Nieuwe navigatie in Moodle 4.0, als je het Moodle nieuws een beetje volgt is het je niet ontgaan. Het Moodle hoofdkantoor is druk bezig met de gebruikerservaringen in Moodle 4.0 drastisch te veranderen. Intussen is al aangekondigd dat we Moodle 4.0 niet in november hoeven te verwachten, maar net voor de kerstvakantie op 13 december 2021.

In Moodle 3.11 kregen wij alvast een voorproefje aan de hand van de nieuwe ‘activiteit voltooiing’ knoppen. Het lijkt er alleen op dat deze wijziging niet zo enthousiast ontvangen wordt door iedereen in de Moodle gemeenschap. Gelukkig zit Moodle hoofdkantoor er vol bovenop. Niet zo gek ook, want dit moet toch ook dé wijziging zijn die Moodle naar de toekomst trekt!

Nu zullen deze gebruikers het nog even moeten doen met wat ze hebben, maar laten we hopen dat de Nieuwe cursus pagina structuur die Moodle in augustus 2021 aankondigde daar verbetering in gaat brengen. Het Moodle hoofdkantoor team is er in ieder geval enthousiast over. 

Laten wij ook eens een kijkje nemen…

Geen Moodle navigatie meer aan de linkerkant…

Waar de ene helemaal fan is van de Boost Navigatie aan de linkerkant, was dit voor mij een doorn in het oog. Regelmatig kreeg ik vragen van deelnemers die helemaal niet meer wisten waar ze waren omdat ze verkeerd klikten óf omdat de navigatie ‘verstopt’ zat. Daarnaast zorgde de navigatie ervoor dat je ineens met een ‘tweebloks’-structuur zat. Wat ontzettend onhandig is, want er zijn echt blokken die je graag links wilt kunnen zetten toch?

Persoonlijk ben ik dan ook echt blij om te zien dat ik het al die jaren niet eens zo fout had door niet Boost basis thema’s te kiezen, maar te gaan voor het Essential, Classic of Foundation thema met hoofdnavigatie boven in de balk. Want waar vinden we de hoofdnavigatie in Moodle 4.0? Inderdaad, boven in de balk!

Waar ik wel een beetje sceptisch over ben is dat Moodle besloten heeft de ‘Mijn Startpagina’ en Mijn cursussen’ op te breken. Want wat ga ik nu toch in hemelsnaam doen met een Home- én een Dashboardpagina? Maar goed, er wordt gezegd dat je deze ook makkelijk kunt uitschakelen. Drie keer raden waar ik voor ga!

Ik vind het wel positief dat we nu echt een ‘Mijn Cursus’ pagina hebben. Uiteraard hoop ik dat het mogelijk blijft om hier extra blokken en informatie toe te voegen, bijvoorbeeld wanneer een site in onderhoud is.

De nieuwe navigatie in een cursus….

Waar de eerste afbeeldingen voor mij niet veel anders zijn dan ik al eerder had gezien, vind ik het wel fijn dat er eindelijk wat meer duidelijkheid is over de cursuspagina.

Sommige wijzigingen zijn wat subtieler, denk bijvoorbeeld aan géén grote ‘zet wijziging aan’-knop meer (Hé dat ding was toch weer teruggezet?!). Maar een subtiel ‘edit mode’-knopje dat je op en neer kan schuiven. Het grote voordeel hiervan is dat je niet hoeft te wachten totdat de pagina klaar is met laden!

Waar je dus voorheen moest uitleggen dat je ‘onder het radartje’ moest zijn óf het blok ‘Instellingen’ maar inzetten, hebben ze er nu voor gekozen om deze navigatie onder de cursus titel te zetten.

Voor docenten lijkt mij dit zeker prettig. Ik vraag me wel af hoe dat dan gaat als je onder in de pagina bent. Moet je dan helemaal naar boven scrollen?? Ach, we gaan het ervaren toch?

Waar ik wel blij mee ben, en wat mij erg doet denken aan het LT&C blok Menu VSF, is de cursus inhoudsopgave!

Wat minder goed zichtbaar is, maar wel werkt, is dat de pagina geheel responsive is en een gebruiker makkelijk de content pagina kan vergroten door de blokken naar links of rechts weg te schuiven. Voor diegenen die het LT&C blok ‘Snelnavigatie’ kennen, zie je aan de rechterkant een klein pijl icoontje. Als je hier op klikt komen de blokken erachter naar voren!

De wijzigingen zullen mijns inziens zowel thema- als cursusformats raken, maar de vraag zal nog even zijn hoe groot de impact daadwerkelijk is. Tijdens de ontwikkelaarsbijeenkomsten die georganiseerd worden door Moodle Hoofdkantoor werd uiteraard deze vraag gesteld. Het antwoord: documentatie voor Moodle ontwikkelaars.

Hoe dan ook, er zitten zeker dingen in die ik verwelkom, maar uiteraard ook dingen waarvan ik denk dat het beter kan. Wanneer 4.0 uit is, ga ik samen met Gareth goed kijken wat we wel/niet mee kunnen geven in het Cursusformat VSF en in hoeverre het blok VSF dan nog nodig is.

Vernieuwde activiteit pictogrammen

Dit is wel een puntje waar ik al jaren op zit te wachten. En uiteraard er zijn thema’s te vinden die dit al opgepakt hebben, maar wat fijn dat de Moodle standaard ook een stap in de toekomst gaat zetten. Herken jij ze?

nieuwe activiteit icoontjes

De Moodle 4.0 planning:

  • Code freeze: vanaf 4 oktober 2021
  • QA testen: vanaf 1 november 2021
  • Release: 13 december 2021

Credits: De screenshots in deze blog zijn afkomstig van Moodle.com en MDL-71856 tracker. Met speciale dank aan Moodle Hoofdkantoor voor de inspiratie: Revealing a New course Page structure.