In mijn eerste blog ‘Moodle: Meer dan een LMS‘ deelde ik mijn persoonlijke ervaringen met de Moodle-gemeenschap met je en hoe deze mijn visie en missie voor LT&C hebben beรฏnvloed en geรฏnspireerd. Ook deelde ik de visie en uitgangspunten van LT&C anno 2024.

In dit tweede deel van de reeks ‘Moodle: meer dan een LMS’, neem ik je mee in hoe de Moodle gemeenschap er voor mij uitziet. Deze blog is niet alleen informatief, maar biedt ook praktische tips en ideeรซn om het maximale uit deze mooie gemeenschap te halen.

Het belang van een Moodle gemeenschap

De Moodle gemeenschap bestaat uit een diverse groep van gebruikers. Van ontwikkelaars tot onderwijzers, beheerders, Partners, en vrijwillige bijdragers. Moodle Pty Ltd neemt als organisatie verantwoordelijkheid rondom het coรถrdineren en ondersteunen van deze gemeenschap.

De bijdrage van elk persoon of organisatie is cruciaal voor innovatie, ondersteuning en voortdurende verbetering van Moodle. Deze gezamenlijke inspanningen versterken de Open Source filosofie van toegankelijkheid en samenwerking.

Zonder de actieve betrokkenheid van de gemeenschap zou Moodle niet kunnen blijven voldoen aan de behoeften van zijn wereldwijde gebruikersbasis en de voortdurend veranderende eisen van onderwijs en technologie. De Moodle gemeenschap, is dan ook essentieel is voor het voortbestaan en de groei van Moodle als Open Source Leerplatform.

De Moodle gebruiker

Een Moodle gebruiker is niet รฉรฉn specifieke gebruiker, maar bestaat uit meerdere groepen gebruikers, zoals:

  1. Leerlingen, deelnemers, studenten of onderwijsprofessionals

  2. Administratieve en ondersteuningsmedewerkers, onderzoekers en beleidsmakersย van opleidings- en trainingsorganisaties

  3. Beheerders, technisch support of ontwikkelaars

  4. Bedrijfsopleiders en HR-professionals die Moodle gebruiken voor bedrijfstrainingen en professionele ontwikkeling.

  5. Onderwijstechnologen en e-learningspecialisten die verantwoordelijk zijn voor de implementatie en optimalisatie van Moodle in onderwijsinstellingen.ย 

  6. Overheidsinstanties en accrediterende organisaties die betrokken zijn bij het evalueren en accrediteren van onderwijsprogramma’s die Moodle gebruiken.

  7. Vrijwilligers en gemeenschapsleden die bijdragen aan de ontwikkeling en ondersteuning van Moodle zonder direct verbonden te zijn aan een organisatie.

Wat zij gemeen hebben, is dat hun specifieke ervaringen, feedback en input helpen bij de voortdurende ontwikkeling en verbetering van het Moodle LMS platform.

In welke gebruikersgroepen is LT&C actief?

Als Moodle Gecertificeerd Partner ondersteunt LT&C de Moodle Ontwikkelgemeenschap door samenwerkingen op te zoeken. Daarnaast ontzorgen wij onze klanten in de communicatie met deze groep en adopteren we modules wanneer ontwikkelaars er mee stoppen. Dit wordt mede mogelijk gemaakt door het LT&C Moodle Add-on Beheer Abonnement. Wil je hier meer over weten? Neem dan contact met ons op!

Wat kun jij als Moodle gebruiker betekenen voor de Moodle gemeenschap?

Er wordt vaak gedacht dat als je een beginnend Moodlelaar bent, je weinig kan bijdragen aan de Moodle Gemeenschap. Niets is minder waar. Hier zijn enkele mogelijkheden om bij te dragen:

  1. Lid worden van een (inter)nationale Moodle verenigingย zoals deย Moodle User Association of de Community LMS Product Advisor Group.
  2. Werken met een Moodle (Premium) Gecertificeerd Partner dienstverlener, zodat je het project via hun financiรซle steun ondersteunt, maar zij kunnen jouw feedback en input ook op de juiste plek krijgen.
  3. Deelnemen op Moodle.org Forum en discussie groepen. Of je nu een vraag stelt of beantwoordt, elke input is waardevol!
  4. Aanmelden op onzeย mailinglijst, zodat je een bericht krijgt als er een gebruikersonderzoek wordt gestart door Moodle Pty Ltd.
  5. Problemen melden,ย verzoeken indienen, een patch aanleveren of stemmen op deย Moodle Tracker .
  6. Een probleem met een Moodle Plugin?ย Maak een issue aan of stel je vragen op het forum.
  7. Help bij het vertalenย van Moodle Core of Plugins naar je eigen taal.
  8. Donatiesย aan het Moodle project.

En nog wat extra (eenvoudige) suggesties:

Help mee met het bijwerken en verbeteren van de Moodle documentatie. Dit is een eenvoudige manier om bij te dragen, vooral als je merkt dat er onduidelijkheden zijn of informatie ontbreekt.

ย Neem deel aan Moodle evenementen (zoals MoodleMoots) en geef feedback om toekomstige evenementen te verbeteren.

ย Deel nieuws, updates en je eigen ervaringen met Moodle op sociale media om de zichtbaarheid en bekendheid van Moodle te vergroten.

Organiseer of neem deel aan lokale Moodle meetups om kennis en ervaringen uit te wisselen met andere gebruikers.

