We hadden Moodle 3.6 iets eerder verwacht, maar voor alle mooie en nieuwe ontwikkelingen was iets meer tijd nodig. Op 3 december jl. was het dan toch echt zo ver. Persoonlijk ben ik heel blij met wat ze gedaan hebben. Ben ook wel heel benieuwd wat jij ervan vindt. Dus reageer gerust onder deze blog of via mijn Moodle omgeving.Hoe je hier toegang tot krijgt lees je ook in deze blog. 

Wat is nieuw in Moodle 3.6?

Om Moodle te optimaliseren zijn er meerdere aanpassing doorgevoerd. Ik heb deze hieronder zo overzichtelijk mogelijk in kaart proberen te brengen. Doe er je voordeel mee en zorg voor een nog handigere en efficiëntere inzet van Moodle.

Cursusoverzicht

Wat het cursusoverzicht betreft zijn er meerdere wijzigingen doorgevoerd. Hieronder een korte opsomming:

  1. De Tijdlijn en het cursusoverzicht zijn uit elkaar gehaald! (ja, echt waar!)
  2. In het Cursusoverzicht zijn filters toegevoegd.
  3. Je ziet niet meer die twee lelijke blokken maar overzichtelijke rij.
  4. Je kunt zelf kiezen of je kaartjes wil zien (zoals hieronder) of de lijst zoals deze was.
  5. Er is de mogelijkheid om te sorteren op titel of op laatst geopend.
  6. En ja, je ziet het goed… je kunt cursussen favoriet maken óf zelfs verbergen!
Moodel36_cursusoverzicht_nieuw

Berichtensysteem

Ook het berichtensysteem heeft een paaraanpassingen ondergaan, waardoor dit een stuk gebruiksvriendelijker is geworden

In-/uitschakelen berichtensysteem

Ik ken genoeg organisaties die vanwege privacy redenen het berichtensysteem uitgeschakeld hebben. Het is niet wenselijk als je gebruikers van elkaar gescheiden wilt houden in diverse cursussen, dat ze elkaar toch kunnen vinden door te zoeken in de contactenlijst van het berichtensysteem. Nou vanaf Moodle 3.6 is dit dus opgelost. 

Daar is het standaard zo ingesteld dat gebruikers elkaar NIET kunnen vinden via het berichtensysteem. Wil je dit wel als organisatie, dan is het dus een bewuste keuze.

Moodle_36_berichten_sturen_over_site

Groepsberichten

Moodle36_groepsberichten

Het is namelijk nu ook mogelijk om groepsberichten te sturen naar iedereen binnen de cursusgroep. Ook de navigatie is veranderd. Je gaat niet meer naar een volledig scherm, maar zodra je op het berichtenicoontje klikt, klapt het menu voor je open. Uiteraard blijft het als docent mogelijk om een cursist een berichtje te sturen wanneer deze heeft aanstaan “alleen mijn contacten”.

Persoonlijke instellingen

Moodle36_berichtinstellingen

Jouw instellingen zijn nu overzichtelijker en snel zelf te bepalen.

Overige items

  1. Next cloud Integratie: een open source oplossing voor het delen van bestanden voor particulieren en ondernemers. Je kunt het vergelijken met Dropbox, GoogleDrive of Microsoft One Drive. https://youtu.be/8uCQQ9O3fts
  2. Aanvullende privacy (AVG) instellingen zoals verplicht een optionele verklaringen. Waarbij een optionele verklaring door gebruikers ookgeweigerd mag worden. Nieuwe opties zijn ook het in bulk beheren en verwijderenvan data verzoeken en een beter leesbare versie van gedownloade dataverzoeken(bijv. een export van al jouw persoonlijke data). https://youtu.be/4qBoOP7W1iQ
  3. Bij het gebruik van Moodle badges kun je deze nu een versie meegeven, taal specifiek maken of linken aan competenties. https://youtu.be/2HMprIQSSw0
  4. Docenten kunnen nu audio en/of video feedback geven in de opdrachtmodule. https://youtu.be/fPfQg2IhAfY
  5. Als laatste is Moodle aan het experimenteren om cursussen, categorie of secties in een cursus te “bevriezen” waardoor gebruikers wel toegang kunnen krijgen maar hun acties niet bewaard worden.

Jouw invloed op Moodle

De aanpassingen die Moodle gedaan heeft in 3.6 in het cursusoverzicht laten dus zien dat jouw input van belang is voor een beter Moodle. 

Mocht jij dus nog input en/of ideeën hebben over verbeteringen in Moodle? Dan nodig ik je graag uit om jouw idee te plaatsen in de ideeënbus op mijn eigen Moodle omgeving. Een account kost je niets – behalve de tijd om het aan te maken. Je wordt direct aangemeld in de cursus met een geavanceerde forummodule. Je kunt zelf kiezen of je anoniem of open post. Het idee met de meeste likes wordt door mij voorgelegd bij de Moodle User Association of neem ik mee als input als ik hierom gevraagd wordt door bijvoorbeeld het Hoofdkantoor. Wil jij dus ook invloed hebben op de Moodle standaard? Maak dan vlug een account aan op mijn Moodle omgeving en deel jouw idee of suggestie. Wie weet!

Hopelijk ben jij net zo enthousiast over de mooie ontwikkelingen als ik. Ik kijk in ieder geval uit naar de volgende stappen van Moodle en hou je hiervan zeker op de hoogte!