In Moodle 3.2 is er een wijziging die wellicht niet iedereen opgevallen is. Het is nu standaard zo dat (forum)berichten vanuit het niet-beantwoorden adres gemaild worden.

In eerdere versies moest je dit nog zelf instellen door een bij sitebeheer > Berichtenoutput > e-mail een vinkje te zetten bij e-mail altijd verzenden vanaf niet-beantwoorden adres.

Waarom is dit veranderd?

In de Moodle tracker MDL-57681 wordt door Adrian Greeve uitgelegd waarom deze keuze is gemaakt. Het waren twee overwegingen namelijk:

  • Werd voorheen het e-mailadres van de gebruiker gebruikt ondanks dat hij of zij in het profiel had aangegeven dat het mailadres voor niemand zichtbaar mocht zijn.
  • Willen ze een breuk in de communicatielijn ontmoedigen.

Maar wat als ik dat nu niet wil?

Er is een manier om het te omzeilen, maar helemaal 100% is het ook niet. Het woord “ontmoedigen” staat hier dan ook centraal.

  1. De instelling “E-mail altijd verzenden vanaf niet-beantwoorden adres” is helemaal weg.
  2. Daarnaast zijn alle instellingen rondom E-mail staat niet meer onder sitebeheer > berichtenoutput,  maar onder Sitebeheer > server > Email te vinden. 
  3. Vervolgens moet je onder Configuratie uitgaande mail onder E-mail instellingen tonen e-mails de domeinnamen opgeven waar wél vanuit gemaild mag worden.
    • Vul bij domein naam het gedeelte ná de “@” in dus bv @ltnc.nl
  4. Hou er rekening mee dat wanneer een gebruiker in zijn/haar profiel aangeeft dat het mailadres niet zichtbaar mag zijn voor andere. Dat het bericht van de gebruiker alsnog via het no-reply adres loopt.

Wat is nog meer goed om te weten?

Als je toch bent bij Sitebeheer > Server > Email > Configuratie uitgaande mail. Kijk dan ook even onder de instellingen E-mail instellingen tonen e-mails. 

Daar is nu een nieuwe optie toegevoegd namelijk: E-mail via informatie. 

Deze optie staat standaard op Altijd. Dit zorgt ervoor dat in het e-mailbericht in de “VAN” kop, achter de naam van de verstuurde komt te staan (Via verkorte sitenaam).

Je kunt de optie aanpassen door bijvoorbeeld te zetten op Nooit of Enkel wanneer het van een niet-beantwoord adres komt. Daarnaast is het ook mogelijk om via de taalinstellingen een aanpassing te maken. Je zoekt dan op “emailfromvia”. Deze staat overigens niet in Forum.php maar Moodle.php!

forum_32

Lees meer over deze aanpassing op: