In deze blog een terugblik op de MoodleMoot Benelux 2022 van 15 maart jl bij Van der Valk in Tilburg.

Vroeg uit de veren…

Om half zeven ging de wekker al. Wat was ik blij dat ik de avond ervoor al naar Tilburg was gegaan!

Na een vlug ontbijt stond ik om net iets over 7 klaar bij de zalen van der Valk. Samen met de locatie begon ik met het klaarzetten van de laatste dingen zodat alles klaar staat voor de sponsoren en de deelnemers van de MoodleMoot Benelux.

De avond ervoor hadden we de grens van 140 personen bereikt, stiekem zijn dat toch een hele hoop badges om klaar te leggen.

Terugkijkend waren er toch wel spannend momenten

Het meest spannende van de dag vond ik toch wel de Zoom sessies die we gepland hadden staan. Want hoe gaan we dat doen tijdens het vragenrondje? Gelukkig was een van onze buitenlandse sprekers, Jessica Gramp van de Moodle Academy, bereid een testronde te doen om 8 uur ’s ochtends. Zo waren we voor het openen van het programma helemaal klaar.

Terwijl de sponsoren de laatste dingetjes aan het regelen waren, druppelden zo tegen een uur of negen de eerste deelnemers binnen. Zij werden hartelijk ontvangen door mijn dochter Iris en Ine van Bussel.

Met de deelnemers aan een kopje koffie of thee, hielp mijn man mee bij het opvangen van de sprekers. En al snel zag je dat de andere commissieleden, Peter Haasdijk – Sebastian Berm – Kathrien Bernaerts en Arnout Vree een rol voor zichzelf in de dag organisatie, zodat vele handen licht werk maakten.

Als ik terugkijk op de MoodleMoot dan moet ik wel eerlijk zijn dat als je niet gewend bent voor een groot publiek te spreken, het openingsmoment toch altijd wel spannend blijft. Om half 10 opende ik dan – gelukkig niet met al te veel zenuwen – de derde editie van de MoodleMoot Benelux.

ABC Leermethodiek en wat is nieuw in Moodle™ 4.0

Het programma werd afgetrapt door Ele Holvoet van de Hogeschool Vives. Zij nam de deelnemers mee in de opzet van ABC Leermethodiek. Een methodiek die veel wordt toegepast bij blended learning. Om het voor de aanwezigen handen en voeten te geven in Moodle™, sloot later Jessica Gramp van Moodle Academy aan met haar verhaal.

Als jij meer wil weten deze methodiek, neem dan een kijkje op de website van London Universiteit en/of volg de cursus ABC Learning Design op Moodle Academy.

Een MoodleMoot is wat mij betreft géén MoodleMoot zonder een presentatie van Moodle Hoofdkantoor over een nieuwe Moodle versie. Als organisator ben je dan ook heel blij als Moodle hoofdkantoor toezegt dat het hoofd van Moodle LMS, Sander Bangma, deze gaat verzorgen. Tijdens Sanders presentatie kregen de deelnemers niet alleen te horen wat nieuw was in Moodle 4.0, maar ook wat op de roadmap staat voor Moodle 4.1

Een MoodleMoot is kan niet zonder verschillende sessies

Na de drie keynotes ging de groep van uit elkaar. Ieder zocht zijn eigen sessie op om daar meer te weten te komen over de mogelijkheden van Moodle™.

Een groep ging met Bas Brands van Moodle™ hoofdkantoor mee om meer te leren over hoe je het uiterlijk van je eigen Moodle site kunt aanpassen. Een andere groep ging zich bezighouden met competentie framework en leerpaden in Moodle. Terwijl een groepje van zo’n 20 personen ging luisteren naar de sessies van onze goudsponsoren WooClap en ReadSpeaker.

Toen was het tijd voor de lunch

De lunch op zichzelf was al naar tevredenheid van onze deelnemers. Iedereen werd van harte welkom geheten in het restaurant van Van der Valk waar voor iedereen wel iets te vinden was.

Toen de lunch erop zat ging de groep weer verder met de sessie onderdelen. En uit de enquête komt precies hetgeen waar wij als organisatie naar hadden gestreefd: een programma met gevarieerde onderwerpen met praktijkervaringen en voorbeelden. Uiteraard is het altijd een wikken en wegen als organisatie: welke presentaties neem je op in het programma en hoe groot mag de rol van sponsoren zijn in deze sessies? Het is dan ook fijn om terug te zien dat deelnemers bevestigen dat wij hierin de juiste keuzes gemaakt hebben.

De presentaties die er wat mij betreft echt uitsprongen in de middag waren:

  • Escaperooms van Renske de Beijer van Hogeschool Inholland.
  • Moodlelaars aan het woord over hun favoriete plugins.
  • 7 stappen om de toegankelijkheid in je Moodle cursus te verbeteren van onze goud sponsor Brickfield Education Labs.
  • De inspiratiesessie ‘It’s just Moodle’ van Tim Garré

Uiteraard waren alle andere sessies en sprekers net zo goed en interessant, maar dit is toch wel het lijstje waar ik mee naar huis ging.

Afsluiten met een dubbel gevoel als MoodleMoot organisator

De afsluiting werd verzorgd door de mede-oprichter en bestuurslid Arnout Vree. Waar uiteraard alle sponsoren, sprekers en commissieleden hartelijk bedankt werden voor hun bijdrage.

Als voorzitter van de Stichting Mnet Benelux keek ik dit jaar met een dubbel gevoel naar de afsluiting. In december 2019 startte mijn voorzitterschap waar we één doel hadden gesteld: elk jaar een Nederlandstalige MoodleMoot te organiseren voor Nederland en Vlaanderen.

Na twee succesvolle Online MoodleMoots, was het nu eindelijk tijd voor een fysieke MoodleMoot. Maar wat velen niet wisten, was dat dit ook de laatste MoodleMoot zou zijn waar ik betrokken was bij de organisatie.

Ik heb het de afgelopen drie jaar met heel veel plezier en energie gedaan. Maar het is tijd om het stokje over te dragen aan een andere groep. Na een gesprek hierover met Arnout namen we als bestuur de beslissing om de Stichting Mnet Benelux na deze MoodleMoot te gaan opheffen en de organisatie hiervan over te dragen aan Moodle Premium Partner Avetica B.V.

Uiteraard zal ik niet helemaal uit beeld verdwijnen als het gaat om de MoodleMoot, maar dan wel in minder intensieve betrokkenheid dan het nu was. Ik wens Arnout en het team van Avetica B.V. heel veel succes en vooral veel plezier bij het organiseren van de MoodleMoot 2023.