Net als in elke nieuwe versie van Moodle kunnen we ook in Moodle LMS 4.4 weer kleine en grote veranderingen vinden. Het is echt onmogelijk om elke aanpassing door te nemen, maar we nemen je graag mee in de belangrijkste veranderingen.

Veranderingen op de cursuspagina

In de vorige versies van Moodle LMS zagen we al veranderingen op de cursuspagina. Bij de bestaande Moodle LMS gebruikers werden deze veranderingen niet altijd positief ontvangen, omdat het steeds weer wennen is. Toch maken ze stuk voor stuk onderdeel uit van een groter plaatje waarin verbetering van de gebruikerservaring van studenten en docenten centraal staat.

Wat het extra verwarrend maakt, is dat deze veranderingen mogelijk niet voor jouw omgeving gelden. Dit is afhankelijk van het thema en cursusformat dat je gebruikt en uiteraard ook in hoeverre de ontwikkelaars hiervan de veranderingen van Moodle Pty Ltd volgen.

Activiteit kaarten vs. sectie kaarten

Kaarten is wellicht niet de beste vertaling. In het Engels is ‘Cards’ de term die gebruikt wordt voor de ‘omranding’ die je in Moodle LMS 4.3 ziet om de activiteit. In de nieuwste versie zit deze omranding om de sectie. Dit geeft een rustiger beeld.

Maar als je goed kijkt zie je ook nog andere verschillen, zoals de activiteit iconen en titel van de sectie.

Een sectie per pagina

Als je bekend bent met het Moodle Onderwerpformat dat weet je vast dat je een optie hebt om één sectie per pagina te tonen. Waar je deelnemer in Moodle LMS 4.3 op de titel moest klikken om deze pagina te open. Is er nu een handig pijltje toe te voegen, die met een ‘muisover’ meteen laat zien wat hier van de bedoeling is. Beweeg de balk maar van links naar recht om het verschil te zien!

En voor mij als docent… welke veranderingen staan mij te wachten op de cursuspagina in Moodle LMS 4.4 ?

Om te voorkomen dat dit een lange post wordt met afbeeldingen, heb ik de veranderingen samengevat.

De nieuwe activiteiticoontjes in Moodle LMS 4.4

Je zag het hierboven al. Moodle LMS 4.4 heeft nieuwe activiteit icoontjes. Naast dat ze vernieuwd zijn waardoor ze nog beter passen in de toegankelijkheidseisen, zijn ze ook een stuk kleiner en compacter gemaakt. Nu kunnen we blijven discussiëren over de klein en vorm, maar mijn inziens is dit al een stuk beter dan ze in Moodle 4.1 introduceerden.

Mocht je nu nog steeds niet blij worden van deze icoontjes. Neem dan eens contact op met sales@ltnc.nl voor het cursusformat VSF waar je per activiteit op activiteit, cursus, categorie of systeemniveau je eigen afbeeldingen kan bepalen.

Moodle LMS 4.4 - mime afbeeldingen

Als je nieuw bent in Moodle LMS was dit je niet opgevallen, maar het was voor mij wel even een zucht momentje toen ik zag dat ze de ‘speciale’ icoontjes voor de verschillende bestandstypen niet meer hadden. Gelukkig zijn ze niet alleen weer terug in Moodle LMS 4.4, maar zien ze er ook nog stukken beter uit!

Vraagtype: ordenen!

Voor sommigen is het helemaal nieuw, terwijl anderen al jaren werken met het favoriete vraagtype plugin ‘Ordenen’. Dankzij de Moodle User Association (MUA) kun jij nu ook zonder plugin je lerende laten oefenen met het op volgorde zetten van afbeeldingen, cijfers en woorden. Ben jij benieuwd hoe dit werkt? Tijdens de QA (kwaliteitstesten) van Moodle Pty Ltd, testte ik deze module en deelde ik de video in de MUA gemeenschap. Je vindt de video op het LT&C YouTube kanaal.

Welke verbeteringen zijn er nog meer in Moodle LMS 4.4?

Je dacht vast dat wel al aan het einde waren gekomen. Maar nee, echt nog niet. Laten we snel even verder kijken.

Rapportages

In Moodle LMS 4.1 werd het voor het eerst mogelijk om maatwerkrapportages te maken zonder hulp van add-ons. In elke nieuwe versie zien we weer nieuwe bronnen. In Moodle LMS 4.4 kun je:

  • Een rapportage maken om bijvoorbeeld te zien welke gebruikers een rol hebben op categorie niveau of docent zijn in een cursus.
  • Kun je een rapportage maken grote cursus backups te traceren, inclusief filter op bestandsgrootte.
  • De standaard rapportage thema’s vinden, wat ontzettend handig is als je leeromgeving werkt met meerdere thema’s.

