Online_Leren_implementeren_in _je_organisatieHet heeft even geduurd voordat ik weer een blog schreef. En in tegenstelling tot mijn eerdere blogs, ga ik het vandaag eens niet hebben over wat je allemaal kunt met Moodle als faciliterend tool voor Online Leren. Het onderwerp van vandaag is wel iets waar ik dagelijks mee bezig ben, namelijk het Online Leren implementeren in je organisatie.

Wikipedia geeft de volgende omschrijving van het woord implementatie.

 

Implementatie (van het Latijnse werkwoord implére, ‘invullen’ of ‘vervullen’) is de invoering van een nieuw systeem, plan, idee, model, ontwerp, standaard of beleid in een organisatie.

Het liefst vermijden we het woord implementatie, omdat het in de afgelopen jaren vaak geassocieerd wordt met lange trajecten, waar kosten oplopen en nauwelijks te handhaven zijn. De vraag is dan ook hoe je als organisatie kunt waken dat het implementeren van online leren in je organisatie niet uitloopt tot een drama project?

Hier een aantal tips:

  1. Zorg voor een software tool die voldoende flexibiliteit biedt om mee te bewegen met de toekomst. De technologie gaat – op dit moment- sneller dan de didactische ontwikkelingen, maar je wil vooral niet over een aantal jaren tot de conclusie komen dat je toch naar een ander systeem moet overstappen om dat het huidige niet voldoet.
  2. Realiseer je dat het niet alleen het invoeren van een systeem is, maar ook het invoeren van een plan, idee, model, ontwerp, standaard én beleid in de organisatie. Het is een andere manier van werken én denken.
  3. Manage vanaf het begin de verwachtingen en veranderingen in de organisatie. Hou dus rekening met aanpassingen in managementbeleid, nieuwe technologie, en de onrust en vragen die ontstaan in een organisatie.
  4. Zorg niet alleen voor voldoende ondersteuning tijdens de implementatie, maar ook voor nazorg aan medewerkers na implementatie (zie ook punt 3: manage van verwachtingen en veranderingen).
  5. Werk op een planmatige wijze. Verdeel je implementatie in duidelijke en behapbare stukken met vooraf vastgestelde looptermijnen. Start geen nieuw onderdeel van de implementatie, voordat het andere succesvol en/of tevredenheid van organisatie is afgerond. Is dit niet het geval, zorg dan dat je met een duidelijk plan komt om de ontbrekende delen toch op te leveren zonder dat het de voortgang van het project al te veel vertraagd.