Met H5P, dat staat voor HTML5, heb je als contentbouwer de mogelijkheid om interactieve leercontent te bouwen binnen je eigen leerplatform, zoals interactieve video’s, presentatie, spelletjes en vragen.

H5P om overzicht te creëren

Bij LT&C gebruiken wij H5P contenttypes met name als aanvulling op de Moodle standaard mogelijkheden om tekst, media en interacties te verwerken in bijvoorbeeld de Bron: Pagina of Bron: Boek functionaliteiten.

Maar we zien ook steeds vaker dat H5P in Moodle ingezet wordt als een alternatief voor het werken met E-learning Content Creating Programma’s zoals Storyline Articulate. Vaak wordt daarbij dan gebruik gemaakt van Coursepresentation, Columns of Interactive book.

Deze modules zijn uiteraard geweldig om te gebruiken. Ze hebben echter ook een aantal nadelen. En vooral bij Interactive Book en Columns krijgen wij dan de vraag hoe je beter overzicht maakt.

Met de nieuwe H5P module tabbladen wordt het nog makkelijker om je content overzichtelijk te maken.

Voordelen van H5P tabbladen

Bij het samenvoegen van grote hoeveelheden opleidingsmateriaal kan het geheel snel onoverzichtelijk worden. Om te voorkomen dat tekst en afbeeldingen als een berg informatie op je afkomen, is het raadzaam om deze te groeperen in logische hoofdstukken en een inhoudsopgave te maken. Zo kun je snel vinden wat je zoekt.

De H5P ‘Tabbladen’ biedt hierin grote voordelen. Het stelt een lerende in staat om eenvoudig te schakelen tussen verschillende onderwerpen, doordat deze zichtbaar zijn in een horizontale of verticale menubalk. Het H5P Tabbladen contenttype biedt maar liefst 32 opties, waaronder 27 H5P interacties en 5 extra selectiemogelijkheden zoals: tabel, tekst, afbeelding, links en video. Dit maakt het een veelzijdige tool die je helpt om overzichtelijk en gestructureerd lesmateriaal aan te bieden.

Tabbladen zou dus ook ideaal werken in je Moodle Pagina of Boek. En net zoals andere H5P interactie types kun je deze gemakkelijk embedden.

Screenshot van blog https://www.bedrijfsacademy.nl/interactie/h5p-tabbladen/

Goed om te weten

De H5P tabbladen zullen uiteindelijk toegevoegd worden aan de H5P hub, zodat je deze kan selecteren in de Moodle Inhoudsbank module. Wil je er toch alvast mee aan de slag? Ga dan naar https://www.bedrijfsacademy.nl/interactie/h5p-tabbladen/ , scrol naar beneden op de pagina tot net onder de interactie voorbeeld. En klik op de knop “Reuse/hergebruiken”. Je downloadt dan het voorbeeld van René Breedveld, dat je vervolgens kan uploaden in je H5P Inhoudsbank. Op ons YouTube kanaal vind je een video uitleg.

Wellicht zijn de onderstaande blogs ook interessant voor jouw?

Speciale dank aan: René Breedveld van de Bedrijfsacademy voor zijn inzet en betrokkenheid in de Nederlandstalige H5P Community.