Hoe kan ik zorgen dat een student bij het nalezen van een toets alleen het fout antwoord ziet?  

Het kan zeker een jaar geleden zijn dat ik deze vraag voorbij zag komen. Op dat moment kon ik niet anders antwoorden als: geen idee. Zowel het Moodle forum als documentatie gaf toen nog geen concreet antwoord hierop. 

En toen ik “voor totaal iets anders” in de Moodle Quiz documentatie zat, viel mijn oog op “How can we show our students only the wrong answers”. En wat blijkt: het kan zeker wel met een script!  

In de video hieronder laten we je zien hoe dit werkt: 

Zorg ervoor dat alleen gebruikers die je vertrouwt scripts laat plaatsen op je Moodle leeromgeving. Het gebruiken van scripts brengen verschillende risico’s met zich mee.   

In welke situatie kan ik het script gebruiken:  

Er zijn 3 situaties waarop je het script kan toepassen. Bekijk/ bespreek in jouw organisatie welke situatie voor jullie van toepassing is.  

  1. Voor elke toets op je leeromgeving 
    Wanneer je deze methode wilt toepassen voor alle toetsen in de leeromgeving. Dan kan je sitebeheerder het script plaatsten onder sitebeheer > uiterlijk > aanvullende HTML.   
  1. Alle toetsen in een cursus 
    Voeg het blok Tekst en Media (of nog bekend onder de naam HTML) aan je cursus. Zorg ervoor dat inhoud editor staat op broncode/HTML. Je vindt deze optie in je editor werkbalk, en is te herkennen aan het icoontje <>. Vergeet niet je blok te zetten op: Toon op paginatypes: Gelijk welke pagina.   
  1. Alleen de toetsen waar dit nodig is 
    Zorg ervoor dat je in de toets activiteit zelf zit. Voeg vervolgens het blok Tekst en media toe aan deze pagina. Volg de stappen bij Methode 2 hierboven. Maar in plaats van toon op paginatypes: gelijk welke pagina zet je het op Bekijk test pogingenpagina.  

Om de magie te laten werken moet je nog 2 dingen doen: 

Laat de magie werken: door blokken toe te staan in je toets  

Voordat de magie kan gebeuren moet je nog één ding doen. Je moet ervoor zorgen dat je bij de Toets instellingen > verschijnen bij Toon blokken tijdens testpoging op JA hebt staan.  

Gebruik je het Nederlands taalpakket, let dan op:  

Het script dat op Moodle.org is geschreven voor het Engelstalige taalpakket. Ben je op zoek naar een script dat ook werkt voor het Nederlandse taalpakket? Klik dan op de knop hieronder en vraag het script aan. Je krijgt naast het script ook een uitgewerkte handleiding.