Afgelopen woensdag 24 mei vond de eerste Moodle™ LMS MeetUp plaats. En met enige trots kan ik wel zeggen dat het een geslaagde middag was!

Waar komt het idee van een Moodle™ LMS MeetUp vandaan

Het organiseren van de MeetUp was een lang gekoesterde wens die al ontstond toen ik met mijn gezin 5 jaar geleden verhuisden naar Leenderstrijp. Naast een kantoor op eigen terrein, had ik ook de wens om achter in de tuin een schuur te plaatsen die groot genoeg was om een groep van 10-15 Moodlelaars uit te kunnen nodigen.

Hoewel de kapschuur er inmiddels staat, is de rest van ons terrein nog niet zo naar mijn zin dat ik de MeetUp hier wilde organiseren. Maar ik wilde ook niet langer meer wachten. Gelukkig diende de oplossing zich snel aan met de opening van het nieuwe dorpshuis in Leende. Een prachtige locatie met fijne, lichte ruimtes van precies de juiste grootte. Het plan kreeg eindelijk verder vorm.

Misschien weten jullie dat ik in het verleden nauw betrokken was bij de organisatie van de MoodleMoots. Omdat de organisatie van een dergelijk event veel tijd kost en ik te weinig tijd overhield voor mijn eigen plannen, besloot ik de organisatie over te dragen aan medeoprichter Arnout Vree. Dat gaf weer lucht en ik kon nadenken over wat ik de Moodle Community echt wilde bieden.

Verschil tussen Moodle™ LMS MeetUp en een MoodleMoot

Laten we vooropstellen dat ik met veel plezier drie edities van de MoodleMoot Benelux heb mee morgen organiseren. Maar na drie keer kwam ik tot de conclusie, dat het niet helemaal paste bij mij als persoon en hoe ik het graag zou willen doen.

De door Moodle Pty Ltd goed gekeurde MoodleMoot naar Nederland halen, was iets dat ik op mijn lijstje had stond omdat ik het zelf superleuk vind om naar een MoodleMoot te gaan. Maar ja, het is vaak wel een vol programma, waardoor er weinig tijd is om echt connectie te maken met anderen. Daarnaast vond ik het lastig als organisator om te gaan met de uitdagingen zoals een goede balans tussen je eigen organisatie, de community en sponsoren.

Kortom, hoewel ik de MoodleMoot een warm hart zal blijven toedragen, past het organiseren van een dergelijk event niet (meer) bij mijn visie op een community gedreven event. Het werd dus tijd voor een event wat wel helemaal bij mijn visie past.

Het werd dus tijd om de oude plannen weer uit de kast te pakken: een Moodle™ LMS MeetUp organiseren! Het fijn van iets helemaal los van andere te organiseren, is dat je ook je eigen ‘voorwaarde’ kan scheppen:

  1. Géén hele dag, maar een ‘dagdeel’.
  2. Kan het niet op eigen terrein, dan zoeken we een locatie met een maatschappelijk doel.
  3. Voor klanten, maar uiteraard zijn andere Nederlandstalige Moodlelaars van harte welkom.
  4. Maximaal 15-20 personen.
  5. Informeel/casual en gericht op kennis en ervaring delen in het gebruik van Moodle LMS.

Wat kwam er deze Moodle™ LMS MeetUp aan bod?

Moodle™ LMS meetup

Bij deze eerste Moodle™ LMS MeetUp was de rode draad het belang van een organisatiebeleid. Zeker in het begin van de coronapandemie kregen we heel veel aanvragen voor Moodle LMS hosting en beheer binnen. Maar al snel kwam ik tot de conclusie dat ze nog helemaal niet hadden nagedacht over zaken zoals:

  1. Hoe moet de leerervaring voor de cursist of student eruitzien?
  2. Op welke wijze houden we de omgeving niet alleen beheersbaar maar vooral ook veilig?
  3. Wat is onze visie als organisatie op toegankelijkheid en inclusiviteit?

Door de groepsgrootte en de mix van ervaren Moodlelaars en Moodlelaars aan het begin van hun ervaring ontstond er een heel mooie dynamiek waarbij deelnemers met elkaar in gesprek gingen en ervaringen en kennis actief deelden. En niet alleen tijdens de sessie, maar ook na afloop aan de bar werd er volop gedeeld en genetwerkt.

Reactie van een van onze deelnemers

‘Een leerzame middag! Goed om een totaalbeeld te krijgen van de (toekomstige) mogelijkheden van Moodle, inclusief nuttige adviezen.’

Wat mij betreft was het een zeer geslaagde middag en zeker voor herhaling vatbaar. En wie weet zitten we bij de volgende Moodle™ LMS MeetUp (en ons 10-jarig jubileum) wel in onze mooie kapschuur!

De Moodle™ MeetUp wordt mogelijk gemaakt door…

De klanten van LT&C. Zonder hun is het financieel niet mogelijk om op een geheel vrijblijvende wijze onze kennis en ervaring met de Nederlandstalige community te delen. Tijdens de LT&C Moodle™ MeetUp had ik het al gezegd, maar dan nog via deze manier. Iedereen ontzettend bedankt voor het vertrouwen!

Moodle™ Meisje en de Moodle LMS Open Source Community

Onder de naam Moodle™Meisje deelt Gemma geheel vrijblijvend haar kennis en ervaring via Social Media, Nieuwsbrief en Blog en de Moodle™ Fora. Gemma is gespecialiseerd in het beheren en ondersteunen van Moodle™ LMS. Zij doet dit voor verschillende organisaties.

Reactie van een van onze deelnemers

‘Het was een leerzame en gezellige middag in Leende. Door de enorme Moodle-kennis van Gemma weer veel informatie opgestoken. Daarnaast was het interessant om van andere organisaties te horen hoe zij Moodle gebruiken en de omgeving hebben opgebouwd. De kleine setting van de bijeenkomst was hierin zeker een voordeel. Voor herhaling vatbaar!”

Wil je meer weten over hoe de Moodle­™ Community en het Moodle™ LMS Open Source project ondersteund? Neem dan contact met ons op voor een geheel vrijblijvend kennismakingsgesprek.

Heeft jouw organisatie een locatie beschikbaar én wil je graag wat terug doen voor de Moodle LMS Open Source Community van Nederland en Vlaanderen? Mail je onderwerp en we bespreken graag met jouw de mogelijkheden.