databank_activiteit

De databank activiteit is wellicht wel een van de meest veelzijdige activiteiten die je in je Moodle cursus kan vinden. Maar tegelijk ook een van de lastigste om onder de knie te krijgen. Dit komt met name door de onvriendelijke interface en gebruikservaring. David Campbell van de Obihiro Universiteit vond dat het tijd werd dat hier iets aan werd gedaan.

In de Moodle User Association (MUA) projectcyclus van januari – juni 2021 deed hij dan ook een voorstel waarin hij de diverse problemen aanhaalde. Het project werd uiteindelijk door de MUA gekozen als het winnende project.

Vanwege Moodle 4.0 werd het traject even uitgesteld, maar met Moodle 4.1 in zicht is het Moodle UX team afgelopen maanden gestart met het onderzoek. In deze blog nemen we je mee in de voorlopige uitkomsten van dit onderzoek.

De Moodle Databank activiteit: Wat kun je er eigenlijk mee?

Met de databank activiteit kan een leraar en/of de cursisten in de cursus rondom elk onderwerp een verzameling van items opbouwen, weergeven en doorzoeken.

Bij LT&C hebben wij deze activiteit voor verschillende doelen ingezet, bijvoorbeeld voor:

  • een overzicht van interne coaches
  • een “smoelenboek” voor de organisatie
  • een verzameling van documenten en video’s over een bepaald onderwerp

Welke problemen pakt Moodle UX in samenwerking met de MUA aan?

In juni deelde het Moodle UX team via de tracker het eerste prototype. In dit prototype zien we meteen een stukje terug wat we uiteindelijk van alle activiteiten mogen gaan verwachten. Namelijk de mogelijkheid om de instellingenpagina over te slaan en dus meteen aan de slag te kunnen.

Voordat je een databank activiteit kunt gebruiken zal je echter als docent een opzet van velden moeten maken. Het is eigenlijk niet veel anders dan dat je géén test kan starten, zonder vragen toe te voegen. Maar dit moet namelijk wel wat makkelijker en logischer dan hoe het nu ging.

Daarnaast zal de nieuwe databank interface vijf presets tonen:

  • een gallery
  • aandragen van bijvoorbeeld een onderwerp, onderzoek of project
  • vraag en antwoord
  • reflectie
  • takenlijst

Uiteraard blijft het mogelijk om eigen preset toe te voegen, maar het is vooral het idee dat je de bestaande presets kan uitbreiden met eigen velden.

Een van de andere nieuwe opties is dat er verschillende soorten overzichten beschikbaar komen, waardoor je als docent dus makkelijk kan kiezen welke je wil gebruiken.

Kortweg: dit eerste prototype geeft nu al heel veel nieuwe mogelijkheden.

Maar… net zoals altijd blijft het belangrijk dat wij als community kritisch blijven. Dus heb je feedback op het prototype, ga dan snel naar de tracker mdL-71006, maak een account aan en reageer!

Heb je géén account op de Moodle tracker óf vind je het lastig om te reageren op de tracker? Op 28 juni 2022 om 16:00 verzorgen wij een webinar over de database activiteit en nemen we uiteraard een kijkje naar het prototype. Aanmelden doe je via de onderstaande knop.

Nieuwsgierig naar het prototype?

Wil je het prototype zelf bekijken en uitproberen? Klik dan op de onderstaande knop.