In de afgelopen jaren heb ik regelmatig geschreven over de mogelijkheid om je Moodle LMS content met behulp van LTI te tonen in andere LMS systemen. Ben je nog niet bekend met de term LTI? Dan raad ik je aan om mijn blog Publiceer content met LTI 1.3 eerst even te lezen.
We zijn nu bijna een jaar verder met LTI 1.3 en ik zie steeds meer connecties met andere LMS systemen draaien op deze versie. Toch loopt dit niet altijd naar verwachting. Want net zoals elke andere koppeling die er ligt, is het belangrijk dat op technisch gebied de systemen op elkaar afgestemd zijn.
Maar LTI 1.3 is toch een open standaard?
Jazeker! LTI 1.3 is een open standaard van IMS Global. En op hun website vinden ontwikkelaars informatie over de werking van deze standaard. Maar net zoals met alle types van ontwikkeling die wij meemaken, bestaat de kans dat een ontwikkelaar de context net anders ‘vertaalt’ vanuit hun systeem dan wat het andere systeem verwacht.
Veel gestelde vragen bij uitleveren van LTI 1.3 content met Moodle LMS
Wie kan de authenticatie van de tool inregelen?
Het configureren van de authenticatie kan alleen door sitebeheerders worden gedaan. Dit is niet geheel onlogisch, want hier zit namelijk wel een technische uitdaging. In dit proces delen de twee LMS-beheerders gegevens met elkaar. Aan de Moodle-kant gaat dit dan om een tool URL, initieer login URL, JWKS-URL en deeplink URL. En van de andere beheerder krijg je vervolgens de details over het platform zelf, die jij als sitebeheerder goed in Moodle moet zetten.
De grootste uitdagingen die wij ervaren zijn de benamingen die hier worden gebruikt. Deze komen vaak niet met met elkaar overeen.
Wist je dat klanten van LT&C gebruik kunnen maken van een praktisch overzicht?
Onze tips:
- Vraag je leverancier om scherm te delen. Op deze manier kun je sneller zien wat er verkeerd gaat en daar direct op schakelen. Zo’n sessie hoeft helemaal niet lang te duren. In 15-30 minuten ben je klaar. En uiteindelijk scheelt het veel frustraties en mailtjes die op en neer gaan.
- Ben transparant naar je klant en vraag hun dat ook te zijn. Als je nog nooit eerder een LTI 1.3 koppeling opgezet met deze partij, vraag dan of zij al wel ervaring hebben met Moodle en LTI 1.3. Zo niet? Hou er dan rekening mee dat er mogelijk vertraging in het proces is omdat je te maken krijgt met technische uitdagingen. Door deze verwachtingen naar elkaar uit te spreken, kun je de verwachtingen naar de klant beter managen.
Het deployment-ID
Over het deployment-ID bestaan de nodige misvattingen. Het belangrijkste hierin is dat dit ID moet komen van het andere LMS-systeem. Het kan dus goed zijn dat de details van het platform voor meerdere organisaties hetzelfde is, omdat ze dezelfde LMS-leverancier gebruiken. Dit is uiteraard heel gunstig bij je configuratie. Hier wordt wel voor elke organisatie een apart deployment-ID gebruikt. Dit ID kan alleen dor een sitebeheerder worden toegevoegd.
Sommige LMS-systemen, bijvoorbeeld Skilsstown, gebruiken je course custom parameter als deployement-ID.
Hou er dus rekening mee dat als je meerdere cursussen hebt, je elke custom parameter moet toevoegen.
Cursus uitleveren: custom parameter hoe zit dit nu?
Het uitleveren van een cursus is vervolgens iets wat je als contentmaker/docent of trainer zelf kan doen. Dit werkt niet heel veel anders dan je al gewend was, maar er zijn wel een aantal aandachtspuntjes:
- Selecteer bij je LTI-versie LTI Advantages
- Selecteer bij Leraar en Leerling start eerst in de inrichtingsmodus de gewenste modus.
Met deze LTI-versie is het namelijk mogelijk een manueel account te koppelen aan een LTI-account. Over het algemeen wordt de Alleen nieuwe account prompt gebruikt. - Gebruikerssynchronisatie: vraag altijd na bij de leverancier of ze hier gebruik van maken. Maken ze hier géén gebruik van zet deze dan op nee!
En dan… voorheen kreeg je een link die je moest delen. Nu deel je de waarde die staat in aangepaste eigenschap. De start-URL is vaak niet nodig, omdat dit dezelfde link is als de ToolURL die je al eerder hebt aangeleverd.
Let op: Niet elke LMS heeft net zoals Moodle een veld waarin ze de hele regel 1 op 1 kunnen inzetten. Bij sommige LMS-leveranciers moet deze waarde in twee delen neergezet worden. In deze situaties geldt (op basis van bovenstaande voorbeeld):
Key (of sleutel) | id |
Waarde (of Value) | 4b5ebfc7-50fc-445b-a424-5a9177ad02b3. |
Wist je dat…
LT&C succesvolle LTI 1.3 koppelingen heeft opgezet met de onderstaande partijen?
- Capp
- Skillstown
- Plusport
- Pynter
En dat LT&C met ondersteuning van De LTI Fabriek kleine organisaties op weg helpt om op een gemakkelijke manier hun content beschikbaar te maken in andere LMS-systemen?