Steeds meer organisaties zijn bezig met het op een slimme manier koppelen van systemen. Het is dan ook niet zo gek, dat we regelmatig vragen krijgen of het mogelijk is om Moodle te koppelen zodat de resultaten van lerende in ander systeem zichtbaar worden.
In onze blog nemen we je mee in vier verschillende manieren, waarop wij Moodle koppelen met een ander systeem.
LTI: SSO en Resultaten
LTI staat voor Learning Tools Interoperability. Je kan het zien als een technische brug tussen twee LMS-systemen. LTI is een beveiligde verbinding, waarmee een cursist met een “SSO” authenticatie methode toegang krijgt tot het andere LMS-systeem en het behaalde resultaat vervolgens wordt terug gecommuniceerd.
Binnen Moodle heb je twee soorten LTI-oplossingen:
- De externe tool activiteit waarmee jij leercontent toegankelijk kan maken voor een andere LMS in je eigen cursusomgeving.
- De LTI-authenticatie en -aanmelding (Provider) waarmee je de leercontent van jouw Moodle omgeving in een ander LMS toegankelijk kan maken.
Moodle webservice API
Moodle biedt standaard webservice functionaliteiten waarmee je informatie uit Moodle kan halen. Dit is nog best een hele klus zijn, en moet je vaak zien als een stukje maatwerk voor jouw situatie.
Wij bieden de community met behulp van het LTNC Plugin Beheer Abonnement twee maatwerk oplossingen.
De LTNC Results Webservice
Om ervoor te zorgen dat ontwikkelaars niet steeds het wiel opnieuw hoeven uitvinden, hebben wij samen met klanten de LTNC Results Webservice ontwikkeld.
Deze lokale plugin kan geïnstalleerd worden op je Moodle omgeving waardoor er twee nieuwe webservicefunctie beschikbaar komen.
Met een van deze webfunctie wordt er een bericht opgehaald met daarin informatie over de cursist. O.a. wanneer deze is aangemeld voor de cursus, de cursus voor het laatst heeft bezocht, hoeveel % van de cursus is voltooid, wanneer de cursus is voltooid en het behaalde resultaat.
De Webservice functie van LT&C is uitermate geschikt voor omgevingen waar behoefte is aan uitgebreide informatie over de voortgang van een cursist en behaalde resultaten.
De LTNC Webhook
De LTNC Webhook is een simpelere variant van het bovenstaande, met als voordeel dat de informatie niet opgehaald moet worden, maar direct gestuurd wordt wanneer een cursist cursusvoltooiing heeft gehaald.
Dit maakt de LTNC webhook ideaal voor cursusadministratiesystemen, zoals Planaday waar het mogelijk is om automatiseringen te starten bijvoorbeeld voor het uitreiken van een certificaat.