Het cursusformat Trail is gebaseerd op het welbekende Grid-format van Gareth Barnard.

In de plugin database vertelt de ontwikkelaar dat een aantal van de functionaliteiten van Trail gericht zijn op het naar voren brengen van ‘bepaalde aspecten van gamification’. Het cursusformat geeft je de mogelijkheid om de achtergrondstijl en transparantie van de grids te wijzigen.

Uiteraard moest ik even dit cursusformat gaan uitproberen. Laten we eens gaan kijken wat je ermee kan.

Trail: Installatie en instellen

Na de plugin gedownload te hebben kon ik deze zonder meldingen installeren op mijn Moodle 3.11 installatie. Volgens de Moodle database zou de plugin vanaf Moodle 3.8 werken.

Net zoals bij Grid zie ik bij het Trail een aantal sitebeheer instellingen. Deze instellingen zijn gericht op ‘standaard’ instellingen, zodat je bij het aanmaken van een nieuwe cursus niet alles een voor een hoeft in te stellen.

Het is best een behoorlijke lijst die varieert van kleurinstellingen tot keuze-opties rondom de term ‘Trail’. Voor deze eerste try-out laat ik het even bij de standaardinstellingen.

In de cursus

Om het verschil te zien tussen een standaard format en cursusformat Trail, besloot ik om een van mijn eigen cursussen om te zetten naar het cursusformat Trail.

De cursus bestaat uit 4 secties. En in een omslag ziet het er ineens zo uit:

Moodle community cursusformat Trail

Net zoals bij grid format kan ik makkelijk bij een sectie de afbeelding wijzigingen.

Net zoals bij Grid, komt de sectie naar voren als je op je afbeelding klikt, zodat de cursist rustig kan werken in zijn/haar sectie. Naast de bekende Grid format instellingen, vind je ook nog mogelijkheden om:

  • Een andere ‘pad’ te kiezen. Er zijn maar liefst 5 verschillende mogelijkheden: Track, Treasure, River, en 2 puzzels.
  • Een eigen stijl icoontje te kiezen. Wil je dat een cursist ziet of een sectie voltooid is? Kies dan voor een vinkje, ster of duim.
  • ‘Slot’-icoontjes te kiezen. Handig als je duidelijk wil maken dat een sectie nog niet toegankelijk vanwege een criterium.

Wil je meer weten over het cursusformat Trail, bijvoorbeeld in een live demo? Neem dan contact op met LT&C.

Zie jij Trail graag vertaald naar het Nederlands?

Wij zijn al begonnen, maar extra hulp is natuurlijk welkom. Zit je te springen om een vertaling? Neem dan contact op met LT&C.

Je kan Trail cursusformat downloaden van de Moodle Plugin database: https://moodle.org/plugins/format_trail