H5P is een grote favoriet als het gaat om Moodle cursussen te voorzien van interactieve content. Eerst deden we dit allemaal nog via de plugin van H5P, maar vanaf Moodle 3.9 werd het ook mogelijk dit in de Moodle standaard te doen. Steeds meer organisaties genieten nu van deze gemakkelijke manier van interactieve content verwerken.

Maar de technologie staat niet stil. Net zomin als de vragen die vanuit diverse hoeken komen. Want hoewel H5P mooie manier is van interactieve content verwerken, zou het ook mooi zijn als je de vragen kan gebruiken bijvoorbeeld in de Moodle Test module.

Of wellicht heb je juist in de afgelopen jaren een hoop Moodle content gemaakt die je nu graag in H5P terug zou willen zien.

In de zomer van dit jaar verschenen er twee nieuwe plugins in de Moodle database van Daniel Thies. Hiermee wordt het makkelijker om H5P content om te zetten naar Moodle Test vragen. Daarnaast kun je hiermee ook Moodle Test vragen omzetten naar H5P content. Wil je hier meer over weten? Lees dan snel verder!

Zet je H5P contenttype om naar een Moodle vraag

De eerste plugin die uitkwam was de H5P Content types. Deze plugin geeft je de mogelijkheid om verschillende H5P content types om te zetten naar een Moodle vragentype.

Na installatie vind je in je vragenbank ‘importeer’ tab een extra optie ‘H5P content type’. Selecteer deze bestandsopmaak en upload je H5P file in het aangegeven vak.

Importeer vraag: H5P contenttype

Vervolgens worden de vragen automatisch omgezet in de vragenbank. Dat is handig als je bijvoorbeeld bepaalde vragen wilt laten terugkomen in een toets. Of omdat je het makkelijker vindt om de vragen in H5P te maken (bijvoorbeeld de ingebedde antwoorden en/of sleepvragen).

Bekijk het schema hieronder om te zien welk Moodle vraag past bij de H5P content type.

H5P content typeMoodle vragenbank
Single Choice setMeerkeuze, met 1 keuze optie
Dialog/Flash CardsElke kaart wordt een kort antwoord vraag
Guess the answerMaakt een kort antwoord van een kaart
Multiple choiceMeerkeuze
True/FalseWaar/Niet waar
Drag and dropSlepen en neerzetten op afbeelding
EssayOpen vraag
Fill in the blankIngebedde antwoorden (cloze) met ingebedde korte antwoorden
Advanced Fill in the BlanksIngebedde antwoorden (cloze) met ingebedde korte antwoorden of meerkeuze
Drag the TextSlepen en neerzetten in tekst
Mark the wordsWord select vraag mits geïnstalleerd.
Image SequencingOrdering vraag mits geïnstalleerd
Find the Hotspot/Multiple HotspotsWoorden slepen en neerzetten

En nu weer terug… zet je Moodle vraag om in H5P content

Het omzetten van H5P contenttypes naar Moodle vragen lijkt nu voor mij meer een voorproefje te zijn op de nieuwste plugin die Daniel uitbracht. Namelijk de Repurpose resource H5P contenttype.

Na installatie van de contenttype is voltooid, zie ik in de Moodle contentbank ‘Repurpose resources’ verschijnen.

H5P importeer Moodle vraag

 De plugin ondersteunt de 4 Moodle standaard vragenbank types:

  • Open vraag
  • Meerkeuze
  • Kort antwoord
  • Waar/Niet waar

Deze vragen kunnen geïmporteerd worden als een ‘single Question’ en zullen dan worden omgezet als een van de H5P contenttypes: Essay, Multiple choice, Guess the answer, True/false.

Je kan vragen ook als 1 bundel importeren. Dat doe je door een Column, Single Choice Set, Dialog cards of Flash Cards te kiezen.

Sinds augustus zullen Audio, video en afbeeldingen tevens mee geïmporteerd worden in de Column contenttype. Nadat de Moodle content is overgezet kun je de content verder bewerken in de Moodle contentbank.

Hoe werkt dit?

Eigenlijk is het heel simpel:

  • Ga vanuit je Moodle cursus naar Inhoudsbank.
    Klik op ‘Voeg toe’ en kies bij Repurpose resource wat je wilt doen. Bijvoorbeeld: Import a single question.
  • Geef het een naam.
  • Kies je licentie.
  • Kies je vragenbank.
  • Klik op Bewaar.

En je vraag is omgezet! Simpel toch of niet?

Kun je zelf geen plugins installeren, maar wil je hier wel mee aan de slag…

Staat jouw Moodle leeromgeving bijvoorbeeld in de MoodleCloud en/of heb je geen mogelijkheid om zelf plugins te installeren. Geen enkel probleem! Daniel heeft de omgeving openlearner.org opgezet waar je dus de content zowel kunt exporteren als importeren. 

Kun je wel zelf plugins installeren? Zie hieronder de links.