Gebruikerslijst

Het mooie van deze nieuwe module is dat er een herkenbaarheid komt op andere plekken. Zo zie je de filteroptie terug op de gebruikerspagina én kun je op deze pagina voortaan bulkacties uitvoeren, zoals: bevestigen, bericht sturen, verwijderen, wachtwoord wijziging forceren, 2FA resetten of aan een cohort toevoegen.

Filters, filters en nog eens filters!

Door het implementeren van de nieuwe filter methode kunnen we nu:

  1. Configuratiepagina makkelijker filter inclusief veranderingen op plugins bekijken.
  2. In de cursus filteren op uitgegeven badges.

Waar kan ik nu mijn thema instellingen aanpassen?

Dit fenomeen zien we steeds vaker in Moodle versies, dat je instellingen ineens op een andere pagina of plek staan. Waar we eerst onder uiterlijk thema’s een apart kopje hadden, doe je nu thema aanpassingen door te klikken op thema’s en vervolgens op het radertje om te bewerken. Als je bekend bent met WordPress dan zal deze pagina je niet onbekend aanvoelen!

Gebruikerstours

Als je nog niet werkt met deze functie dan raad ik je echt aan om ermee te beginnen! Vanuit LT&C zijn wij druk bezig om gebruikerstours te maken voor diverse activiteiten en bronnen, zodat we niet alleen lerende maar ook docerende nog beter op weg kunnen helpen. Wij zijn dan ook erg blij mee dat we dadelijk kunnen aangeven of een gebruikerstour doorloopt tot het gesloten wordt of elke keer als de gebruiker op de pagina of activiteit terechtkomt.

Meldingen standaard aan bij Moodle LMS 4.4

Als je een nieuwe Moodle LMS 4.4 installatie neerzet zal de optie ‘Meldingen’ voortaan standaard aanstaan. Dit vraagt dus wel extra aandacht bij je implementatietraject, omdat je niet wil hebben dat je lerende en docerende ‘belaagd’ worden met onnodige of dubbele notificaties.

Daarom is het ook goed om te weten dat je bij een upgrade de volgende extra meldingen hebt:

  • Notificatie voor sitebeheerders als taken niet lopen.
  • Lang gevraagd: cursus bericht bij manuele aanmeldingen.
  • Cursus bericht bij manuele aanmelding als een aanmelding afloopt.
  • Een melding wanneer de test beschikbaar komt (let op: dit werkt alleen als bij de test de beschikbaar op is ingesteld).

TinyMCE

Elke editie wordt tinymce weer beter. In deze versie zal TinyMCe de standaard webeditor gaat worden. Laten we eens kijken wat we in Moodle LMS 4.4 kunnen verwachten.

  1. De toegankelijkheidschecker is nu standaard toegevoegd.
  2. Sleep je afbeelding gemakkelijk vanaf je computer in plaats met de bestandzoeker te werken.
  3. Pas op een gemakkelijke manier de grote van je afbeelding aan.

En ja, er zijn nog veel meer nieuwe dingen in Moodle LMS 4.4

Meen je dit nu echt Gemma, is er nog meer?! Ja zeker! Met name de veranderingen in de activiteiten hebben we te danken aan de actieve Moodle LMS Community Ontwikkelaars. Laten we een snelle opsomming maken.

  • Forums:
    • Sitebeheerders kunnen nu het standaard aantal bijlagen en de inschrijfmodus van het mededelingenforum bepalen.
    • Docenten die werken met groepen kunnen nu met één druk op de knop een kopie van hun forumbericht maken voor alle groepen.
  • Berekende meerkeuze maak nu gebruik van HTML in de keuze opties.
  • Toets:
  • H5P:
    • Leraar beperkt heeft nu standaard het recht om pogingen te bekijken.
    • Sitebeheerders kunnen nu custom css stijlen toepassen op H5P contenttypes.
  • BigBlueButton: gratis tier hosting vraagt voortaan een registratie.
  • Chat & Onderzoek: zullen standaard uit staan bij nieuwe installaties. De chatmodule wordt steeds meer vervangen door ander mogelijkheden, zoals nieuwe Matrix integratie. De onderzoekactiviteit zal uiteindelijk beschikbaar worden op de Moodle Plugin Database.
  • 2FA Authenticatie: Deze module is recentelijk toegevoegd aan Moodle LMS. In Moodle LMS 4.4 kunnen sitebeheerders de SMS-authenticatiemethode toevoegen.
  • Loginpagina: sitebeheerders kunnen bepalen of gebruikers op de loginpagina het door hen ingevoerde wachtwoord kunnen bekijken.

Ik zal vast nog dingen zijn vergeten of hebben overgeslagen. Het is ook zo veel! Maar ik hoop in ieder geval dat ik je in dit blog een zo uitgebreid en overzichtelijk mogelijke weergave heb gegeven. Wil je meer weten? Of zou je graag jouw organisatie laten informeren over deze veranderingen door een Moodle Gecertificeerd Partner? Stuur dan een e-mail naar sales@ltnc.nl – we informeren je graag over de mogelijkheden!