Het is gelukkig niet iets wat dagelijks voorkomt, maar zeker in deze periode van het jaar zien we het meer: vragen over het verhuizen van Moodle leeromgevingen.

Voordat je verder leest, deze blog gaat over het verhuizen van Moodle Open Source Leeromgevingen en niet Moodle Workplace omgevingen.

Is het verhuizen van Moodle leeromgevingen veel werk?

verhuizen van moodle

Het verhuizen van een Moodle leeromgeving noem je een migratie. Hierbij gaat het dus om het verplaatsen (verhuizen) van je Moodle installatie van de ene hostingprovider naar een andere.

Technisch gezien stelt het verhuizen allemaal niet zo heel veel voor. Maar uiteraard vereist dit vaak wel de medewerking van je hostingpartij. Zij moeten namelijk ervoor zorgen dat de bestandsmappen en de database zo worden aangeleverd dat je nieuwe hostingpartij hiermee aan de slag kan.

Welke uitdagingen kun je bij een Moodle verhuizing tegenkomen?

Bij het verhuizen van Moodle kunnen er stiekem nog wel wat uitdagingen zijn. Bijvoorbeeld wanneer je gebruik maakt van aanvullende modules die alleen door je hostingpartij worden geleverd.

Wanneer wij een aanvraag krijgen voor het verhuizen van Moodle, behandelen wij de aanvraag graag online. Zo kunnen wij aan de hand van jouw plugin lijst al vooraf zeggen of aanvullende modules een probleem kunnen zijn bij jouw migratie.

Gelukkig is onze ervaring dat bij de meeste aanvullende modules dit geen probleem oplevert. Wanneer het wel een probleem is, zullen wij uiteraard advies geven hoe we hier het beste mee kunnen omgaan.

Als ik mijn Moodle omgeving wil verhuizen, waar moet ik dan aan denken?

Een migratie is dus voornamelijk een technische aangelegenheid waarbij het wel belangrijk is dat een aantal checkboxen worden afgevinkt.

Als je van plan om je leeromgeving te gaan verhuizen, dan is het handig als je vooraf:

  1. een idee hebt of er aanvullende modules zijn die niet van Moodle.org /plugins afkomen;
  2. weet of er koppelingen zijn met andere systemen waar rekening mee gehouden moet worden;
  3. bepaald hebt of je dezelfde URL wilt gebruiken of een nieuwe URL;
  4. een overzicht hebt van je technische contactpersonen;
  5. weet of je bestaande hostingpartij kosten in rekening brengt voor het maken van de “dump”;
  6. bepaalt wie de organisatie en externe gebruikers informeert en hoe je dit gaat doen;
  7. weet hoeveel opslagruimte de huidige leeromgeving heeft;
  8. weet of er veel gebruikers zijn die tegelijk online komen.

Wel/geen testmigratie

Bij LT&C adviseren wij in de meeste gevallen een testmigratie. Dit is namelijk een mooi moment voor een extra check of we alle informatie goed binnen hebben, zonder dat we actieve gebruikers storen. Bij een testmigratie kan de productie namelijk gewoon doorlopen.

Toch is het zeker niet in alle gevallen nodig, daarom geven wij altijd per omgeving een advies af. Het is vervolgens aan de klant om te bepalen of zij de bijbehorende risico’s willen accepteren.

Bij Lesterhuis Training & Consultancy bieden wij voor het hosten van Moodle leeromgeving twee oplossingen: de LTNC Cloud en het LTNC Cluster. Beide oplossingen komen met een SLA, 99,99% up-time en reguliere Moodle minor updates en upgrades.

De LTNC cloud oplossing is een voor Nederland unieke oplossing voor Moodle leeromgevingen in de Benelux, waarbij wij voor een betaalbare prijs een Moodle geoptimaliseerde Virtuele Machine bieden, inclusief het technisch ontzorgen van onderhoud en beheer van server én Moodle. Als organisatie heb je zo optimale controle over je eigen data en Moodle gebruikt.

Op ons LTNC-cluster deel je een geoptimaliseerde Moodle server met andere LTNC-klanten. Ons LTNC-cluster is uitermate geschikt voor de kleinere Moodle leeromgevingen, waar accounts maar beperkte periode toegang hebben tot de leercontent. Uiteraard geldt ook voor het LTNC-cluster dat je als organisatie volledig ontzorgd wordt in het technisch beheren en onderhouden van je Moodle leeromgeving.