n dit derde en laatste deel van de serie “Roadmap Moodle LMS 4.5 – de weg ernaar toe” neem ik je weer mee langs enkele interessante punten uit de wekelijkse integratie-update. Laten we eens kijken wat er de afgelopen weken allemaal voorbij is gekomen!

Voor Moodle ontwikkelaars en sitebeheerders: goed om te weten

Met alle veranderingen die op dit moment plaatsvinden, is het handig om te weten dat MDL-82212 gaat landen in Moodle LMS 4.5. Dit stelt ons in staat om niet alleen te ontdekken welke iconen verouderd zijn, maar ook welke Moodle mogelijk niet meer ondersteunt. Met debugging aan krijgen we straks direct inzicht in welke iconen op het scherm staan die Moodle niet langer ondersteunt.

Verder is er in MDL-82498 nieuws over de bijwerking van de emoji-bibliotheek. Dat betekent: nieuwe emoji’s om mee te werken! In deze versie introduceert Moodle ook een nieuw systeemrecht: moodle/user:viewprofilepics. Moodle kent dit recht standaard toe aan ingelogde gebruikers, waardoor beheerders kunnen bepalen of profielfoto’s zichtbaar zijn voor bepaalde gebruikers.” Dit past mooi binnen de instellingen “Verplicht aanmelden (forcelogin)” en “Verplicht aanmelden voor profielen (forceloginforprofiles)”.

Schema rechten vs setting tonen van profielafbeelding in Moodle LMS

De rapportbouwer: Moodle LMS 4.5 update

Sinds Moodle 4.0 hebben we de rapportbouwer – oorspronkelijk een Moodle Workplace functie – in Moodle LMS gekregen. Het is een veelgebruikte tool geworden, en met Moodle LMS 4.5 blijven we verbeteringen zien. Zo komt er ondersteuning voor competenties en het competentieframework binnen de rapportbouwer (MDL -76889). Dit zal vooral handig zijn voor beheerders die rapporten willen maken op basis van gebruikers en cohorts.

Ook komt er een rollenrapportage (MDL-82535), waarmee je in één oogopslag kunt zien welke rollen gebruikers binnen je LMS hebben.

Moodle LMS 4.5 - rapportage rollen op site

Badges: één overzicht voor cursus- en beheerbadges

In Moodle 4.5 worden cursus- en beheerbadges samengevoegd in één overzicht, wat te vinden is via het ‘meer’-menu van de cursus (MDL-82503). Een kleine maar handige update voor wie vaak met badges werkt.

De vragenbankcategorieën: een nieuwe interface

Ah, de vragenbank – een constante bron van updates! In MDL-72397 wordt de user interface van de vragenbankcategorieën verder verbeterd. Het is de moeite waard om even de bijbehorende video te bekijken als je hier vaak mee bezig bent. En de grote vraag blijft natuurlijk of de nieuwe vragenbankopzet (MDL-71378) eindelijk zijn weg vindt naar Moodle 4.5, nu we nog maar twee weken verwijderd zijn van de release. Ik ben benieuwd!

Moodle User Association: winnend project in Moodle LMS 4.5

Terug in de januari-juni 2023 projectcyclus stemden de leden van de Moodle User Association massaal voor een verbetering in de manier waarop sessies worden opgeslagen in Moodle. Het winnende project, genaamd “Performance: Allow session stores to fully manage the session” (MDL-66151), zou een grote stap voorwaarts moeten zijn voor de prestaties van Moodle.

En dan… Moodle LMS 4.5 AI Update!

Het nieuwe AI-subsysteem is klaar voor gebruik (MDL-82627). Dit geeft beheerders de mogelijkheid om OpenAI- en Azure AI-integraties (MDL-82411) toe te voegen aan hun Moodle-platform. Ik kijk vooral uit naar de AI Cursusassistent, waarmee studenten samenvattingen van cursuscontent kan genereren. Het wordt interessant om te zien hoe dit werkt, vooral in combinatie met H5P!

Let op: de volgende functies verdwijnen in Moodle 5.0

Bij LTNC hebben we dit al eerder aangekondigd, maar nu is het definitief. Vanaf Moodle LMS 4.5 zal er een waarschuwing worden gegeven dat de Activiteit Chat en de Onderzoeksmodule zullen worden verwijderd in de release van april 2025. Deze modules worden verplaatst naar de Moodle Plugin Database, waar ze mogelijk door andere ontwikkelaars worden onderhouden. Maar reken daar niet op – zorg dat je op tijd een alternatief zoekt als je afhankelijk bent van deze modules (MDL-82297,). Lees ook ons artikel over het Moodle LMS communicatiesysteem voor alternatieven voor chatfuncties in Moodle!