Gebruikersbeheer in een standaard Moodle™ LMS is voor veel organisaties een handmatig proces. Dit proces wordt dan vaak ondersteund met een CSV upload.

Gelukkig ontdekken steeds meer organisaties het gemak waarmee je Moodle™ omgeving kan koppelen aan een externe applicaties. Hiermee kunnen ze hun gebruikersbeheerproces beter kunnen afstemmen op hun organisatie.

Vaak komen deze koppelingen tot stand met behulp van de Moodle™ standaard webservice functies van Moodle™, waarmee verschillende Moodle webservices functies aan elkaar worden geknoopt. Hoewel dit toch aan elkaar knoppen een gebruikelijke manier van werken is, krijgen we ook weleens de vraag of het gemakkelijker kan.

Hieronder neem ik je mee in de case van een klant van mijn: Mitsubishi Logisnext.

Van handmatig CSV upload naar geautomatiseerde upload

Bij Mitsubishi Logisnext begon het gebruikersbeheer op de wijze zoals we die bij meer leeromgevingen zien. Elke dag worden gebruikers aangemaakt, geüpdatet en verwijderd aan de hand van een CSV-upload.

De CSV-upload was voor hen een handige tool geworden, omdat zij het cursistenbeheer bij hun eigen klanten hadden neergelegd met behulp van een handig zelfgemaakt portaal.

Na een tijdje hiermee te werken, besloten ze dat het tijd werd voor een volgende stap. Een koppeling tussen hun beheerdatabase en de Moodle Open Source Leeromgeving.

Uiteraard gingen ze eerst aan de slag met de Moodle™ standaard webservices functies, maar al snel kwam de vraag of we de CSV-upload niet intact konden laten.Er volgde een overleg met de beheerder van de database en het ontwikkelteam van LT&C.

Uitkomst van het overleg was dat we aan onze bestaande LTNC Result lokale plugin een nieuwe functie zouden toevoegen: upload_CSV.

Hoe werkt Upload CSV functie van LTNC Results plugin?

LTNC Result: Upload CSV functie en Resultaten

Het principe is eigenlijk heel simpel, maar het belangrijkste is dat dat de applicatie waar we mee gaan koppelen de mogelijkheid heeft om op basis van een query een CSV-output te generen.

Vervolgens zal dit CSV bestand, via een POST webservice met een cron-taak aan Moodle™ worden aangeboden. Aan de Moodle™ kant draait er ook een cron taak, die het CSV bestand vervolgens uitleest en verwerkt.

In theorie kun je dus met deze nieuwe functie een ‘live-feed’ maken. Echter adviseren wij dit niet doen bij bij grote aantallen.

Voor het format van het CSV bestand kun je eigenlijk de Moodle™ criteria aanhouden, hierdoor kun je dus niet alleen gebruikers aanmaken, verwijderen en updaten. Maar heb je ook de mogelijkheid om ze cohorten, cursussen en groepen toe te wijzen.

De LTNC Result Moodle™ plugin kan naast je gebruikersbeheer ook resultaten en voortgang terugsturen

Naast de gebruikersbeheer csv upload, biedt de LTNC Results Moodle™ plugin ook een webfunctie waar met een REST call de voortgang en resultaten van je cursisten naar een externe applicatie kan worden gehaald.

De LTNC Result functie haalt actuele data op uit jouw Moodle™ leeromgeving zoals de datum van cursusaanmelding, laatste keer bezocht en voltooiing. Maar ook het voortgangspercentage op basis van de cursusvoltooiingsinstelling, of de pogingen van geselecteerde toetsen.

Waar vind ik de LTNC Result Moodle™ plugin?

De LTNC Result API is onderdeel van het LT&C Plugin beheer abonnement. Onze plugins worden ontwikkelt onder een Freeware licentie. Dankzij een kleine jaarlijkse bijdrage van gebruikers, zorgt het abonnement ervoor dat deze (en andere LT&C plugins) ook in toekomstige versies van Moodle LMS werken.

Voor een vaste bijdrage per jaar ontzorgen wij je met:

  • Een Nederlandse vertaling van de plugin.
  • Toegang tot de Nederlandstalige en documentatie.
  • Het oplossen van  bugs en problemen in de bron code van de plugin.
  • Een garandeert gebruik van de plugin bij een nieuwere Moodle versie.
Lesterhuis Training & Consultancy is niet gelieerd, geassocieerd, onderschreven door, of op enigerlei wijze officieel verbonden met Moodle Pty Ltd, of een van zijn dochterondernemingen of zijn gelieerde ondernemingen.