Schrijf reviews en beoordelingen van Moodle plugins en thema’s in de Moodle Plugin Database om anderen te helpen bij het maken van keuzes.

Start een blog, vlog of podcast waarin je je ervaringen, tips en tricks met Moodle deelt.

Vorm of neem deel aan gebruikersgroepen binnen je instelling of regio om samen te werken aan gemeenschappelijke doelen en uitdagingen.

Moodle (Premium) Gecertificeerde Partners

Moodle beheerders en ontwikkelaars vind je op veel verschillende plekken, waaronder bij Moodle (Premium) Gecertificeerde Partners. Deze groep heeft een bijzondere positie binnen de Moodle gemeenschap en bestaat vaak uit bedrijven die commerciรซle diensten aanbieden rondom Moodle-producten, zoals hosting, training, ondersteuning, maatwerkontwikkelingen en themaโ€™s. Ze dragen financieel bij aan Moodle Pty Ltd, wat helpt het Moodle Open Source-project te ondersteunen.

Veel mensen weten niet dat het verkrijgen van de status van Moodle (Premium) Gecertificeerde Partner meer inhoudt dan alleen het verkrijgen van bepaalde rechten. Naast een financiรซle verplichting richting Moodle Pty Ltd, moeten deze partners zich ook houden aan strikte richtlijnen en instructies. Dit waarborgt de kwaliteit en integriteit van de diensten die zij aanbieden.

Moodle (Premium) Gecertificeerde Partners in Nederland

Sinds januari 2024 kent Nederland twee Gecertificeerde Moodle Partners:

  1. Avetica B.V. : Moodle Premium Gecertificeerd Partner
  2. LT&C: Moodle Gecertificeerd Partner

Beide partners hebben een lange geschiedenis met de Moodle-gemeenschap en hebben jarenlange ervaring in het gebruik van het Moodle LMS. Hoewel ze vergelijkbare expertise hebben, zijn er op diverse vlakken verschillen in visie en operationele activiteiten.

LT&C biedt Moodle Open Source Software hosting en beheer aan als een Platform as a Service (PaaS), met ondersteunende en ontzorgende dienstverlening van het beheer, onderhoud en support. Plan een kennismakingsgesprek, om meer te leren over onze aanpak en dienstverlening.

Waarom kiezen voor een Moodle (Premium) Gecertificeerde Partner?

  • Kwaliteit en Betrouwbaarheid: Partners moeten voldoen aan strikte normen en richtlijnen.

  • Ondersteuning en Expertise: Partners bieden uitgebreide ondersteuning en hebben diepgaande expertise in Moodle. Wat cruciaal kan zijn voor succesvolle implementaties en onderhoud.

  • Financiรซle Bijdrage: Door samen te werken met een gecertificeerde partner, draag je indirect bij aan de verdere ontwikkeling en ondersteuning van het Moodle Open Source.

Moodle Gecertificeerd Integratie Partners

Moodle LMS biedt talloze mogelijkheden om te integreren met andere software en dienstverleners.ย Als organisatie kan het echter lastig zijn om door de bomen het bos te zien en de juiste keuze te maken. Niet รฉรฉn tool kan immers alle unieke online leeroplossingen en uitdagingen aan.

Eenย Moodle Gecertificeerd Integratie Partnerย heeft toegang tot exclusieve ondersteuning van Moodle Pty Ltd. Deze certificering wordt niet zomaar verleend. Partners moeten voldoen aan strenge technische normen en beveiligingseisen.

LT&C werkt met samen met de volgende integratiepartners:

  1. Brickfield Education Lab
  2. Intelliboard
  3. ReadSpeaker
  4. Smowl
  5. Tiny

Moodle Pty Ltd

Last but not least.ย Moodle Pty Ltd,ย ook wel bekend alsย Moodle HQ, is opgericht door de bedenker van Moodle, Martin Dougiamas. In september 2023 kondigde Martin tijdens de MoodleMoot in Barcelona aan dat hij als CEO een stap terug zou zetten en zich gaat richten op deย Moodle Research Lab. Eind december volgde het nieuws dat vanaf Februari 2024ย Scott Anderbergย het stokje als CEO over neemt.

Het team vanย Moodle Pty Ltdย is verspreid over de hele wereld en heeft een belangrijke rol in het coรถrdineren en leiden van het Moodle Open Source project en alle aanvullende producten. Ze bepalen de uiteindelijke strategie, maar doen dit niet alleen. Ze raadplegen de gehele Moodle-gemeenschap, waar jij ook een bijdrage aan kunt leveren.

Naast de kernverantwoordelijkheden zorgen zij met hulp van het Moodle Community team voor diverse initiatieven waar jij als community lid deelgenoot van uit kan maken. Denk hierbij aan:

  • De Moodle Academy
  • MoodleMoot Global
  • Moodle.org
  • MoodleNet
  • Maandelijkse Developers Meeting
  • De Moodle LMS Community Product Advisory Group

Wil je op de hoogte blijven van de ontwikkelingen binnen Moodle LMS?ย 

Meld je dan aan voor onze Maandelijkse geheel vrijblijvendย  Nederlandstalige Moodle Community Nieuwsbrief.ย 

Moodle: Meer dan een LMS - De Gemeenschap

We zijn aan het einde gekomen van het tweede deel uit onze blog reeks. Moodle: Meer dan een LMS. Wil je het volgende deel niet missen? Volg ons dan op een van de onderstaande Social Media kanalen. Of schrijf je in voor onze nieuwsbrief!