Mary Cooch schreef het afgelopen jaar een artikel voor Moodle.com over de plugin Ludic, ontwikkeld door Moodle Partner Edunao. Mary beschreef de plugin als een ‘Gamified Online Cursusformat’. Het is dan wellicht niet zo raar dat ik dit uiteraard even zelf moest uitproberen.
Hoe is Ludic opgezet?
In tegenstelling tot veel andere cursusformats heeft Ludic format geen enkele instelling. Wanneer het eenmaal geïnstalleerd is door een sitebeheerder, kun je de plugin direct koppelen aan je cursus via de cursusinstellingen > cursusformat.
Eenmaal in de cursus, met het bewerken ingeschakeld, zie je al de grafische interface die de ervaring voor de studenten/deelnemers leuker zal maken.
Zoals gewend kun je extra secties of activiteiten toevoegen door te klikken op de knop ‘Voeg sectie toe (1)’ of ‘Voeg content toe (2)’.
Boven in vind je de knop ‘Nuttige links (3)’ waardoor je snel door secties kan navigeren. En als je bekend bent met code kun je tevens maatwerk toepassen op de afbeeldingen.
Je kan ook nog spelen met de verschillende typen ‘uiterlijk (4)’ die passen bij je doel, bijvoorbeeld om voortgang bij te houden. Maar je kan ook kiezen voor een ‘representatie van voortgang’ als een verhaal dat zich ontvouwt naarmate de student verder komt. In totaal zijn er 7 verschillende soorten waar je uit kan kiezen.
Hoe werkt Ludic?
In het artikel neemt Mary ons mee in het voorbeeld van de leerling Hans. Hans start de cursus Frans en ziet gelijk zijn vooruitgang op de verschillende gebieden. Hieronder vind je de screenshots die bij het artikel hoort, waarin je ziet hoe de afbeelding verandert als het voltooiingspercentage stijgt!
Hoe zie ik dit format in gebruik?
Het toepassen van gamification in het online leren is een onderwerp dat ik veel voorbij zie komen. Dat er nu een cursusformat is dat gebruikt kan worden om op een leuke en speelse manier de voortgang te tonen is uiteraard geweldig. Voor het volwassen onderwijs zal je wel goed moeten kijken welke keuze je maakt in de te tonen afbeelding. Het is dan ook jammer dat je niet gemakkelijk een eigen afbeelding kan uploaden als content-maker. Het lijkt overigens niet onmogelijk te zijn, maar vraagt het wel wat meer inzicht en kennis van code om het voor elkaar te krijgen.
Al bij al vind ik dit een ontzettend leuke toevoeging aan de Moodle database! Uiteraard hoop ik dat Moodle partner Edunao ook gaat zorgen dat deze plugin blijft meegaan met de ontwikkelingen van Moodle.
De Ludic-plugin is ontwikkeld door Moodle-partner Edunao na een project met onderwijsonderzoekers en leerkrachten van middelbare scholen. Het cursusformat werkt op Moodle 3.5 tot 3.9 en is te downloaden uit de Moodle Plugin database. Er is nog geen Nederlandstalige versie beschikbaar.