Starten met Moodle kan enorm overweldigend zijn. Niet alleen vanwege alles wat je technisch moet inregelen, maar ook om de installatie zelf goed te laten afstemmen op je wensen én je weg te leren kennen als trainer.

Starten met Moodle begint met…

Als je gaat starten met Moodle begint het uiteraard allemaal met een Moodle installatie. De Moodle LMS software is vrijblijvend en gratis te downloaden van de Moodle site. Je kan de software lokaal draaien, maar het meest gebruikelijk is om de software te hosten.

In Nederland zijn er verschillende hostingpartijen die je kan gebruiken. Als je zelf handig bent op een server zal je snel geneigd zijn om ergens een eigen server af te nemen. Maar vergis je niet, want bij de hosting van Moodle komt echt wel wat kijken.

Als je rustig wil starten, dan adviseren wij om gebruik te maken van een hostingpartij die weet wat er bij Moodle komt kijken. Vaak hebben zij hun servers geoptimaliseerd voor Moodle zodat je (bijna) geen storingen ervaart, en ontzorgd wordt bij het hosten en beheren van Moodle en de server tegen een goede prijs.

Weet je nog niet zeker of je wel met Moodle wilt starten? Maak dan een gratis site aan op de Moodlecloud omgeving. Zo kun je gemakkelijk ervaren hoe het is om te werken met Moodle. Let op: dit is maar voor een maximaal aantal dagen, daarna ga je betalen voor de dienstverlening!

De stappen naar een veilige en intuïtieve Moodle leeromgeving

Een gevleugelde uitspraak bij LT&C is: er leiden veel wegen naar een goede Moodle leeromgeving. Niet elke organisatie heeft dezelfde wensen en verwachtingen als het gaat om een veilige en intuïtieve leeromgeving.

Als je start met Moodle moet je je vooral realiseren dat je Moodle “out-of-the-box” ontvangt. Het is een standaard installatie, met een hoop toeters en bellen erop. En niet al die toeters en bellen heb je nodig of zijn zelfs gewenst. Het kan ook zijn dat jouw wensen andere toeters en bellen vragen.

Het fijnste om te weten is dat Moodle dusdanig out-of-the-box is, dat die extra toeters en bellen er vaak snel op te zetten zijn. Uiteraard ligt een en ander aan je eigen wensen en verwachtingen, maar een goede Moodle specialist is in staat om je on-the-fly te kunnen vertellen wat wel of juist niet (direct) kan.

Ga je aan de slag met Moodle, denk vooraf goed na over het onderstaande:

  • Dat je werkt op een online omgeving, waarin je persoonlijke data gaat verzamelen en bewaren van je cursisten.
  • Dat er mensen zijn die al jaren kennis van en ervaring met Moodle hebben opgedaan en daardoor al heel veel weten over de do’s en don’ts.
  • Dat de stelregel is dat de Moodle software het beste draait op een Linux server.
  • Dat techniek ondergeschikt moet zijn aan het geven van online, blended of hybride lessen.
  • Dat in de Moodle wereld eigenlijk het antwoord “Nee dit kan niet” niet mogelijk is – maar je wel moet realiseren dat hier vaak ook andere kosten bij komen kijken bij het onderhouden.
  • Dat Moodle als Open Source Software systeem een goede en gedegen reputatie heeft als het gaat om veiligheid en omgaan met bugs, maar dat je als organisatie hier ook zelf het een en ander in de hand hebt.

Veel gestelde vragen bij het starten van Moodle

Inmiddels heb ik de nodige Moodle leeromgevingen mogen implementeren. Wanneer ik de standaard installatie oplever en vervolgens met de klant aan de slag ga, gaan we vaak door de onderstaande vragen heen:

  • Hoe wil je dat je Moodle installatie eruit ziet?
  • Hoe wil je dat de cursisten toegang krijgen tot de leeromgeving?
  • Wil je berichten vanuit Moodle sturen? En zo ja, wat voor berichten verwacht je dan?
  • Hoe zorgen we ervoor dat Moodle voldoet aan het AVG/Privacy beleid van je organisatie?
  • Welke medewerkers gaan werken met Moodle en welke trainingen zijn er nodig?
  • Zijn er koppelingen nodig met externe systemen voor bijvoorbeeld het authenticeren of om content te ontsluiten?

Het zijn vooral praktische vragen, maar zeker goed om als organisatie al over na te denken voor je begint met Moodle. Doe je dit niet en ga je zonder hulp aan de slag, dan zal je zien dat je de organisatie onnodig gaat belasten met administratief werk. Bespreek je wensen altijd even met een specialist, want vaak zie je dan dat de nodige efficiënte slagen worden gemaakt.

Het ontwikkelen en inrichten van een cursus

Maar met een installatie en een goede inrichting ben je er nog niet. Want uiteindelijk gaat het om de leercontent. Ook hier geldt weer dat als je met Moodle wilt starten, je vooraf goed moet nadenken over welke leercontent je wil gaan aanbieden. Maar ook hoe.

