Een toegankelijker leeromgeving met Brickfield Toegankelijkheid Toolkit!

LT&C is de samenwerking aangegaan met Brickfield. De Toegankelijkheid Toolkit van Brickfield is een ideale manier om jouw leercontent in Moodle toegankelijk te maken voor iedereen.

Brickfield Toegankelijkheid Toolkit

Wat bedoelen we eigenlijk met toegankelijkheid?

Toegankelijkheid gaat erom dat iedereen, met of zonder beperking, de kans krijgt gebruik te maken van alle vormen van voorzieningen, informatie en dienstverlening. Iedereen moet volwaardig kunnen deelnemen aan de samenleving.

Specifiek voor digitale toegankelijkheid, waar we met de Moodle Leeromgeving mee te maken hebben, betekent dat dus dat iedereen gebruik kan maken van de mogelijkheden die het internet, computers, smartphones of specifiek de Moodle Leeromgeving kan bieden.

Helaas is die toegankelijkheid niet vanzelfsprekend voor iedereen. Vaak zit het in kleine dingen. Denk eens aan het contrast tussen tekst en achtergrondkleur. Ondertiteling bij een filmpje, of een foto met extra omschrijving van wat erop staat. Een voorleesprogramma kan immers anders de foto niet beschrijven.

Maar is Moodle dan zelf wel toegankelijk?

Moodle heeft zelf al het nodige gedaan om de toegankelijkheid te vergroten. Dat heeft ertoe geleid dat zij in november 2020 de officiële WCAG 2.1 Level AA accreditatie hebben gekregen. Hiermee voldoen zij in ieder geval aan de standaard eisen.

Als organisatie wil je misschien net een beetje meer bieden dan de standaard. Zodat jouw leeromgeving ook écht toegankelijk is. Zo kun je ook die 3,4 miljoen (!) Nederlanders met een tijdelijke of blijvende beperking helpen.

In dat geval kan de Toegankelijkheid Toolkit van Brickfield jou helpen.

Wat is de Brickfield Toegankelijkheid Toolkit?

In Moodle 3.11 is de Brickfield Toegankelijkheid Toolkit standaard geïntegreerd in jouw leeromgeving. Maar dit is pas het topje van de ijsberg. De Toolkit geeft specifiek binnen jouw leeromgeving tips over waar jij nog winst kunt behalen op het gebied van toegankelijkheid.

Als Partner van Brickfield hebben wij de eer om organisaties te helpen hun omgeving toegankelijker te maken, door de geavanceerde toolkit te activeren op jouw leeromgeving. Je kan deze versie al gebruiken vanaf Moodle 3.5 en je kan de toolkit als een pilot testen met je organisatie.

Wil jij meer weten over de Brickfield toegankelijkheid Toolkit? Neem dan contact op met LT&C.

7 praktisch tips over toegankelijkheid in 30 minuten

Tijdens de MoodleMoot Benelux op 15 maart a.s. geeft Gavin  Henrick. CEO en oprichter van Brickfield Education Labs je in 30 minuten 7 praktische tips waar je direct mee aan de slag kan.

Als je dus bij het lezen van deze blog denkt: ik moet hier echt iets mee, maar géén idee hoe ik ermee moet gaan beginnen. Meld je dan direct aan voor de MoodleMoot op 15 maart, want wees eerlijk: naast deze 7 praktische tips, heeft het programma van 15 maart ook een hele hoop andere dingen te bieden. Heb jij bijvoorbeeld al eens gedacht aan escaperooms bouwen in Moodle? Aan de slag met competentie framework? Of je eigen leeromgeving met custom css om te toveren in jouw huisstijl?

Kortom: naast dit onderwerp, nog tal van andere leuke items!

Kan je niet wachten op de MoodleMoot en wil je direct aan de slag met de Brickfield Toegankelijkheid toolkit?

Dat kan uiteraard ook. Klik dan op de onderstaande knop om in contact te komen met LT&C. Wij vertellen je graag meer over het toegankelijk maken van jouw leeromgeving.

Comments are closed.