De weg naar een betere gebruikerservaring in Moodle 4.0 wordt steeds beter zichtbaar. En ik vind het dan ook super dat ik je deze maand een update kan geven.

Het afgelopen jaar heeft het UX team van Moodle, onder leiding van Candice Diemer hard gewerkt. Zo hard, dat nu de eerste prototypes beschikbaar zijn voor de community om op te reageren.

Waarom was dit nodig?

Niet alleen ervaren Moodlelaar, maar ook een beginnende kan hier een boekje over open doen.

Voor vele van ons is de huidige navigatie een doorn in het oog. Niet voor niets zijn er tal van (betaalde) thema’s beschikbaar die allemaal hun “gooi” doen om deze ervaring te verbeteren.

Maar wat zou het toch fijn zijn als vanuit Moodle “out-of-the-box” mogelijk zou zijn om een eigentijdse uitstraling neer te zetten en manier van navigatie. Want waar het Moodle LMS blijft uit blinken in het bieden van allerlei mogelijkheden voor trainers, docenten en onderwijzer, leek Moodle tot op heden maar mondjes maat mee te bewegen in de huidige tijd.

Wat zegt Moodle hoofdkantoor zelf over de weg naar een nieuwe gebruikerservaring?

Op deze vraag gaf Moodle grondlegger en CEO Martin Dougiamas in een recent interview met met Abby Fry het volgende antwoord:

We are breaking new ground with this release and creating processes to obtain wide input from our community is key to its success. Our community is one of Moodle’s greatest strengths and thorough engagement with them has been key in developing a UX roadmap that tackles and prioritises the most desired enhancements. We’re looking for a “wow!” from our users, whether you’ve been using Moodle for 10 years or 10 minutes, so that we can empower educators worldwide to do amazing things with the deep features Moodle has developed over the years.” 

Wat kunnen we de komende maanden verwachten?

De eerste fase van het project is nu voltooid en langzaam aan zullen de nieuwe prototypes te vinden zijn in de Moodle UX Gemeenschap.

In deze gemeenschap worden Moodlelaars over de hele wereld gevraagd om hun reacties en inzichten.

Wil je liever “live” feedback geven? Meld je dan aan voor bruikbaarheidstesten (usability testing)!

Daarnaast kunnen we in Moodle 3.11 al een stukje van de nieuwe gebruikerservaring in Moodle 4.0 ervaren, dankzij de Moodle User Association. Wil je hier meer over weten?

Hieronder deel ik graag even met je het schema.

De weg naar een betere gebruikerservaring in Moodle 4.0

Of bekijk de video hieronder waar Moodle UX Lead Candice Diemer de Engeltalige community een update geeft.

Mis je kans niet op een live demo en een update!

Speciaal voor de Nederlandstalige community heeft Candice Diemer een gaatje in haar agenda gevonden om op 16 maart a.s. de deelnemers van de MoodleMoot Benelux Online persoonlijk bij te praten.

Meld je aan voor de MoodleMoot Benelux Online, om zo jouw kans om persoonlijke feedback te geven niet te missen!