Het cursusformat VSF, ook wel Voortgang Sectie Format, is een van de eerste Moodle ontwikkelprojecten van LT&C. De afgelopen jaren heeft het format op verzoek van klanten de nodige extra functionaliteiten gekregen. Het doel: Een aantrekkelijke én overzichtelijke cursusoverzicht pagina.
In januari 2022 lanceerden we het LT&C Plugin Beheer Abonnement. Het VSF cursusformat kon uiteraard niet ontbreken aan dit abonnement. Een van de uitgangspunten van dit abonnement is dat wij Moodle beheerders ontzorgen in het beheren en onderhoud van maatwerk plugins. Dit doen wij door de organisatie jaarlijks hiervoor een kleine bijdrage te vragen .
Het volgen van de verbeteringen van Moodle in nieuwe versies hoort natuurlijk bij het Moodle Meisje. Zo medio november 2021 werd het voor ons al snel duidelijk dat de veranderingen die de ontwikkelaars van het Moodle project gingen doorvoeren zeker impact gingen hebben op VSF.
We begonnen dan ook al op tijd met het volgen van de ontwikkelingen in Moodle 4.0. Ons uitgangspunt was behouden wat gebruikers gewend zijn en waar logisch aanvullen met de nieuwe functies van Moodle 4.0. Zo raakt een Moodle gebruiker die gewend is aan de huidige situatie niet in de war als hij de nieuwe zaken van Moodle 4.0 ziet.
Vlak voor de QA testen van Moodle 4.0 werd onze wens werkelijkheid en sloten wij onze test- en ontwikkelfase af met een versie waar we oprecht trots op zijn.
Het VSF cursusformat gaat van 4 kolommen naar 2
In Moodle 4.0 boost is het contentscherm smaller geworden. Dit hebben ze gedaan, omdat veel studenten het onprettig vinden om helemaal van links naar rechts te moeten lezen. Wat natuurlijk zeker het geval is bij bredere beeldschermen.
In de eerdere versie van het VSF format kon je tot 4 secties horizontaal of verticaal kwijt. Maar doordat de schermen smaller werden, werd dat natuurlijk geen gezicht. Daarnaast bleek dat niemand gebruik maakt van de horizontale optie.
Daarom hebben wij onze instelling zo aangepast dat je nog maar 1 of 2 secties verticaal kwijt kan.
Activiteiten laten inspringen vinden wij belangrijk
Wanneer je aan de slag gaat met het nieuwe Moodle 4.0 standaard onderwerp format mis je als bekende Moodlelaar ineens een functie. De mogelijkheid om een activiteit naar rechts te laten inspringen!
Wanneer je VSF gebruikt dan is dit juist ontzettend belangrijk. Met deze functie kun je er immers voor zorgen dat activiteiten die minimaal 1x naar rechts zijn ingesprongen niet op je cursuspagina zichtbaar worden.
Waarom niet met de standaard functionaliteit voor verborgen maar zichtbare activiteiten? Daar hebben wij een goede reden voor, namelijk ons eigen VSF cursus inhoudsblok.
Dit blok kan – in tegenstelling tot de Moodle 4.0 cursus index blok – deze activiteiten als “ingesprongen” tonen.
Wij doen het net wat anders…
Waar de ontwikkelaars van het Moodle Project kozen om gebruikers de mogelijkheid te bieden om een sectie in of uit te klappen, besloten wij te blijven bij hetgeen wij al jaren deden. Wanneer je niet kiest voor activiteiten als tegels te tonen op je cursusoverzicht pagina, bieden wij je een handige “Ga verder” knop. Deze knop komt vervolgens uit op de welbekende sectie pagina.
Labels in plaats van vakjes: wat een goed idee!
Dit zie je alleen als je bij ons kiest voor de “ga verder” knop, want dan kom je uit op de sectie pagina. Wij hebben ervoor gekozen om op deze pagina;
- De nieuwe labels te tonen, die de welbekende “vink” vakjes vervangen.
- Duidelijk te maken als een activiteit is ingesprongen.
De labels worden dus niet getoond op de cursusoverzichtspagina wanneer je kiest voor ‘activiteiten tonen als afbeelding’.
Klik op de knop om je activiteit te voltooien
Heb je bij je activiteit gekozen dat de cursist zelf de activiteit kan voltooien? Dan tonen wij deze knop standaard op de module pagina. Wanneer je kiest voor de VSF cursusformat opmaak: Toon alle secties op één pagina, dan wordt deze knop ook getoond op de cursussectiepagina.
Slepen en neerzetten van activiteiten en secties
Een van de nieuwe functionaliteiten in Moodle is dat je gemakkelijk een sectie en/of activiteit met je muis kan selecteren, om deze vervolgens op een andere plek in je cursus neer te zetten. Uiteraard hebben wij ook deze functie toegevoegd aan het VSF cursusformat.
Snel een sectie toevoegen
Moest je voorheen terug naar de cursusinstellingen óf onder aan je pagina zijn om een nieuwe sectie toe te voegen. In Moodle 4.0 én dus ook in het cursusformat VSF is dit nu een eitje geworden met de “voeg sectie toe” optie.
Welke plannen liggen er nog meer voor het cursusformat VSF?
Op dit moment zijn we nog een aantal zaken aan het onderzoeken:
- Een intuïtiever manier om de standaard Moodle iconen van activiteiten aan te passen naar een afbeelding naar keuze.
- Hoe we het huidige cursus format menu blok zo kunnen integreren dat het op dezelfde manier toont als het Moodle 4.0 cursus inhoud blok.
Wil je het VSF cursusformat in actie zien?
Bekijk dan de onderstaande demo video.