Ik zei eerder al dat techniek ondergeschikt is aan het leren. Maar dat neemt niet weg dat het belangrijk is om te weten wat je leersysteem aan mogelijkheden heeft.

Een standaard Moodle leeromgeving komt met basis functionaliteiten zoals fora, SCORM, LTI, opdrachten, toetsing, bestand(en) uploaden, webteksten, afbeeldingen, video etc. Als je gaat naar de demo omgeving van Moodle zelf, krijg je een aardige indruk wat er allemaal mogelijk is in een standaard Moodle installatie.

Twijfel je of jouw leercontent in Moodle kan? Neem dan altijd even contact op met een Moodle specialist. Want naast de standaard opties, zijn er ook nog tal van plugins (add-ons) die hierbij kunnen helpen.

Het aanbieden van je leercontent

Je hebt je Moodle installatie, daar staat al je leercontent in. En nu…

Ik zie organisaties die denken dat ze hun Moodle leeromgeving makkelijk kunnen ombouwen naar een marketingkanaal. Maar helaas, Moodle biedt niet de mogelijkheden op gebied van (online) marketing die je bijvoorbeeld ziet bij WordPress.

Wat wel kan is Moodle koppelen aan software die wel geschikt is voor (online) marketing. Maar marketing is niet het enige wat erbij komt kijken. Vergis je vooral niet in wat er komt kijken bij inregelen en opzetten van de cursusadministratie.

Het is vast nog wel leuk om 10-20 accounts in de maand te moeten aanmaken en ze te koppelen aan de juiste cursus. Maar als dit er 10 per dag worden, dan wordt het al snel een grote belasting voor de organisatie. En dan is het fijn als je Moodle leeromgeving gekoppeld hebt met je cursusadministratie systeem.

Inmiddels heb ik diverse soorten koppelingen voorbij zien komen en weet ik waar vaak de haken en ogen zitten met diverse programma’s. Maar het mooiste vind ik toch wel dat juist de flexibiliteit van Moodle vaak de oplossing biedt als het gaat om de haken en ogen.

Als je meer wilt weten over het koppelen van Moodle aan cursusadministratie systemen of websites zoals WordPress, neem dan zeker even contact met ons op!

Je hebt me overtuigd, een leeromgeving komt er niet vanzelf

Ja, er komt zeker wel het een en ander bij kijken. Maar zoals ik ook aangaf, hoef je er zeker niet helemaal alleen voor te staan. Hieronder een aantal tips.

Moodle vragen en praktijkcases

Moodle.org is de voornaamste plek waar je veel informatie/documentatie kunt vinden over het gebruik van Moodle. Daarnaast kun je met een account toegang krijgen tot diverse Moodle fora waar je vragen kunt stellen en de community voor je klaar staat om je op weg te helpen. Hoewel veel in het Engels gebeurt, is er ook een actieve Nederlandstalige community.

Moodle trainingen

Er zijn verschillende organisaties die Moodle trainingen bieden. Maar als Engels voor jou geen probleem is, adviseren we je echt een kijkje te nemen op de Moodle Academie. Hier vind je diverse cursussen en webinars over het gebruik van Moodle.

Moodle specialisten

Het kan zijn dat je in je zoektocht stuit op een Moodle partner. Moodle partners zijn vaak grotere organisaties, die een overeenkomst hebben met Moodle Hoofdkantoor in Perth om Moodle diensten te mogen aan te bieden. Zij doen hiervoor een jaarlijkse afdracht aan Moodle hoofdkantoor, en krijgen toegang tot “in-site” informatie.

Maar er zijn in Nederland en over de grens ook partijen die zich bezighouden met Moodle én onafhankelijk zijn van Moodle hoofdkantoor. Vaak zijn ze té klein om als Moodle Partner gekwalificeerd te worden of zijn er al te veel Moodle partners in een regio waardoor ze geen kans maken.

Deze partijen zijn vaak net zo goed, dan wel beter, als prettige samenwerkingspartner vanwege hun kleinschaligheid. Zeker de partijen die nauw betrokken zijn bij de community, hebben toegang tot dezelfde in-site informatie als Moodle partners. Je ziet deze partijen vaak terug op fora, als tester, vertaler of lid van de internationale vereniging of zelfs als ontwikkelaar van aanpassingen in de Moodle bron code of plugins.

Maar let wel goed op, er zijn ook genoeg partijen die je vertellen dat ze (wel) bekend zijn met Moodle, maar daarmee nog geen specialisten zijn. Hoe haal je ze eruit? In mijn ogen begint dit met een gedegen onderzoek om te zien of je ze tegenkomt in de Moodle community bijvoorbeeld op fora. En zo ja, hoe vaak dit is dan wel de vragen die ze stellen of de manier van beantwoorden. Maar wellicht nog het beste is om met ze een kennismakingsgesprek aan te gaan, waar je ze onder andere vraagt naar hun parate Moodle kennis bijvoorbeeld naar de nieuwste versie.


Wil je weten over hoe mijn organisatie omgaat met Moodle als Open Source, onze ervaring of hoe we jou kunnen helpen? Klik dan op een van de onderstaande knoppen.