In Moodle 4.0 kunnen we een nieuwe opzet van de vragenbank verwachten. In mijn nieuwsbrieven heb ik hier zo nu en dan een update van gegeven, want dit is een speciaal project. Wat maakt het speciaal? Het is helemaal community gedreven en gefinancierd! En nee, niet door de Moodle User Association, maar door een groep universiteiten die het tijd vonden om de vragenbank flexibeler en simpeler in het gebruik te maken.

De vragenbank zal dus anders gaan werken voor docenten, maar voor cursisten gaat er niets veranderen in de manier van werken.

Hoe werden de criteria bepaald?

De vragenbank Moodle 4.0 is een uniek project , omdat het volledig community gedreven is. Dit houdt dus ook in dat de trekkers van het project (Tim Hunt, Luca Bösch, Thomas Korner, Antonia Bonaccorso) actief bezig waren om de Moodle gemeenschap erbij te betrekken.

In het afgelopen jaar kon je hun verhaal niet alleen binnen de Moodle User Association horen, maar ook bij menige MoodleMoots. Daarnaast hielden ze de community up-to-date onder andere via het Moodle Forum en de Moodle tracker.

De vragenbank is een belangrijk onderdeel voor vele Moodlelaars, daarom woonde ik afgelopen vrijdag de KickOff meeting voor Testers en Ontwikkelaars bij. Waar we werden bijgepraat over de status van het project en manieren om feedback te geven.

De ontwikkeling zal gedaan worden door Moodle Premium Partner Catalyst.

Wat mag je verwachten?

Als je mijn nieuwsbrieven en blogs volgt dan heb je vast meegekregen dat in Moodle 4.0 een grote en belangrijke wijziging gaat komen in de wijze van navigatie. Het is dan ook niet helemaal vreemd dat de Test Activiteit navigatie en de navigatie rondom de vragenbank in deze wijzigingen zijn meegenomen. Wil je alvast een indruk krijgen? Je kan hier het prototype bekijken.  

In het project hebben ze onderscheid gemaakt tussen “Nice to have” en “need to have”.  Door dit te gebruiken binnen software ontwikkeling voorkom je dat projecten onnodig complex worden en daardoor uitlopen. Door dit onderscheid te maken kun je software dus in verschillende fases laten opleveren.

Zoeken op vragen

Zoek je vragen op basis van verschillende criteria.

Versie controle bij vragen

Vanaf Moodle 4.0 zullen vragen een versie controle hebben. Voor elke vraag wordt er niet alleen zichtbaar wie deze vraag heeft aangemaakt en in welke cursus de vraag voorkomt, maar ook elke keer als je iets verandert (verwijderen van een cursus, veranderen van het antwoord) wordt dit automatisch opgeslagen.

Je eigen maatwerk vragenbank workflow?

Okay je hebt er een ontwikkelaar voor nodig, maar de vragenbank gaat een nieuwe API krijgen, zodat ontwikkelaars maatwerk plug-ins kunnen bouwen zodat je jouw eigen workflow kan krijgen.  

Vragen aanmaken wordt makkelijk

Vragen aanmaken is niet het leukste werk binnen Moodle. Uiteraard zijn er allerlei import en export opties waarmee je het werk iets makkelijker kan maken. Maar zou het niet fijn zijn als het handmatig aanmaken ook simpeler gaat?

Met de nieuwe vragenbank ligt de focus niet alleen op een goed overzicht van waar vragen worden gebruikt. Er is ook focus op het makkelijk toevoegen van een categorie of aanmaken van vragen.

 Nog wat losse puntjes:

  • Het drama met dubbele en ongebruikte vragen bij back-uppen en importeren in cursussen wordt opgelost in dit nieuwe project.
  • Vragen delen binnen verschillende cursussen wordt gemakkelijker.

Wil jij op de hoogte blijven van de ontwikkelingen in dit project? Vergeet je dan niet aan te melden voor de Moodle Meisje Nieuwsbrief. In deze maandelijkse nieuwsbrief houden we je op de hoogte van de laatste Moodle nieuwtjes.