corp helemaal nieuw. Dat maakt mij natuurlijk ook nieuwsgiering naar of er ook bekende Nederlandse bedrijven zijn met de B Corp status. En tot mijn verbazing: JA! En niet eens de kleinste bedrijven, denk bijvoorbeeld aan Dopper, Tony’s Chocolonely, Triodos Bank, Patagonia. 

Meer weten over B Corp?

Als ik toch aan het googelen ben, dan kan ik natuurlijk ook even de artikelen met je delen die ik heb gevonden.