journalDe Moodle Journal activiteit verdween in Moodle 2.0 uit de core, maar nu is deze activiteit alsnog beschikbaar gesteld als plugin vanaf Moodle 2.7 op Moodle.org. Op zich is het niet raar dat deze activiteit eruit gehaald is, omdat een groot gedeelte van de functionaliteiten overgenomen -en uitgebreid is door de Activiteit: Opdracht.

De Moodle Journal activiteit is simpel, en juist door deze simpliciteit kan het – mits goed gebruikt natuurlijk – een aanwinst zijn voor menige docenten/trainers. Het idee achter de activiteit is 1 simpele vraag te stellen aan de cursist, en 1:1 feedback naar een docent/trainer zonder dat andere cursisten dit meekrijgen. Als je Moodle een beetje kent dan weet je dat je dit prima kunt ondervangen met bijvoorbeeld de Wiki, Opdracht en/of Feedback module. Natuurlijk helemaal afhankelijk van jouw specifieke vraag -en doelstelling.

De Moodle Journal zou ook een prima manier zijn om een blog, logboek of een stukje zelfreflectie van een cursist. De Wiki module is hier natuurlijk ook geschikt voor, maar voor vele vraagt het toch wel iets.

Er zitten natuurlijk ook nadelen aan deze activiteit. Namelijk doordat het simpel is kun je bijvoorbeeld geen plaatjes óf bestanden meesturen. Een cursist ziet nog wel een werkbalk van TinyMce of Atto, maar een trainer/docent al weer niet.

Maar al bij al, zie ik het toch als een simpele maar doelgerichte plugin waar ik – zonder al te veel problemen – cursisten 1:1 hun feedback op een vraag kan geven zónder dat andere hier inzage in hebben. En de docent op toch wel praktische wijze een overzicht kan krijgen.

lampHeb jij tips en/of ervaringen met deze plugin? Deel deze dan door te reageren!

 

How-to-video van deze activiteit: