Een dag in het leven van een functioneel beheerder

Fraude met certificaten komt helaas vaker voor dan je zou verwachten. In het laatste geval kon ik met een vluchtige blik op het certificaat, al snel zien dat de certificaatcode ontbrak. Dit was voor mij als beheerder in ieder geval al een teken dat er iets niet klopt, zeker als de naam van de cursist ook nog eens onbekend is.

Certificaat verificatecode Moodle™ Workplace screenshot

Met een certificaatcode kun je certificaat voorzien van een extra ‘waarborging’, waarmee je als beheerder – maar ook de organisatie zelf – het certificaat kan verifiëren om te zien of het ook echt hoort bij de betreffende gebruiker.


In het functioneel beheer team bespraken we naast de verificatiecode, of er nog andere manieren waren waarop we certificaat fraude konden voorkomen. We stelde ChatGPT de volgende vraag:  

Kun je fraude met certificaten in Moodle™ voorkomen?

Hoe graag we het ook zouden willen, het voorkomen van certificaat fraude is een complex en voortdurende uitdaging. Dit is niet alleen te danken aan de continue technologische ontwikkelingen, maar ook dat de manieren waarop dit kan steeds makkelijker te vinden zijn.

Nou dat bracht ons natuurlijk niet heel veel verder, maar gelukkig had ChatGPT ook een aantal tips die we vervolgens langs de mogelijkheden van Moodle LMS legde.

Vijf tips om fraude met certificaten in Moodle™ te verminderen.

 1. Maak gebruik van een verificatiecode.
 2. Gebruik je Custom Certificate? Zorg ervoor dat je hebt aangevinkt dat Wijzigingen en Kopiëren niet mogelijk zijn.

  Je kan ook afdrukken beperken, maar dit zorgt er ook voor dat iemand zijn certificaat NIET meer kan printen. De vraag is of je deze stap wilt nemen, het is uiteraard wel een extra beveiligingsmaatregel.
 3. Certificaat template
  • Wissel regelmatig van achtergrond.
  • Zorg ervoor dat bepaalde tekst delen over de achtergrond heel lopen.
 4. Worden de accounts in leeromgeving gemaakt door een derde systeem? Blokkeer (indien mogelijk) velden zoals voornaam / achternaam óf zorg ervoor dat ze hun profiel niet zelf kunnen aanpassen.
 5. Het bevorderen van bewustzijn over certificaatfraude onder werknemers, lerende en het publiek kan helpen om mensen alert te maken op mogelijke vervalsingen en de risico’s ervaar.

Check met de onderstaande query je Moodle™ LMS Custom Certificate beveiligingsinstellingen

Niemand heeft natuurlijk zin om per cursus de certificaat activiteit te controleren. Daarom schreven wij een handige query waarmee we vanuit de database konden controleren of er Custom Certificate activiteiten waren zonder beveiligingsopties.